Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Katera vprašanja si moramo postaviti pred posvojitvijo novega mačjega člana družine?
 1. Nujni razmislek pred nakupom mačke

  Mačke že mnoga tisočletja fascinirajo ljudi. Od oboževanja mačk v starem Egiptu, pa do dandanašnjega občudovanja mačjih videoposnetkov na spletu – te elegantne in skrivnostne živali so velik del našega življenja. Preden v vaš dom sprejmete eno izmed njih, pa je potrebno dobro razmisliti in se na njen prihod temeljito pripraviti.

  Čeprav so mačke bolj samostojne in za skrb manj zahtevne živali kot psi, pa skrbništvo za mačko še zdaleč ni preprosto. Nakup ali posvojitev mačke zato ne sme biti nepremišljeno dejanje, saj se bomo v tem primeru srečali z mnogimi težavami in preprekami. S prebiranjem knjig, člankov in priročnikov ter pogovori z izkušenimi mačjimi lastniki in vzreditelji, si bomo ustvarili dobro predstavo o mačjih zahtevah in željah, oboroženi z znanjem pa bomo kar najboljši novopečeni lastnik malega puhastega bitja.  Preden se za mačko odločimo, si moramo postaviti nekaj ključnih vprašanj in na njih tudi iskreno odgovoriti.

  Ali imam dovolj časa za mačko?

  Čeprav mačke ne zahtevajo rednih sprehodov in šolanja, tako kot smo navajeni pri psih, pa moramo vseeno kar velik del dneva posvetiti samo njim. Vsak dan jim moramo zagotoviti redni obrok, igro in veliko mero pozornosti. Težava se pojavi tudi pri dopustih in počitnicah, saj mačke večinoma ne marajo spremembe okolja, zato ni priporočljivo, da potujejo z nami. Priskrbeti si moramo torej mačjo varuško, ali pa mačko tačas namestiti v kvaliteten hotel za živali, kjer bodo zanjo primerno skrbeli. To pa nas pripelje do našega naslednjega vprašanja.

  Ali sem finančno sposoben skrbeti za mačko?

  Če mislimo, da so mačke nezahtevna bitja, za katere ne potrebujemo veliko denarja, se motimo! Tudi če zanemarimo začetno investicijo, ko je potrebno kupiti vso opremo, kot so na primer mačje stranišče, posteljica, transporter, posodice in igračke, je mesečni strošek lastništva mačke kar znaten. Kvalitetna mačja hrana in posip za stranišče so le nekateri od izdatkov, če pa zraven prištejemo še redne obiske pri veterinarju, pa se nabere kar zajeten kupček denarja. Seveda pa je vse to vredno, ko se zvečer na kavču k nam ljubeče privije mehka brneča kepica dlake.

  Sem pripravljen naslednjih deset do dvajset let življenje prilagajati mački?

  Mačke so dolgožive živali in ni redkost, da dosežejo starost krepko preko dvajsetih let. Zato je posvojitev mačjega mladiča dolgoročna obveza in hote ali nehote bomo morali svoje življenje prilagajati tudi njej. Ne glede na našo finančno situacijo bomo vedno morali imeti nekaj denarja privarčevanega v primeru, da bo naša mačka potrebovala veterinarja; če se bomo selili, bomo morali mačko vzeti s seboj; z nami bo, ko bomo spoznali partnerja ali dobili otroke. V besedah Malega Princa: »Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil«.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR