Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vsak lastnik psa se je že kdaj vprašal...
 1. Pasji šesti čut

  Mnogi lastniki psov so se v svojem skupnem življenju že srečali z nenavadnim obnašanjem psa, ki bi ga lahko pripisali njegovi sposobnosti nadčutnega zaznavanja oziroma tako imenovanemu šestemu čutu.


  Tako kot nekateri ljudje, tudi večina živali, zlasti pa psi, poseduje neverjetno intuicijo. Ne moremo zanikati dejstva, da so pasji čuti, kot so vid, sluh in voh, precej kompleksnejši od človeških. Domneva pa se tudi, da so psi bolj občutljivi na elektrostatične spremembe v okolju in rahle tresljaje v zemlji, ki jih ljudje sploh ne zaznamo, kar nekateri smatrajo za nadčutno zaznavanje.  Znani so mnogi primeri manifestacij te pasje intuicije, ko so psi našli pot domov z neverjetnih razdalj in celo z mest, kjer pred tem še nikoli niso bili. Dogaja se, da psi, ki nimajo možnosti, da bi s katerim od drugih čutov zaznali prihod lastnika, točno vedo, da se ta vrača domov, ali vnaprej predvidijo njegovo ravnanje. Nekateri psi se nenavadno obnašajo pred naravnimi katastrofami, drugi lahko vnaprej zaznajo srčne kapi, epileptične napade in celo najdejo rakave tvorbe na človekovem telesu.

  Tovrstno nenavadno vedenje mnogi, ki se z njim srečajo, pripisujejo šestemu čutu, nadnaravni sposobnosti psov. Vendar večina znanstvenikov ostaja skeptična do tovrstnih trditev o pasjem nadčutnem zaznavanju.

  Toda - če lahko vse te vrste vedenja pripišemo zgolj supersenzibilnosti na spremembe v okolju - s čim lahko potem pojasnimo, da se psi na slabe dogodke odzivajo drugače kot na dobre?

  Vprašanje, ki še vedno ostaja odprto, je, ali gre za nadčutnost ali zgolj za sposobnost zaznavanja stvari na načine, ki jih ljudje še ne razumemo ali pa jih nismo sposobni dojeti.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR