Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Urška v Mr.Park-u vodi tečaj 'Zanesljiv odpoklic'
 1. Mr.Park inštruktor: Intervju z Urško Godler

  Moje ime je Urška Godler, po izobrazbi sem doktorica veterinarske medicine, v kinologijo pa me je pot ponesla leta 2010, ko sem dobila svojo prvo psico, mešanko z zlatim prinašalcem – Quby. Želela sem se aktivno ukvarjati z njo in tako sva skupaj odkrivali pasje športe. Najprej sva se spoznali z rally obediencem, nato pa naju je premamila tudi atraktivnost agilityja.


  Ljubezen do tega športa je leta 2014 v moje življenje pripeljala še bordersko ovčarko Witty, moja radovednost po novem kinološkem znanju pa naju je vodila v sveže izzive in tako je Witty postala tudi reševalni pes. Še vedno zelo uspešno tekmujemo v rally obediencu, z obema psicama sem večkratna zmagovalka državnega prvenstva. Najnovejši član naše pasje družine je borderski ovčar Sammy, ki se nam je pridružil konec leta 2018, trenutno se pridno uči, da bo lahko sčasoma tudi sam postal pravi pasji športnik. Svoje znanje in izkušnje sem želela predati tudi novim vodnikom psov, zato sem začela voditi tečaje pri katerih se vedno kaj novega naučim, saj je vsak pes drugačen in me spodbudi, da razmišljam izven poznanih okvirjev.  Po izobrazbi si veterinarka, zato je ljubezen do živali očitna … kako pa se je vse začelo?

  Ljubezen do živali me spremlja že celo življenje. Spomnim se, da sem kot otrok za vsako darilo želela psa. Starši mojim željam žal niso bili naklonjeni, edina žival, ki bi jo lahko imela, so bile ribe, mene pa to seveda ni zanimalo. V srednji šoli sem domov pripeljala mačka, na fakulteti pa se mi je končno izpolnila življenjska želja, in dobila sem svojo prvo psičko Quby. Skupaj sva začeli odkrivati kinološki svet, ki me je tako pritegnil, da sem sedaj ponosna lastnica še dveh borderskih ovčarjev.

  Kaj ti je pri delu s psom najbolj pomembno?

  Moj cilj je, da se psi ob delu zabavajo. Ni boljšega občutka, kot delati s psom, ki mu je to v veselje, tako se najbolje krepi vez med vodnikom in psom.

  S svojimi psi si se preizkusila v različnih disciplinah … katera ti je najljubša in zakaj prav ta?

  Vsaka disciplina ima svoj čar, najljubši pa mi je agility, saj je od vseh disciplin, v katerih sem se preizkusila, najbolj dinamičen in atraktiven. Vsekakor se mi zdi smiselno agility kombinirati tudi s katero od disciplin poslušnosti.

  Katera je za delo najboljša pasma?


  Menim, da univerzalno najboljša pasma ne obstaja. Nekatere pasme so bolj primerne za eno vrsto dela, druge za drugo vrsto, tudi od osebnosti vodnika je odvisno, katera pasma bo zanj bolj primerna. Vsak, ki razmišlja o nakupu psa se mora pozanimati o karakterju in posebnostih pasme, ter izbrati tisto, ki ustreza njegovemu načinu življenja. Psi so naši ljubljenčki in spremljali nas bodo celo življenje, niso le delovno orodje, ki ga pospravimo v skladišče, kadar ne delamo z njimi.

  Imaš izkušnje tudi s problematičnimi psi?

  Moram priznati, da s problematičnimi psi nimam veliko izkušenj. Imela sem nekaj tečajnikov s psi, ki so bili težavni za šolanje zaradi pomanjkanja motivacije. V tem primeru je zelo veliko odvisno od vodnika, koliko se je pripravljen potruditi in stopiti izven svoje cone udobja, da psa prepriča, da je tudi delo lahko zabavno.

  V Mr.Park-u vodiš tečaj 'Zanesljiv odpoklic' … Katere napake lastniki psov naredijo, da imajo težave z odpoklicem? Je za koga prepozno – da se psa odpoklica ne da več naučiti?

  Najpogostejša napaka je, da vodniki želijo odpoklic uporabljati še preden psa zares naučijo zanesljivega odpoklica. Prepogosto se dogaja, da ljudje psa pokličejo tudi dvajsetkrat, preden ga le dobijo k sebi. Z vsakim treningom se pes uči, v tem primeru je devetnajstkrat vadil to, da mu ni treba priti k vodniku, enkrat pa, da pride. Tako je precej bolj utrjeno vedenje, da se odpoklic ignorira.

  Druga napaka je, da vodniki psa za uspešen odpoklic pogosto 'nagradijo' s pripenjanjem na povodec. Pes bo z veliko večjim veseljem prišel k vodniku, če ga pri njem čaka hrana, igrača ali pohvala, zato je pomembno, da odpoklic vadimo skozi celoten sprehod, ne samo ob koncu sprehoda ali ko moramo zaradi nekega razloga psa pripeti. Tako pes ne bo povezal odpoklica z negativno posledico (pripenjanje na povodec), ampak mu ga lahko s pravim pristopom predstavimo kot zabavo.

  Menim, da nikoli ni prepozno za učenje katerekoli vaje, res pa je, da je veliko bolj enostavno in hitreje naučiti mladega psa. Vsem vodnikom priporočam, da svojega psa že od prvega dne vzgajajo in šolajo tako, da bo odrasel v psa, s katerim bodo z veseljem in brez nepotrebnega stresa preživljali svoj prosti čas. Odrasli oziroma starejši psi imajo vedenje že tako izoblikovano, da je proces učenja precej daljši, tako kot pes, mora tudi vodnik spremeniti svoje navade, kar se včasih izkaže za najtežje.


  Si želiš, da tvoj kuža obvlada odpoklic? Prijavi se v tečaj 'Zanesljiv odpoklic' z inštruktorico Urško Godler v Mr.Park-u!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR