Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Ameriški eskimski špic - Pritlikavi

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 4,5 kg - 9 kg
  Višina: 30 cm - 38 cm
  Barva: snežno bela, krem
  Dolžina dlake: Dolga
  Odpadanje dlake: povprečno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: povprečno 5  mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družinez z majhnimi otroki;

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Za ameriškega eskimskega špica se domneva, da je potomec nemškega špica, ki so ga v Ameriko prinesli imigranti. Ime naj bi se spremenilo med prvo svetovno vojno, zaradi proti-nemškega razpoloženja. V dvajsetih in tridesetih letih dvajsetega stoletja je pasma postala izjemno priljubljena, predvsem zahvaljujoč potujočim cirkusom, ki so razkazovali njen izjemen talent za nastopanje in trike. Danes so predvsem družni psi, zelo dobro se odrežejo tudi na pasjih razstavah, prav tako so uspešni v poslušnosti. Po svoji obliki naj bi spominjal na pomanjšanega samojeda, obstajajo pa tri velikosti: toy (23 – 30 cm, 2.4 – 4.5 kg) miniaturna (30 – 38 cm in 4,5 – 9 kg) in standardna velikost (38 – 48 cm in 8 – 16 kg).

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ameriški eskimski špic je živahen, igriv, aktiven in ljubezniv pes, ki velja za eno najinteligentnejših pasem. So precej zaščitniški do svojih domov in družin in previdni okoli neznancev, zato je naloga lastnika, da svojega ljubljenčka ustrezno predstavi neznancem. Sicer so znani po tem, da radi lajajo, predvsem na stvari in ljudi, ki jih niso vajeni, oziroma ne spadajo v njihovo okolje. So zelo dobri čuvaji. Najboljše se počutijo, če so ves čas zaposleni, ne marajo pa biti sami doma. Če jih pustimo same, se hitro začno dolgočasiti in lahko uničujejo stvari v stanovanju. Potrebujejo veliko pozornosti, topline in ljubezni ter so odlični družni psi. Z vzgojo je dobro začeti že zgodaj, vendar so zaradi izjemne inteligence zelo lahko učljivi psi.V mlajših letih so zelo aktivni psi, z leti pa se umirijo in postanejo bolj nežni in ljubeznivi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Dobro se razumejo z drugimi psi in z mačkami, druge manjše živali, kot so glodavci in ptiči, pa bodo najverjetneje preganjali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Brez težav se vklopijo v družine z otroki vseh starosti. Z otroki so nežni in igrivi, vendar je potrebna zgodnja socializacija. Otrok nikoli ne puščajte samih s psom, ne glede na pasmo in njegovo velikost.

  DLAKA
  Ameriški eskimski špic ima dvojno dlako. Mehko in gosto podlanko, ter daljšo zaščitno dlako, ki raste skoznjo in tvori zgornjo plast dlake. Zgornja dlaka je ravna. Njena barva je bela, nekateri kužki pa imajo kremne madeže. Dlako, v zmernih količinah, menja dvakrat letno.

  NEGA
  Gosto belo dlako je razmeroma lahko negovati, če smo pri tem dosledni. Potrebuje le krtačenje vsaj dvakrat tedensko, v času izpadanja podlanke pa je priporočljivo, da se psa češe dnevno. Če ameriškega eskimskega špica ne češemo redno, se lahko dlaka močno zavozla. Kopanje je najboljše opravljati po potrebi, ne prepogosto, da ne izsušimo kože. Pomembna je tudi skrb za čista ušesa (puljenje dlak, čiščenje) in pregledovanje za klope in bolhe. Preventivno lahko psa zavarujemo z različnimi, posebej za pse namenjenimi repelenti.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zelo zdrava pasma, ki pa ima nekaj tipičnih bolezni, ki se občasno pojavljajo. Glavni bojazni sta displazija kolkov in očesna bolezen (Progressive Retinal Atrophy), ki se začne z nočno slepoto in postopoma pomeni izgubo vida. Večjo stopnjo nevarnosti za razvoj PRA imajo modrooki ameriški eskimski špici. Čeprav so modre oči pri tej pasmi običajno pojmovane kot lepše, pa so tudi znane kot znak šibkega zdravja in slabe vzreje. Ameriškega eskimskega špica pa pesti tudi nagnjenje k debelosti. Glavna skrb pri tej pasmi mora biti primerna prehrana in zadostna količina gibanja.

  VZGOJA IN TRENING
  To pasmo je lahko vzgajati, saj so izredno inteligentni in imajo veliko željo ustreči lastniku. Pomembna je zgodnja socializacija, da preprečimo kasnejšo agresijo. Šolanje bo najuspešnejše, če bo temeljilo na odločni, pošteni, dosledni vzgoji s pozitivno spodbudo. Ti psi so zelo nadarjeni za čuvaje, izvajanje trikov, tekmovalno poslušnost, agility in iskanje narkotikov. Pomembno je, da se z vzgojo začne zgodaj in da psa pozitivno spodbujamo k učenju, saj nekateri ameriški eskimski špici čutijo odpor do dela. Potrebujejo odločno vzgojo in trdno vodenje, a so na splošno zelo primerni tudi za neizkušene lastnike.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ameriški eskimski špic je živahen in poln energije, zato potrebuje primerno količino gibanja. Najmanj en dolg (20 - 45 minut) sprehod na vrvici dnevno, če je mogoče pa se bo razveselil tudi igre na ograjenem vrtu. Za to pasmo je značilno, da pomanjkanje gibanja lahko vodi v prekomerno lajanje in uničevalno vedenje. Pomembno je ugotoviti koliko gibanja potrebuje vaš ljubljenček in v primeru, da mu sprehod ne zadostuje, se bo razveselil pohoda ali teka. Tudi šolanje v poslušnosti in agility pripomoreta k porabi odvečne energije. Pozimi pa se bo ameriški eskimski špic navdušeno razveselil igre v snegu.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ameriški eskimski špic bo povsem zadovoljen z življenjem v stanovanju, če mu boste omogočili dovolj gibanja na svežem zraku. Pasma je zelo aktivna že znotraj doma, manjši vrt s primerno ograjo pa je za tega energičnega psa idealen.

  • dog
   huna
   20
   Ameriški eskimski špic - Pritlikavi
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR