Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Papagaji, ki znajo oponašati človeški govor so od nekdaj pritegovali našo pozornost.
 1. Papagaji, ki se z nami pogovarjajo

  Papagaji, ki znajo oponašati človeški govor so od nekdaj pritegovali našo pozornost. Kompleksni govorni vzorci, ki se jih lahko naučijo, so vsekakor vredni občudovanja in edinstveni med našimi domačimi ljubljenčki.

  Zakaj papige govorijo?

  Papagaji sodijo v eno izmed šestih živalskih vrst, ki morajo razviti verbalni jezik za medsebojno interakcijo. So namreč zelo družabna bitja, ki s pripadniki svoje jate vzpostavijo interaktivne odnose. Študije papagajev so pokazale, da se mladi papagaji naučijo "jezika" svoje jate, ko zapustijo gnezdo. Ko imamo pernatega prijatelja doma, pa smo njegova jata mi, zato si naš papagaj želi z nami sporazumevati in se tako družiti z nami.


  katere papige govorijo

  Katere papige govorijo?

  Kljub temu, da papagaji nimajo glasilk kot ljudje, jim njihova anatomija omogoča ustvarjanje glasov, ki so zelo podobni človeškemu govoru. Vokalni organ, ki jim omogoča vokalizacijo brez glasilk, se nahaja na dnu sapnika, kjer ta prehaja v pljuča. Glas proizvajajo vibracije membrane tega organa in zraka, ki prehaja skozi njega, ter njihova manipulacija z jezikom v kljunu papagaja.

  Vse papige glede na svojo fiziologijo tako lahko govorijo, toda nekatere so bolj govoreče kot druge. Med najbolj govoreče vrste sodijo žlahtne papige, amazonke in pa afriška siva papiga - sivi žako, ki velja za najbolj zgovorno in učljivo govora med vsemi vrstami papig. Zavedati pa se je potrebno, da ni nujno, da vsi predstavniki teh vrst kdaj spregovorijo. Obstajajo npr. skoraj nemi sivi žakoji ter žlobudrave skobčevke in kakaduji. Najbolj verjetno, da bo naš papagaj kdaj govoril, pa je, če sodi v eno izmed ''govorečih vrst'' in če zna oponašati glasove okoli sebe. H govoru jih moramo spodbuditi tako, da pričnemo z učenjem človeških besed že zelo zgodaj, ko je papagaj še mlad. Hitreje bo začel ponavljati naše besede tudi, če smo sami zelo zgovorna oseba oz. se v prostoru, kjer je papiga nastanjena, veliko pogovarjamo z drugimi osebami.


  Učenje človeškega govora

  Izberite pravo motivacijo


  Za učenje jezika je potrebna socialna interakcija, praksa je namreč pokazala, da ponavljanje fraz preko kateregakoli elektronskega medija ni najbolj učinkovito. Če ima vaš papagaj sposobnosti in zanimanje za človeški govor, se bo tega najbolj verjetno zato naučil od vas. Besede si bo tako najbolj zapomnil, ko jih boste izgovarjali vi, še posebej, če jih boste povedali entuziastično in podkrepili z nagrado.


  Čas učenja prilagajajmo razpoloženju naše papige, ko je zanj ustrezno motivirana. Učenje se priporoča predstaviti kot zabavno igro, saj so poznavalci namreč mnenja, da papige odbijajo vse kar imajo za obvezo. Lekcije naj zato ne bodo preveč dolgotrajne, saj je bo papiga drugače začela dolgočasiti in izgubila zanimanje.


  Najhitreje jih boste naučili besed, ki jih povezujejo z nečim česar si želijo. Zato je najbolje pričeti s kratkimi, enostavnimi besedami, ki so povezane z vsakdanjim življenjem papagaja kot sta npr. "jabolko" ali "arašid". Povezujte besede, ki ga učite z dejanji (hranjenje z jabolkom ali arašidom) in besedo vztrajno ponavljajte. Ponavljanje je namreč zelo pomemben dejavnik učenja. Ko papagaj prične oponašati zvok ali intonacijo katere od besed, ki predstavlja hrano oz. priboljšek, ga z njo nagradite in še enkrat ponovite besedo, za katero mislite, da jo skuša izreči.


  Učenje govorjenja bo lažje z izbiro okusnih priboljškov!


  Pri učenju si lahko pomagate tudi s papagajevim tekmovalnim značajem in željo biti v središču pozornosti. Oboje najbolje izkoristimo, če v bližini papige ponavljamo izbrane besede, druga oseba pa jih ponavlja za nami. Papigo medtem navidezno ignoriramo. Ta bo drugega človeka dojela kot tekmeca za našo pozornost in tudi sama s časoma začela ponavljati. Celoten proces lahko še pospešite, če drugega človeka nagradite s priboljškom za ponovitev. Kmalu bo papiga namreč spoznala, da bo tudi sama nagrajena, če se "vključi v pogovor".


  kako naučimo papigo govoriti

  Med učenjem se izogibamo motenj


  Na pričetku učenja lahko pričakujemo, da bo naš papagaj človeški govor, velikokrat pomešal s svojo prirojeno ''papagajsko govorico''. Ko se papagaj uči nove besede ali fraze običajno ne govori jasno, ampak momlja, oponaša intonacijo in glasove meša s svojimi žvižgi.


  Papagaji so zelo inteligentne živali in jih lahko poleg pomena besed in poimenovanja stvari naučimo tudi asociativnega poimenovanja vedenj. V ta namen ponavljamo besede, ki so povezane z našimi dejanji. Ko pridemo domov ga tako pozdravimo z "zdravo" in ko odhajamo, se poslovimo z "adijo". Ker so papige zelo družabne in uživajo v naši družbi, se bodo besed hitro naučile.


  Hitro se učijo tudi besed izrečenih vzneseno in entuziastično. To je tudi razlog, da papige pogostokrat stišamo preklinjati ali, če smo njihovi skrbniki, se čudimo, kako so se tako hitro naučile kletvice, ki so jo slišale zgolj enkrat. Iz tega se lahko naučimo dvoje - v družbi papig pazimo kaj govorimo in pa da, ko jih dejansko učimo besed, uporabljamo entuziastičen, glasen, vznemirjen glas.


  Nepovezano učenje s ponavljanjem zahteva največ koncentracije in ponovitev. Kletko ali stojalo za papagaje zato postavite v miren prostor z malo motnjami. Ponavljajte frazo in papagaja nagradite za kakršnokoli vokalizacijo in s časom za pravo, tisto katero ga učite.


  Če na papagajeve izgovorne besede ne odreagiramo (s čemer jih papagaju potrjujemo), sčasoma te potonejo v pozabo. Besede za katere ne želimo, da jih ponavlja, je zato najučinkovitejše ignorirati. Če papagaj pozabi staro frazo, ki pa jo želite obuditi, mu jo nekajkrat ponovite in hitro bo spet na sporedu, saj imajo papagaji dober spomin.


  Razumevanje pomena

  Razumevanje pomena za besedami pri papagaju najlažje preverimo s taktiko vprašanj-odgovorov. Če papagaj poda pravilen odgovor, razume vprašanje, ki mu ga postavljamo. Z vprašanjem "Greš ven? (iz kletke)" in takojšnjim čakanjem pri vratcih vidimo, da papagaj razume pomen našega vprašanja.


  Raziskovalci sposobnosti ptičjega razumevanja pa so šli še dlje, saj jih je zanimalo, če papagaj razume pomen tega kar spontano govori. Zanimalo jih je, če bo papagaj prilagodil svoje besede glede na okolje in ljudi, ki ga obkrožajo. Dokazali so, da žlobudranje sivega žakoja Cosmota, ki so ga preučevali, ni stvar naključja. Z njegovim lastnikom v drugi sobi se je ta namreč večkrat oglašal z vzkliki "Kje si?"; z lastnikom v sobi pa prenehal s temi klici in ga namesto njih vabil k igri - "Igraj se z mano!" To dokazuje, da Cosmo ni zgolj ponavljal besed, temveč je razumel njihov pomen. Na predhodnem primeru z izhodom iz kletke se to pokaže, ko papagaj sam prične spraševati "Greš ven?" in čaka pred vrati, ko si zaželi zunaj raztegniti svoja krila.


  Govoreči živalski prijatelji

  Pri papagajih velja, da govorijo tudi, če niso najbolj krotki in udomačeni v tem smislu. Glasnost in družabnost pa je njihova narava, ki jo lahko izkoristimo, da se jim približamo in na pozitiven način vzpostavimo medsebojno interakcijo. Zato je vredno razvijati papagajev dar govora, ne pozabimo pa da, tudi če naš pernat prijatelj ne govori, še vedno lahko komunicira z nami. Razume lahko naše besede in to kar mu želimo povedati.


  Še več nasvetov za srečno in dolgo življenje vaše papige pa si lahko preberete v članku: "Skrb za ptice".

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR