Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako se znebimo glist in ostalih nadležnih notranjih zajedalcev ...
 1. Notranji zajedavci pri psih

  Notranji zajedavci oziroma paraziti so zelo pogosti in razširjeni prebivalci prebavnega trakta naših psov. S svojo prisotnostjo znižujejo odpornost svojih gostiteljev, lahko pa povzročijo tudi hujša obolenja. Kuža se lahko z njimi okuži že preko svoje matere oziroma preko okolice, preko stikov z drugimi živalmi ali hrane... Veliko notranjih parazitov se ob neprimerni higieni rok lahko prenese na človeka, predvsem na majhne otroke in prav zaradi tega je zatiranje zajedavcev še posebej pomembno.

  Kako prepoznate okužbo z notranjimi zajedavci?

  Znaki, ki nakazujejo, da so vašega ljubljenčka po vsej verjetnosti napadli paraziti, so sledeči:

  • driska, v kateri je včasih opazna kri
  • izguba teže kljub normalnemu hranjenju
  • pusta dlaka
  • črvi v blatu
  • zaspano vedenje
  • nepojasnjen kašelj
  • bruhanje

  Ni rečeno, da se bodo pokazali vsi simptomi, pri nekaterih kužkih bosta opazna samo dva ali še manj. Zanesljiva določitev glist, trakulj in praživali, ki spadajo med najpogostejše notranje zajedavce, je mogoča samo z laboratorijsko preiskavo blata.


  trakulja paraziti zajedalci

  Za učinkovito odpravljanje parazitov se morate vsekakor posvetovati z veterinarjem, še več, pred vsakim cepljenjem je odprava vseh parazitov nujna!


  Vrste notranjih zajedavcev pri psih

  Gliste

  Za odpravljanje glist oziroma razgliščevanje je na voljo več preparatov, v obliki tablet, paste, sirupa, injekcij, kožnih kapljic, ipd. Tablete se daje predvsem odraslim živalim, paste so namenjene lažjemu doziranju za mladičke, ampule pa se nanesejo na kožo in so primerne za problematične živali, katerim ne uspemo dati tablete ali paste.

  Samici, ki jo bomo parili, damo tablete pred paritvijo. Mladičem dajemo prvič pasto pri dveh tednih, potem pri štirih in pri šestih tednih ter pred prvim cepljenjem – pri osmih tednih.


  Za preprečevanje pojava glistavosti se najpogosteje daje tablete, ki jih dobimo pri veterinarju in se dozirajo glede na težo živali.


  Trakulje

  Tudi zdravljenje trakulje vključuje enega ali več odmerkov posebnega zdravila, ki ga dobite pri veterinarju. V lekarnah in klinikah so na voljo t.i. antiparazitiki, to so tablete ali paste, ki preprečujejo in obenem zdravijo glistavost in trakuljavost pri psih


  Ker se trakulja prenaša preko bolh, je edini način, da se je popolnoma znebite ta, da istočasno odpravite tudi bolhe.


  Poiščite ponudbo veterinarske zaščite proti zunanjim zajedavcem!


  Praživali

  Zdravljenje okužbe s praživalmi (protozoji) je dokaj dolgotrajno, zato je za preprečevanje okužbe z njo izredno pomembna higiena. Katere izdelke in zdravljenje bo vaš veterinar uporabil, je odvisno od vrste praživali, ki je psa okužila, kateri organi so napadeni in kako huda je okužba. Veliko vrst praživali povzroča hudo drisko z znatno izgubo tekočine, zato je pomemben del zdravljenja tudi ohranjanje hidratacije vašega pasjega ljubljenčka.


  Giardia sp. je vrsta protozoja, ki se naseljuje v tankem črevesju psa ali, mačke. Najpogosteje se znaki okužbe (driska, padec telesne teže in slabo telesno stanje) pojavijo pri živalih, mlajših od dveh let.


  Srčne gliste

  Če nameravate vzeti vašega kosmatinca s seboj na morje, ga morate primerno zaščititi pred nevarno srčno glisto, ki je prisotna predvsem ob Jadranu.  Zdravljenje bolezni je na začetku še lahko uspešno, kasneje pa težavno in večinoma neuspešno. Zato je izredno pomembna uporaba preventivnih sredstev pri živalih, ki potujejo v mediteransko območje.

  gliste psih  trakulja zajedavci  giardia parazit  srčna glista notranji


  Za preprečevanje bolezni uporabljamo sredstva v obliki sirupa, ampul, tablet ali kapljic, razvili pa so tudi že cepivo. Za zdravljenje obstajajo specifična zdravila, poleg njih je treba dajati psu zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi in izboljšati njegovo splošno stanje. Ves čas zdravljenja in določeno obdobje po njem pa je psa nujno nadzorovati in po potrebi dodatno zdravstveno obravnavati, saj uničeni zajedavci ostanejo v žilah in srcu in povzročajo težave vse do popolnega razkroja.  Kot preventivo velja omeniti tudi, da hranite svojega psa s hrano, ki ustreza njegovi starosti, velikosti, pasmi ali posebnim potrebam. Kvalitetna hrana, ki vsebuje naravne sestavine bo imunski sistem vašega ljubljenčka ohranjala zdrav in močan.  Zdravje vašega psička je v veliki meri odvisno od vas, zato ga redno sami pregledujte in obvezno vozite na veterinarske preglede, ne smemo pa pozabiti na redno razglistenje in preventivo proti zunanjim in notranjim zajedavcem. Rezultat tega bo zdravo, veselo in dolgo življenje vašega psa.
  Urška Repas, Andreja Fegeš

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR