Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Alpski brak jazbečar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, majhen
  Teža: 15 kg - 18 kg
  Višina: 36 cm do 42 cm
  Barva: temna jelenja z ali brez posameznih črnih dlak, lahko črna z rdeče-rjavimi ožigi po glavi, prsih, nogah in šapah ter spodnjem delu repa
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 16 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši z vrtom, lahko biva v pesjaku, nujna dnevna aktivnost na prostem
  Velikost legla: v povprečju 8 mladičev

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Psa, na videz podobnega alpskemu brak jazbečarju naj bi uporabljali za lov že v prazgodovini. Za njegovo državo porekla pa se danes smatra Avstrijo. V osnovi gre za goniča, ki ga na videz prepoznamo po kratkih tacah in močni, robustni postavi. Uporabljajo ga za lov na vse vrste divjadi, njegov odličen nos pa mu je prislužil uvrstitev med krvosledce.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Alpski brak jazbečar je po naravi zelo prijazen, družaben, inteligenten in neustrašen pes. Zaradi dolge zgodovine lovskega psa za gorske lovce, je razvil deloven karakter, dobro vzdržljivost in odpornost na slabe vremenske razmere. Ti odlični družni psi so primerni tudi za družine, najsrečnejši pa bo brak jazbečar v družbi aktivnega lastnika, po možnosti lovca, ki bo omogočil, da uporablja svoj primarni nagon za lov.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  S psi in drugimi domačimi ljubljenčki se dobro razume, če je primerno socializiran. Do prostoživečih živali pa se bo obnašal kot vsak pravi lovski pes.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki se dobro razume, je zaščitniški in dober prijatelj. Zavedajte pa se, da je otroke vseh starosti v navzočnosti psa potrebno vselej budno nadzorovati.  DLAKA
  Alpski brak jazbečar ima dvojno dlako, ki jo sestavljata zelo debela zgornja dlaka in gosta podlanka. Njegov kožuh je vremensko zelo obstojen. Idealni barvi kožuha sta temno rjava (jelenja) z ali brez črnih, skoznjo rastočih, dlak ali črna z jasno definiranimi rjavimi zaplatami na glavi, prsih, tacah in spodnji strani repa. Tudi belo znamenje na prsih je dovoljeno po standardih pasme.

  NEGA
  Kratka, gosta dlaka Brak jazbečarja ne potrebuje veliko nege. Krtačenje in kopanje z nežnim pasjim šamponom naj se izvaja po potrebi. Občasno je sprejemljivo tudi suho šamponiranje. Posebno pozornost namenite pregledovanju ušes, da se ne bi razvila kakšna vnetja. Tudi kremplji naj bodo redno negovani.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pri tej pasmi niso poznane kakšne genetske bolezni. Zaradi nedosledne vzreje se lahko zgodi, da preraste višino, ki je določena s standardi pasme, vendar to, razen neustreznosti standardom pasme z estetskega vidika, nima nobenih posledic za njegovo zdravje.

  VZGOJA IN TRENING
  Ti psi so izredno dojemljivi in vdani gospodarju, zato jih ni težko šolati. Šolanje in socializacijo začnite kar se da zgodaj, saj se vedenjske težave pri starejših psih veliko težje odpravljajo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker gre za lovsko pasmo, ti psi posedujejo veliko energije in imajo visoko vzdržljivost, zato potrebujejo veliko dnevne aktivnosti. Dolgi dnevni sprehodi bodo sicer zadostovali, a Alpski brak jazbečar bo najsrečnejši, če ga vzamete s seboj na lov.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Alpski brak jazbečar je zelo primeren pes za stanovanje in bo povsem dobro shajal tudi brez vrta. Če jih imamo zaprte v stanovanju, jim je potrebno zagotoviti dovolj dnevne aktivnosti na prostem, dobro pa je vedeti, da so preko dneva dokaj aktivni tudi znotraj bivališča.

  • dog
   Max
   36
   Alpski brak jazbečar
  • dog
   Dina
   35
   Alpski brak jazbečar
  • dog
   Eli
   32
   Alpski brak jazbečar
  • dog
   Bronzi
   24
   Alpski brak jazbečar
  • dog
   Biba
   20
   Alpski brak jazbečar
  • dog
   frankolina
   16
   Alpski brak jazbečar
  • dog
   Kala
   14
   Alpski brak jazbečar
  • dog
   Colt
   9
   Alpski brak jazbečar
  • dog
   Lily
   2
   Alpski brak jazbečar
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR