Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Angleški buldog

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pratipski psi, srednje velik
  Teža: 23 kg - 40 cm
  Višina: 30 cm - 40 cm
  Barva: vse barve razen črne, z barvnimi oznakami
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 8 - 10 let
  Bivalni prostor: hiša, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 5 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine z majhnimi otroki, starostnik, fizično manj aktiven človek

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Buldogova dežela porekla je Velika Britanija. Vzredili so ga iz mastifa s posebnim namenom – da bi sodeloval v tedaj priljubljenem športu kot vaba za bike. Kot vaba za bika se je buldog moral obesiti biku za vrat in se držati toliko časa, dokler njegov lastnik bika ni ujel. Ta kruti šport so v 19. stoletju po več kot 700 letih prepovedali. Lastniki buldogov so nato poskušali pse uporabljati pri pasjih bojih, a se kot pasma, na srečo, niso dobro obnesli. Rejci so se nato odločili obdržati buldogovo obliko in velikost, agresiven temperament pa zamenjati z lastnostmi prijetnega družnega psa. Današnji buldogi so, kljub nekoliko zastrašujočemu videzu, dejansko med najnežnejšimi pasmami. Čeprav se njihov karakter močno razlikuje od tistega nekoč, pa ohranjajo močno odločnost.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Angleški buldog je vdan, zanesljiv, zvest, ljubezniv in nežen pes. Ker so ga vzredili za družnega psa, potrebuje veliko lastnikove pozornosti in se zelo naveže na svoj dom in družino. Ne mara pa samote, zato ga ni priporočljivo puščati samega dlje časa. Načeloma gre za mirno pasmo, ki pa je lahko zelo dominantna, zato potrebuje odločnega lastnika. Je precej teritorialen in zaščitniški, ki sicer ne laja veliko, a bo opozoril na prihod neznanca. To in pa njegov videz ga naredita za odličnega čuvaja. Je zelo vztrajen, odločen in razmišljujoč. Njegove počasne reakcije mnogi zamenjajo za lenobo, a buldog dejansko premisli vsako dejanje in ne sledi slepo ukazom, kar je dokaz njegove velike inteligence. V mladosti so to dokaj živahni psi, z leti pa se močno umirijo. Če vas ne moti smrčanje, slinjenje in packanje pri hranjenju, želite pa nežnega in ljubeznivega družinskega ljubljenčka, je buldog pravi pes za vas.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  So zelo družabni, tako z drugimi psi, kot z ne-pasjimi ljubljenčki. Potrebna je seveda zgodnja socializacija, še posebej pri samčkih, ki so lahko nekoliko agresivni do drugih samcev. Kastracija in primerna vzgoja, v kombinaciji z redno interakcijo z drugimi psi, lahko preprečita razvoj agresije.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Angleški buldogi so večinoma odlični ljubljenčki za družine z otroki vseh starosti, saj posedujejo naravno potrpežljivost z otroki. So tudi zelo zvesti, ljubeči in zaščitniški do otrok. Niso pa to aktivni psi, ki bi z otroki tekali in se igrali, saj gre za bolj počasno pasmo. Kadar se otroci igrajo s psom naj jih vedno nadzoruje odrasla oseba.  DLAKA

  Angleški buldog ima zelo kratko, tanko in gladko dlako. Na glavi, prsih in okrog repa ima nagubano kožo.

  NEGA

  Sama dlaka ne potrebuje veliko nege. Ker povprečno izpada, bo tedensko krtačenje poskrbelo, da je ne boste imeli po stanovanju. Kopanje naj se izvaja le, kadar je to resnično potrebno. Poskrbite tudi za ustno higieno, predvsem pa za redno čiščenje gub, da ne bi prišlo do infekcij, za kar je najbolj primerna vlažna krpa. Ne uporabljajte mil. Gube je nato treba obrisati tudi s suho krpo oziroma brisačo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Angleški buldog je nagnjen k prenekaterim zdravstvenim težavam. Tiste genetsko dedne lahko preprečite že z izbiro mladička pri odgovornem rejcu. Sicer pa so buldogi izpostavljeni: težavam z dihanjem, sapnikom in nosnicami, slabemu vidu in boleznim oči. Občutljivi so na mraz in vročino, močno ogroženi za vročinsko kap. Pestijo jih tudi kožne infekcije, displazija komolcev in kolkov ter težave s koleni. Samice pri kotenju pogosto potrebujejo profesionalno pomoč in skotijo s carskim rezom, saj imajo mladički zelo široke lobanje. Ta pasma je nagnjena tudi k napenjanju, zato ni priporočljivo hranjenje z drugo hrano kot s prilagojeno pasjo prehrano.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pasma zahteva lastnika, ki ve kako ravnati z dominantnim psom. Potrebuje odločno in dosledno vzgojo, s šolanjem pa je priporočljivo začeti že pri mladičku, ki zna biti občasno precej trmast. Buldog ne prenaša dobro kaznovanja in odrasel pes bo le redko namerno neposlušen. Potrebno se je zavedati, da je to zelo razmišljujoča pasma, ki nikoli ne uboga »na prvo žogo«, temveč pretehta svoje možnosti in razmisli o dejanju, zato je odziv lahko precej počasnejši kot pri večini drugih psov. Načeloma pa radi ugajajo svojim lastnikom in se posebej dobro odzivajo na pohvale in nagrade. Namesto s priboljški, jih nagrajujte z igro in pozornostjo, saj so nagnjeni k prekomerni telesni teži. Najboljša tehnika šolanja so kratke, ponavljajoče se serije ukazov, dokler še ohranite kužkovo zbranost. Načeloma to ni destruktiven pes, čeprav lahko pogrize vašo lastnino, če se bo čutil zapostavljenega. Lahko razvije tudi agresijo do drugih psov, kar je potrebno zatreti že z zgodnjo socializacijo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma ne potrebuje veliko aktivnosti. Dnevni sprehodi bodo zadostovali, da zadovolji svojo primarno pasjo potrebo po migracijah. Ker so nagnjeni k debelosti, je redno gibanje priporočljivo, vendar je malo verjetno, da bo buldog aktiven na svojo lastno pobudo. Ponavadi boste morali pobudo za gibanje in igro dati vi ali drugi psi. Kot mladički so lahko zelo igrivi, z leti pa zanimanje za igro upade. Pri vsakršni aktivnosti je nujno posvetiti pozornost tudi vremenu – ne prenašajo dobro nizkih temperatur, saj jih dlaka pred njimi praktično ne ščiti, v visokih temperaturah pa so zaradi krajšega gobčka bolj izpostavljeni vročinski kapi. V vročini jih ne puščajte na soncu, v avtomobilu ali neklimatiziranih prostorih, zagotovite pa jim tudi dovolj sveže pitne vode.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ker ge za dokaj neaktivno pasmo, so primerni za stanovanje. Doma so precej lenobni in bodo povsem zadovoljni tudi brez vrta. So notranji psi, ki ne prenašajo temperaturnih ekstremov, zato bivanje v pesjaku pri tej pasmi ne pride v poštev.

  • dog
   Lex
   59
   Buldog (Angleški buldog)
  • dog
   Biserka
   4
   Buldog (Angleški buldog)
  • dog
   Pako
   2
   Buldog (Angleški buldog)
  • dog
   rudy
   2
   Buldog (Angleški buldog)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR