Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Avstralski labradoodle, srednji

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 13 kg - 20 kg
  Višina: 43 cm - 52 cm
  Barva: črna, siva, kremna, marelična, čokoladna
  Dolžina dlake
  : srednje dolga, valovita ali kodrasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: 4 - 8 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

  Primeren za: srednje izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z otroki;

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Labradoodle je nastal v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v Avstraliji, ko so uspešno parili labradorca in navadnega kodra, da bi dobili psa, ki poseduje najboljše lastnosti obeh pasem. Glavna lastnost nove pasme, ki so jo želeli doseči, je hipoalergenost, ki je lastnost kodra. Z nadaljnjim parjenjem labradoodlov med seboj, se v nekaterih primerih hipoalergenost psa zmanjša, zato za nadaljnjo vzrejo niso primerni vsi mladički v leglu. Avstralci se iz prvotnega mešanca trudijo ustvariti čisto pasmo. Obstaja pa tudi Ameriška različica labradoodla, kjer gre za hibrid, torej običajno mešanca prve generacije, njihovi potomci pa niso potomci dveh labradoodlov, temveč labradoodla in kodra ali labradoodla in labradorca, odvisno od želenih karakteristik, ki jih poseduje ena od pasem in jih rejci želijo pri tem psu bolj ali manj poudariti.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Labradoodle poseduje nekatere karakterne lastnosti značilne za labradorca in druge za kodra. Po standardih pasme mora biti prijazen, aktiven, bister, družaben, neagresiven, radosten in zabaven pes, ki je zvest družinski ljubljenček. Lahko ga je šolati in se hitro uči. Obenem ga odlikuje odličen občutek za ljudi, saj dobro zazna posameznikovo razpoloženje in rad nudi tolažbo. Z neprimernim lastnikom in pomanjkanjem šolanja so lahko ti psi napeti in agresivni ali bojazljivi in plašni, ter radi lajajo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ti družabni psi se bodo dobro razumeli tudi z drugimi živalmi, vendar je obsežna in zgodnja socializacija nujna, da ne razvijejo agresivnega vedenja.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ker gre za psa, ki je bil vzrejen za družinskega ljubljenčka, se bo z otroki vseh starosti dobro razumel. Otrokom ga predstavite že zgodaj in jih naučite pravilnega ravnanja s psom, njihovo interakcijo pa naj vselej spremlja odrasla oseba.

  DLAKA
  Kožuh labradoodla ima eno samo plast, na otip pa spominja na pliš ali volno. Lahko je kremne, črne ali čokoladne barve. Dlaka temu psu ne izpada in jo je potrebno redno izčesavati, da v njej ne naredijo vozli. Zaradi kodraste teksture in zahvaljujoč neizpadanju dlake, je njegov kožuh hipoalergen, kar pomeni, da je verjetnost astme in alergij pri tem psu manjša.

  NEGA
  Zaradi tega, ker temu psu dlaka ne izpada, je česanje in krtačenje vsaj enkrat na dva tedna obvezno, da preprečimo vozle. Dvakrat do trikrat letno bo verjetno potreboval striženje, nujna pa je tudi skrb za čistočo ušes in oči. Kopanje po potrebi.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zdrava pasma, saj se rejci skrbno trudijo, da bi preprečili razplod vseh genetskih bolezni značilnih za katero od pasem prednic. Kljub temu lahko pride do nekaterih obolenj: displazija kolkov in kolen, izpah pogačice, očesna bolezen (Progressive Retinal Atrophy), ki povzroča delno ali popolno izgubo vida in motnja strnjevanja krvi imenovana Von Willebrandova bolezen.

  VZGOJA IN TRENING
  Labradoodle združuje lastnosti dveh inteligentnih pasem in ga ni težko vzgajati. Uživa tudi v različnih pasjih aktivnostih in se hitro uči različnih trikov. S šolanjem začnite zgodaj in poskrbite, da bo zanimivo in polno aktivnosti. Odlično se odrežejo tako v poslušnosti, kot v agilityju. Z navajanjem na čistočo ne bo težav. Vzgoja naj bo odločna in predvsem dosledna.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes potrebuje kar veliko aktivnosti in je najprimernejši za aktivne družine. Potrebuje vsaj dve uri gibanja dnevno in obožuje dolge sprehode, tek in tudi daljše pohode. Če imate večji ograjen vrt, bo za veliko mero aktivnosti poskrbel že sam tekom dneva. Užival bo tudi v igri s celotno družino, veselo prinašal žogo in lovil frizbi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pes je pogojno primeren tudi za stanovanje, če je izven le-tega dnevno dovolj aktiven. Neaktivnost ga bo zdolgočasila in doma vas bo čakalo razdejanje. Idealna izbira za labradoodla bi bil srednje velik ali velik ograjen vrt, namenjen njegovemu tekanju, kopanju in raziskovanju.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR