Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Ameriški goli terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, majhen
  Teža:
  Višina: 18 cm - 41 cm
  Barva: različne barvne kombinacije na beli osnovi
  Dolžina dlake: brez dlake
  Odpadanje dlake: ni odpadanja
  Življenjska doba: 14 – 16 let
  Bivalni prostor: stanovanje, hiša, prenočevanje z družino, zelo občutljivi, obvezna je zaščita pred soncem
  Velikost legla: 1 – 3 mladički

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 0
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine s starejšimi otroki, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ameriški goli terier je drobna pasma, ki je povsem brez dlake. Pogosto tega psa zamenjajo za Mehiško čivavo. Njegovi predniki so podganji terierji, in sicer se je vzreja začela v sedemdesetih prejšnjega stoletja po slučaju, ko se je rejcu Edwinu Scottu v leglu Podganjih terierjev skotil en sam goli terier. Hitro je pasma postala priljubljena v Ameriki in tudi drugod po svetu, saj je brez dlake in kot taka primerna za alergike.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ameriški goli terier je inteligenten, pozoren, igriv in ljubeč pes. Je zelo radoveden in živahen, z lahkoto izkazuje naklonjenost in je zaradi tega primeren za vsakogar. Njegova posebnost je, da se bo začel potiti vedno, ko je prestrašen ali ko mu je vroče, saj nima dlake, ki bi to preprečevala. Ta pes je teritorialen, lastnik pa mu mora pokazati, da je on dominanten, drugače lahko pes postane agresiven. Ameriški goli terierji so dobri izvidniški psi, saj bodo vedno z lajanjem naznanili prišleke, vendar bodo do njih prijateljski. To niso dobri plavalci, zato jih pazite ob vodi. Temperament so podedovali po terierju, saj so živahni, neustrašni in vztrajni. Ker nimajo dlake, niso primerni za lov na podgane.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ameriški goli terier se dobro ujema z živalmi, če je z njimi že od malega. Do nepoznanih živali je nezaupljiv. Na sprehodu se rad zapodi za vevericami ali zajci.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ameriški goli terier je primeren za otroke, ki so nekoliko starejši, so zanesljivi in odgovorni ter se ne igrajo z njim pregrobo. Do takšnih otrok je ljubeč in se zelo rad igra z njimi.  DLAKA
  Ameriški goli terier ima rožnato kožo z lisami, ki so lahko črne, rjave ali rdeče barve. Kot mladiček bo imel puh po vsem telesu, vendar že po nekaj tednih ta puh odpade. Ta pasma je zelo občutljiva na mraz in na sonce, zato ga nikoli ne puščajte na soncu, da ne dobi opeklin. Obstaja tudi poraščena različica te pasme, ki ima zelo kratko dlako.

  NEGA
  Ker ta pes nima dlake, krtačenje ne bo potrebno. Vendar to ne pomeni, da ne rabite skrbeti za nego. Pozimi morate psa obleči v puloverček, poleti pa ga zaščititi s sončno kremo, saj lahko dobi opekline. Priporočljivo je pogosto kopanje, uporabite pa zelo blag šampon. Po kopanju psa namažite z losjonom, saj lahko drugače dobi suho kožo. Redno mu strizite kremplje.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ameriški goli terier nima veliko zdravstvenih težav kot ostale gole pasme. Edina težava so lahko občasni kožni izpuščaji in mozoljčki zaradi potenja, ki pa izginejo sami od sebe. Znane so tudi nekatere alergije.

  VZGOJA IN TRENING
  Ameriški goli terier je hitro učljiv in ima rad treninge, saj vedno želi ustreči svojemu lastniku. Občasno je lahko trmast in svojeglav. Učiti ga morate z vztrajnostjo, poštenostjo in potrpežljivostjo. Nikoli ne uporabljajte grobih metod, saj bo tako pes postal agresiven. Vzgoja je zelo pomembna že od malega, predvsem pomembna pa je socializacija.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ameriški goli terier je zelo aktiven pes, ki potrebuje dolg vsakodneven sprehod. Zelo uživa tudi v igri in rad se sam podi po zunanjih površinah.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ti psi so primerni za bivanje v stanovanju ali v hiši, dokler imajo vsaj en dnevni sprehod. Ker nimajo dlake, niso odporni na vremenske spremembe in zato tudi niso zunanji psi. Vsekakor pa bodo uživali v igri na ograjenem vrtu nekajkrat na dan. Znotraj so aktivni. Ker se potijo, se ne slinijo.

  • dog
   Tor
   10
   Ameriški goli terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR