Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Anatolski ovčar (Anatolski pastirski pes, Karabaš, Akbaš, Kangal)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pratipski psi, zelo velik
  Teža: 40 kg - 65 kg
  Višina: 71 cm - 81 cm
  Barva: dovoljene vse barve
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 5 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, kmetija
  Velikost legla: 6 - 10 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine s starejšimi otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Anatolski ovčar je velik in močan pes, ki pogosto služi kot pes čuvaj. Pasma je stara več kot 6000 let, izvira iz Turčije, kjer so ti psi čuvali hiše in živino. Anatolski ovčarji so znani po tem, da lahko povsem samostojno varujejo živino in so odporni na težke vremenske razmere, kar jim je pomagalo pri njihovem nomadskem načinu življenja. So bližnji sorodniki kangala in nekateri ju imajo za eno in isto pasmo. Anatolski ovčar je nacionalni simbol Turčije.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Anatolski ovčar je zelo zvest in ima prirojeno sposobnost čuvaja. Je zelo inteligenten, hitro se nauči novih stvari, vendar zaradi svoje velikosti ni primeren za začetnike. Potrebuje lastnika, ki je po naravi vodja. Anatolski ovčar bo do vas in vaše družine izredno ljubeč, vendar če nima odločnega lastnika, lahko sam prevzame to lastnost in postane pretirano zaščitniški pred tujci. Ti psi so po naravi umirjeni, pozorni na okolico, neodvisni in samozavestni, niso agresivni, ampak nezaupljivi do tujcev. Če jih primerno seznanite s prišleki, jih bodo sprejeli. Vsekakor je pomembno, da anatolski ovčar že od vsega začetka ve, da ste vi njegov nadrejeni in vi odločate o stvareh. Zagotovo si ne želite tako velikega odraslega psa, ki bo samosvoj in vas ne uboga. Ob napačni vzgoji lahko postane trmast. Ker so to po naravi čuvaji, se zna zgoditi, da bodo ponoči lajali, vendar lahko vašega psa tega odvadite. Anatolski ovčar dozori pozno, odraslo dobo doseže šele pri štirih letih.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Anatolski ovčar ima prirojen nagon, da preganja majhne živali, vendar če bo z majhnimi živalmi že od malega, lahko ta nagon odpravite. Na splošno se ujema z veliko živalmi, med psi pa prevzame dominantno vlogo.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Anatolski ovčar je primeren za otroke, saj je zelo ljubeč in zaščitniški. Na otroke ne bo gledal kot na gospodarje, ampak bitja, ki jih mora paziti in zaščititi. Zaradi svoje velikosti je bolj primeren za večje otroke.  DLAKA

  Anatolski ovčar ima dve vrsti dlake: kratko in grobo. Kratka je dolga približno dva centimetra, groba pa deset centimetrov. Dlaka ob vratu je daljša in gostejša kot dlaka po telesu. To je pasma z dvojno dlako in gosto podlanko. Anatolski ovčar ima ponavadi dlako svetlo rjave barve in črno po obrazu, čeprav so dovoljene vse barve. Dlaka mu izpada ob menjavi letnih časov.

  NEGA

  Anatolski ovčar zahteva nekoliko več nege, saj tem psom dlaka izdatno izpada, zlasti ob spremembi letnih časov. Takrat je priporočljivo, da ga dnevno krtačite. Ta pasma je zelo dovzetna za bolhe in klope, zato bodite na njih pozorni.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Anatolski ovčar ima pogosto težave z imunskim sistemom, ki se okrepi kasneje kot pri drugih pasmah, zato se priporoča cepljenje proti parvovirusu. Ostale težave so še: displazija kolkov, občutljivost na anestezijo in možnost alergične reakcije (zaradi česar je potrebno takrat psa opazovati), očesna entropija ter zmanjšano delovanje žleze ščitnice – hipotiroidizem.

  VZGOJA IN TRENING
  Pri tej pasmi je zelo pomembna vzgoja že od malega, saj je odrasel anatolski ovčar zelo velik in ga je težje vzgajati. Vzgajati ga morate s spoštljivostjo, odločno, pošteno, vztrajno in potrpežljivo. Na grobost in težko roko se ne bo odzval. Čut za varovanje mu je prirojen, zato ne potrebuje vzgoje v tej smeri, potrebuje pa malo vzgoje v poslušnosti. Če svojemu lastniku ne zaupa, bo postal manipulativen. Ko ga naučite pravil in njegovih omejitev, bo postal močan in dober čuvaj.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Anatolski ovčar potrebuje veliko aktivnosti in bo najbolj zadovoljen s prostim tekom v ograjenem prostoru, ki pa mora biti zelo velik. Ti psi imajo neomejene količine energije, ki jo morajo sprostiti. So zelo igrivi in uživajo v igri z žogo ali palico. Dva sprehoda na dan sta zelo priporočljiva.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Anatolski ovčar ni najbolj primeren za bivanje v hiši ali stanovanju. Zadovoljen bo z velikim zunanjim prostorom, kjer lahko teka. Ker je nezaupljiv do tujcev, poskrbite za ograjo.

  • dog
   kan
   26
   Anatolski ovčar (Anatolski pastirski pes, Karabaš, Akbaš, Kangal)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR