Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse o priljubljenih akvarijskih ribah - oskarjih.
 1. Oskar - Astronotus ocellatus

  Oskarje poznamo tudi pod imenom žametni ostriž, zaradi debelejše plasti sluzi po telesu in pod imenom tiger oskar, ki se nanaša na najbolj priljubljeno barvno različico.Oskarji so, kljub velikosti, zelo priljubljeni na račun svojega izjemnega karakterja. Dolgo so veljali za eno najpametnejših vrst rib, ki jih poznamo v akvaristiki.

  ETIMOLOGIJA:

  ASTRONOTUS

  Iz stare grške besede ἄστρον (astron) , ki pomeni "nebeško telo" in νότος (notos) , ki pomeni "hrbet"

  OCELLATUS

  Iz latinske besede ocellatus , ki pomeni "majhno oko" (nanaša se na krog, ki ga imajo ribe na korenu repa)


  RAZVRSTITEV

  ROD : Perciformes
  DRUŽINA : Cichlidae


  IZVOR

  Najdemo ga v Južni Ameriki , v reki Amazonki (Kolumbija, Venezuela, Bolivija, Ekvador, Peru,... ). Našli so ga tudi v ZDA in Singapurju. Najpogosteje se ga v naravi najde v plitvinah počasi tekoče ali celo stoječe vode.


  VELIKOST

  Zraste lahko do 40 cm. V akvariju običajno okoli 30 cm. Tehta lahko od 1,5kg do 3kg. Za enega odraslega oskarja (ali formiran par) je minimalna velikost akvarija 150 x 60 x 60 cm (540 L).  Oskar


  POSTAVITEV AKVARIJA IN PARAMETRI VODE

  Oskar je popolnoma neprimeren za premišljeno postavljen "aquascape" tip akvarija, saj koplje po pesku, premika kamenje in korenine in ponavadi obožuje uničevanje rastlin - če jih že ne vleče iz podlage jih pa vsaj razcefra. Le redke rastline imajo možnost preživeti "pozornost" teh velikanov. Največ možnosti imajo rastline, ki rastejo epifitsko, se pravi navezane na kamenje oziroma še bolje na korenino (Anubias sp. , Microsorium sp. ). Včasih uspevata tudi Valisneria gigantea in Crinum sp. , jih je pa smiselno obložiti z večjimi ploščatimi kamni.


  Kar se peska tiče je popolnoma vseeno kakšne barve ali granulacije je ta - od mivke do debelejšega peska - vse bodo prekopali. Kamni naj bodo večji , saj vas lahko preseneti kako velik kamen zmore ta riba premakniti. Tudi za korenine je smiselno, da so večjih dimenzij. Kvaliteten biološko-mehanski filter je nujen, prav tako redne menjave vode. Na max 14 dni je potrebno zamenjati 30 - 50 % vode. Grelec naj se, če je le možno, skrije saj so znani primeri, ko so oskarji razbili grelec , kar je precej nevarno zaradi možnosti zaužitja drobcev stekla v pesku po katerem kopljejo.


  T: 20 – 28 °C

  pH : 6.0 - 7.5


  PREHRANA

  Oskarji so po naravi omnivorji (vsejedci). V naravi se prehranjujejo z ribami, žuželkami, raki, zooplanktonom ter močvirskimi in vodnimi rastlinami in sadjem (čeprav se s tem prehranjujejo takrat ko primanjkuje plena).V akvariju niso izbirčni, kvalitetni briketi za mesojede ostrižnike z občasnim dodatkom hrane zelenjavnega izvora in občasni kosi rib, lignjev in školjk so izpopolnjena dieta. Njihova prehrana naj ne vsebuje mesa sesalcev.


  IZBIRA SOPREBIVALCEV

  Kljub svoji velikosti ne veljajo za pretirano agresivne ribe, ampak bolj za nežne velikane - ta trditev pa seveda velja v primerno velikem akvariju.Po naravi so plenilci, torej morajo biti ribe, ki živijo z njimi primerne velikosti.  akvarijsko okolje


  RAZMNOŽEVANJE

  Spolni dimorfizem je pri tej vrsti neizrazit, so pa samci velikokrat večji in malo bolj intenzivno obarvani.Ko je par enkrat formiran, ostaneta skupaj celo življenje.Spolno dozorijo pri starosti leta in pol , oziroma pri velikosti 15 cm.Drstenje v akvariju je zelo pogosto, za odložitev iker si ponavadi par izbere ploščat kamen , ki ga nekaj dni pred dejansko drstitvijo očistita, samec dvori samici s tresenjem plavuti in odganja druge prebivalce akvarija , v manjšem akvariju to povzroči hud stres drugim ribam.


  So zelo dobri starši , zato je odstotek preživetja mladic tudi zelo visok.


  ŽIVLJENJSKA DOBA

  Pričakovana življenjska doba oskarja je 10 - 20 let.


  ZANIMIVOSTI

  Oskarje poznamo tudi pod imenom žametni ostriž, zaradi debelejše plasti sluzi po telesu in pod imenom tiger oskar, ki se nanaša na najbolj priljubljeno barvno različico.Oskarji so, kljub velikosti, zelo priljubljeni na račun svojega izjemnega karakterja. Dolgo so veljali za eno najpametnejših vrst rib, ki jih poznamo v akvaristiki.Prepoznajo svojega skrbnika , lahko jih naučimo različnih trikov, poznamo celo "kliker trening" oskarjev, zelo znan pa je oskar za katerega so skrbeli v eni od trgovin v ZDA , ki se je z obiskovalci igral s ping-pong žogico. Tu je treba pripomniti le to, da večina "streniranih" oskarjev živi v akvariju kot samotar in zaradi želje po pozornosti in druženju stke tesne vezi s svojim skrbnikom.


  Vsekakor je ostriž prava izbira ribe za vsakega akvarista, ki si želi inteligentnega prebivalca akvarija, hkrati pa ni preveč občutljiv na zunanji izgled postavitve saj si bo oskar akvarij preuredil po svojih željah in potrebah.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR