Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Angleški foxhound (angleški lisičar)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 29 kg – 32 kg
  Višina: 53 cm - 63 cm
  Barva: vse barve goničev, tribarvni črno-belo-rjavi
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 13 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim ograjenim vrtom, lahko biva v pesjaku, ni primeren za stanovanje, ker ne zdrži dolgo v zaprtih prostorih
  Velikost legla: 5 - 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Angleški foxhound je lovec po naravi. Pasma je nastala v Angliji, s parjenjem različnih lovskih psov, ter nadaljnjim mešanjem s pasmami kot so Bulldog, Veliki angleški hrt in Fox terier. Prvotno so jih uporabljali za skupinski lov na različne živali, saj ima Lisičar odličen nos, pa tudi izjemno vzdržljivost in zagon. To je zelo aktivna pasma, ki jo zlahka prepoznamo po njeni mišičasti zgradbi ter repu, ki je večino časa obrnjen navzgor. Ušesa so pogosto pristrižena v bolj zaokroženo obliko, da ga ne bi ovirala pri lovu.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je pogumen, radoveden, strasten lovec, ki poseduje neverjetno veliko energije. Sposoben je teči več ur, ne da bi se ustavil ali utrudil. Ravno zato potrebuje ogromno dnevne aktivnosti in je najbolj primeren za aktivne lastnike. To so hitri psi, ki so zelo strastni glede sledenja – ko jim je naročeno, da morajo nekaj poiskati, ne bodo zlahka odnehali. Ravno zato je priporočljivo, da so vedno na vrvici ali v ograjenem vrtu, sicer zlahka odtavajo, ko jih premami kakšen vonj. Radi imajo ljudi in otroke, najraje pa so v družbi drugih psov. Obstajata dve vrsti Angleških foxhoundov – razstavna in lovska. Če se odločate za Lisičarja kot ljubljenčka, je priporočljivo, da se odločite za razstavno vrsto, saj ima nekoliko nižjo raven energičnosti, vendar kljub temu potrebuje zelo veliko aktivnosti. Če ne dobi dovolj gibanja, lahko postane destruktiven. So precej samosvoji in trmasti, zato jih je nekoliko težje šolati, vendar ves trud, ki ga vložite v šolanje in primerno aktivnost, poplača z zvestobo in ljubeznijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  To je žival, ki je vzrejena za delo v tropu z drugimi psi in se dobro razume tudi z drugimi živalmi. Manjše živali, kot so glodavci in ptiči pa bo zelo verjetno preganjal, saj mu tako narekuje njegov lovski nagon.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta energični pes se odlično razume tudi z otroki vseh starosti, vendar je potrebno otroke, zlasti mlajše, v navzočnosti psa vselej nadzirati. Prav tako je psa priporočljivo z otroki seznaniti že v primarni socializaciji.  DLAKA
  Angleški foxhound ima kratko in trdo dlako, ki ima lahko več barv in barvnih kombinacij. Poznamo dvobarvne in tribarvne različice, ki običajno vključujejo črno, belo in rjavo barvo, lise pri belih psih pa so lahko tudi oranžne ali celo rumene. Izpadanje dlak je povprečno, omejimo pa ga z rednim krtačenjem.

  NEGA
  Ta kratkodlaki pes ne potrebuje veliko nege, zato je popoln za lastnike, ki temu ne želijo posvečati prevelike pozornosti. Tedensko krtačenje bo zadostovalo, da bo njegova dlaka na pogled zdrava in sijoča. S krtačenjem odstranite odmrlo dlako in preprečite, da bi ta pristala na vašem pohištvu, obenem pa odstranite prah in umazanijo iz njegovega kožuha. Kopanje naj se izvaja po potrebi, redno pa ga pregledujte tudi za klope in bolhe. Ker je to zelo pustolovski pes, je potrebno opazovati njegovo kožo tudi za morebitne praske in odrgnine in le-te primerno oskrbeti.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma gre za precej zdravo pasmo, pri kateri pa se občasno pojavljajo nekatere zdravstvene težave. Ena od teh težav je, kot pri mnogih pasmah, kronična displazija kolkov, ki se pojavi sčasoma in psu povzroča bolečine pri gibanju. Rešitev so, glede na resnost težave, lahko analgetiki ali operacija. Občasno se pri tej pasmi pojavlja tudi epilepsija, bolezen v možganih, ki povzroča epileptične napade, za katero sicer ni zdravila, temveč se jo da nadzorovati z zdravili. Nekateri Lisičarji imajo tudi težave z ledvicami, ki se zdravijo z ustreznimi zdravili ali operacijo. Pri tej pasmi pa se pojavljajo tudi določene težave z vidom.

  VZGOJA IN TRENING
  Tega psa je nekoliko težje šolati, saj ima ogromno energije, obenem pa nizko koncentracijo. Najprej je potrebno vzpostaviti avtoriteto, saj ta pasma svojo percepcijo sveta gradi na pojmu tropa. Če vzpostavite svoj položaj kot vodja tropa, bo Lisičar zelo poslušen in zvest pes. Pomembno je tudi, da vzgoja in šolanje potekata na zabaven in aktiven način, skozi igro, lov in različne aktivnosti, saj le tako pridobite Lisičarjevo polno pozornost, obenem pa poskrbite, da pokuri nekaj odvečne energije. Pri vzgoji je nujna doslednost. Psu morate jasno pokazati, katera ravnanja so zaželena in katera ne, predvsem tako, da zaželena ravnanja dosledno nagradite. S šolanjem je najboljše začeti že pri mladičku.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  To je pasma, ki potrebuje izredno veliko gibanja. Najbolj ji ustreza tek, zato je priporočljivo, da psu dnevno omogočite vsaj eno uro aktivnega teka. Lahko ga vzamete s seboj tudi kadar kolesarite. Če niste aktiven tip človeka, ali vam čas tega ne dopušča, to ni pasma za vas. Lisičar, ki ne dobi dovolj gibanja, lahko postane uničujoč do vaše lastnine. Aktivnost naj bo dosledna in redna. Pri sprehodih in teku poskrbite, da je Angleški foxhound vedno na vrvici, saj lahko hitro odtava, če naleti na zanimiv vonj. Spustite ga le, kadar ste povsem prepričani v njegovo varnost, najboljše na varnem, ograjenem območju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Angleški foxhound ni priporočljiv za stanovanje, saj potrebuje veliko gibanja in je zelo aktiven tudi znotraj bivališča. Najbolj zadovoljen bo z ograjenim vrtom, ograja pa naj nujno služi svojemu namenu, sicer bo Lisičar poiskal prvo luknjo v njej in se podal za svojim smrčkom.

  • dog
   Blacky
   6
   Angleški foxhound (Lisičar)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR