Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kakšne metode uporabljamo pri vzgoji in šolanju psa?
 1. Nagrada ali kazen?

  Če želimo pohvalo in kazen pri vzgoji psa uspešno uporabljati, moramo vedeti čemu služita in kako ju pravilno uporabiti v dani situaciji.

  Tako nagrada kot kazen sta lahko uspešni samo, če ju znamo uporabiti v pravem trenutku. Na dejanje se moramo odzvati takoj - čas v katerem moramo pohvaliti ali kaznovati psa za dejanje, ne sme biti daljši od ene sekunde po izvršitvi samega dejanja. V nasprotnem primeru pes pohvalo ali kazen poveže z nečim popolnoma drugim.


  Nagrada


  Pohvala oziroma nagrada je za psa pozitivna motivacija. Z njo okrepimo določeno vedenje in povečamo verjetnost ponovitve. Z njo torej psu sporočamo kaj je prav in kaj je zaželeno.

  Psi se dobro odzivajo na nagrade v obliki hrane, igre in božanja oziroma povečane pozornosti. Pri šolanju kot nagrado najpogosteje uporabljamo hrano, saj je to najhitrejša oblika nagrade, ki motivira večino psov. Pri vsakdanji vzgoji psa, ko pri roki nimamo priboljškov, pa se kot pozitivna motivacija dobro obnese tudi igra s psom ali besedna pohvala in pozornost. Taka nagrada je učinkovita zato, ker je nasprotje kazni, ki za psa pomeni odtegnitev pozornosti in neprijetno izkušnjo.


  Kazen


  Kazen lahko psu izrazimo neposredno ali posredno. Neposredne metode kaznovanja so graja, zastraševalna taktika ali telesna kazen. V mnogih okoliščinah se za bolj uspešno metodo kaznovanja psa izkaže posredna oblika kazni. To pomeni, da pes ne prepoznava lastnika kot izvršitelja kazni, temveč dejanje samo. Primer posredne kazni je škropljenje psa z vodno pištolo. Pri tem je pomembno, da ob kaznovanju psa ne grajamo, sicer nas bo prepoznal kot izvor kazni in bo učinek enak kot pri neposrednem ukrepanju. Z uporabo posrednih kazni se tudi izognemo nevarnosti, da se nas pes začne bati ali nam zameri zaradi uporabe neposrednih kazni.

  Ena najbolj psu prijaznih in tudi zelo učinkovitih metod kaznovanja pa je ignoriranje. Psi hrepenijo po človeški pozornosti in vse, ker počno, cilja na pridobitev le-te. Zato odtegnitev vsake pozornosti in ignoriranje psa zanj dejansko pomeni najhujšo kazen. Pomembno je, da se izvede v pravem trenutku, ni pa nujno, da traja dlje časa. Takoj ko pes prekine z nezaželenim vedenjem in opravlja zaželeno, lahko apliciramo metodo pohvale.


  Pomembno!


  Telesne kazni se dandanes pri vzgoji psov ne poslužujemo več, saj tako izgubimo pasje zaupanje, kar lahko daljnoročno povzroči še več škode v našem odnosu s psom.

  Tudi ob zadostnem znanju za pravilno uporabo pohvale in kazni pa se moramo zavedati, da ljudje za komunikacijo uporabljamo jezik, ki ga psi ne morejo smiselno razumeti, temveč ga interpretirajo na podlagi tona glasu, obrazne mimike in telesne drže. Zato jim pogosto pošiljamo napačne signale, saj se v pasji situaciji odzivamo po človeško.

  Primer tega je pomirjanje psa v stresni situaciji. Če boječega psa v takih trenutkih pomirjamo z ljubeznivim tonom glasu, bo svoj strah interpretiral kot zaželeno vedenje, saj je bil zanj pohvaljen, zato je bolje, če tako vedenje preprosto ignoriramo in ga ne potrjujemo. Enako se lahko zgodi z grajanjem, ki ga v posebnih okoliščinah pes lahko razume kot pohvalo. Če pes sicer ni deležen veliko pozitivne pozornosti, bo lahko grajo – torej negativno pozornost – sprejel kot pohvalo, saj mu bo prinesla želen rezultat in to je – kakršna koli pač je – pozornost lastnika.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR