Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Norveški lovski špic (Norveški lundehund)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, majhen
  Teža: 6 kg – 8 kg
  Višina: 32 cm – 38 cm
  Barva: rdečerjava s črnimi konicami, črna ali siva z belimi lisami, bela s temnimi lisami
  Dolžina dlake: kratka, gosta, nepremočljiva
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: nad 10 let
  Bivalni prostor: zunanji pes, hiša z velikim vrtom, lahko biva v pesjaku;
  Velikost legla: 2 – 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 5
  Čuvaj, ki brani 2

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine z majhnimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma ima dolgo zgodovino, ki sega v 16.stoletje, uporabljali so jih za lov na morske ptice (Fratercula arctica) ob Norveški obali. Njihova izvorna domovina je seveda Norveška, ta pasma pa je danes zelo redka in zunaj domovine jo je zelo težko dobiti. V času druge svetovne vojne bi Lundehund skoraj izumrl, vendar se je zahvaljujoč intenzivni vzreji takoj po vojni, vendarle ohranil do danes, predvsem na Norveškem in v Združenih državah Amerike, nekoliko manj drugje po svetu. Posebnost te pasme je, da ima 6 prstov in 2 slednika na vseh tačkah, kar jim omogoča lažje plezanje, sledenje tudi na skalnatih strminah in lov v skalnatih votlinah. Norveški lovski špici imajo namreč ravno zaradi oblike tac (polydactyl) izredne plezalne sposobnosti, zaradi dobrega oprijema lahko splezajo tudi na neverjetno težko dostopne lokacije in se skrijejo v najtesnejšo votlino. Ti psi tudi danes predvsem želijo loviti in če plen ulovijo, ga lahko skrijejo v prostore po vsem svojem teritoriju. Obdržali so močan prvinski nagon in so zelo zadovoljni z življenjem v večjih skupinah t.i. krdelih.
  Zelo radi (še vedno) lovijo in gonijo plen, zato je nujno potrebno, da ga ob sprejemanju v družino predvsem dobro seznanimo z malimi živalmi, glodavci in ptiči. 

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Norveški lovski špici so zelo prijazni in imajo radi ljudi. Niso agresivni in bodo z vami ali drugimi psi zlahka cele ure ležali ali pa se igrali, kakor boste želeli. Zaradi izjemnih karakternih in predvsem telesnih sposobnosti (6 prstov, 2 slednika in dodatne sklepe v tilniku ki omogočajo 180 stopinjski kot, izjemno gibljivost ram in široki slušni kot), ki jih drugi psi nimajo, so tudi odlični lovci. Do tujcev so sicer zadržani, vendar ne agresivni. Lundehundi so pozorni na vse, kar se giblje okoli njih, znajo postati pravi bevskači, ker na vse opaženo tudi opozarjajo. So zelo zaščitniški do svojega domovanja in svojih ljudi, vendar to vedno bolj kažejo z obliko bevskanja in lajanja, kot s kakšno hudo agresijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zelo dobro se razumejo z drugimi psi, preprosto obožujejo pa svojo lastno pasmo. Dobro se razumejo tudi z drugimi živalmi, s katerimi so skupaj odraščali in jih imajo za del svojega tropa. Paziti je treba le z manjšimi glodavci, ribami in ptiči, saj je njihov prvinski lovski nagon izredno izrazit in prevlada nad razumom.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Lunderhundi se dobro razumejo z otroki in jih ne moti niti vlečenje za ušesa, niti cukanje dlake, seveda le v primeru, da je otrok ob psu odraščal in ga ima pes za del svojega tropa. Pri tujih ali zelo majhnih otrokih je vselej potreben nadzor odrasle osebe.  DLAKA
  Imajo kratko, pokončno, grobo dlako, ki je gosta po vsem telesu. Izpadanje je zmerno, barve kožuha so lahko v različnih barvnih kombinacijah: rdečerjava s črnimi konicami, črna ali siva z belimi lisami, bela s temnimi lisami.

  NEGA
  Priporočljivo je dnevno česanje dlake, kjer posebno skrb posvetimo podlanki, bo zadostovalo. Kopanje izvajajte le, če je nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno je relativno zdrava pasma, nagnjena zgolj k vrsti prebavnih težav (gastroenteropatija), zaradi prirojenega pomanjkanja prebavnih bakterij in izgubo sposobnosti za absorbcijo hranilnih snovi iz hrane, kar lahko vodi v resne težave in celo smrt . Ob redni veterinarski oskrbi in primerni prehrani se lahko tudi tem težavam in tudi posledicam uspešno izognemo.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija je za to pasmo resnično neizogibna in nujna, dosleden in prepričljiv, predvsem pa izkušenj voditelj pri usposabljanju bo lahko uspešen, sicer bo ta pes samosvoj in trmast. Potrebuje disciplino, vendar naj šolanje temelji izključno na pozitivnih spodbudah in nagrajevanju, nikoli na grobih prijemih. Še posebno zgodaj jih je potrebno naučiti opravljanja potrebe zunaj hiše oz. v pasji zaboj, kajti zaradi primitivnosti pasme ti psi opravljajo potrebo takoj zjutraj in po vsaki jedi. Ker so sicer inteligentni, jih je relativno lahko usposobiti za agility.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebuje vsaj en dolg dnevni sprehod, obožuje pa tudi tek in igre.Veliko dnevne aktivnosti bo preprečilo uničevalno vedenje in prekomerno, nezaželeno lajanje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Niso primerni psi za v stanovanje. Dobro se bo počutil v hiši z vsaj manjšim dvoriščem, kjer se bo lahko igral in razgibal.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR