Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Avstralski terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, zelo majhen
  Teža: 6,5 kg
  Višina: 25 cm
  Barva: modra z rumenorjava (mladički se rodijo črni)
  Dolžina dlake: dolga
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 11-14 let, posamezni primerki tudi do 17 let
  Bivalni prostor: podeželje ali mesto, prilagodi se življenju v stanovanju ali hiši z vrtom, prenočevanje z družino
  Velikost legla: 3 - 5, povprečno 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik; 

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Avstralski terier je bil vzrejen v Avstraliji in velja za enega izmed najmanjših terierjev. Nastal je s križanjem več vrst terierjev, uradno pa so ga priznali leta 1933. Uporabljali so ga za lov na podgane in kače, kot čuvaja in družabnika ter celo kot ovčarja. Velja za prvo priznano pasmo iz Avstralije. Avstralski terier je dober čuvaj in sledilec, primeren pa je tudi za agility tekmovanja in izvajanja trikov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Avstralski terier je vztrajen in simpatično predrzen majhen pes s pogumom velikega psa. Ima neverjetne količine energije in je zelo zvest, svojim lastnikom izkazuje veliko ljubezni, zaradi svoje inteligence pa je zelo zaščitniški družabnik. To je pozoren, zabaven in ljubek pes, ki je tudi zelo samozavesten in ima izreden vid in sluh, zaradi česar bo vedno stražil vašo hišo. Ta pasma ni vzkipljiva, vendar pa morate psa odvaditi pretiranega lajanja, saj marsikomu ni všeč visoki ton njegovega laježa. Kot vsi drugi terierji, tudi ti radi kopljejo luknje. Marsikdo tega psa imenuje za klovna med psi, saj mu uspe v smeh spraviti tudi najbolj resne ljudi. Ker je vzgojen za lov na majhne živali, bo podil vse, kar vidi in takrat ne bo slišal vaših ukazov. Včasih je lahko tudi pretirano zaščitniški do svojih stvari in do hrane.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Avstralski terier je večinoma prijateljski z drugimi domačimi psi, z manjšimi živalmi pa se ne ujame najbolje in jih zaradi svojega lovskega nagona rad preganja. To lahko omilite s primerno socializacijo in tako, da terier odrašča skupaj z drugimi živalmi. Do nezanih psov je lahko vzkipljiv. Vedno bo preganjal veverice in druge živali na sprehodu.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Avstralski terier ni primeren za majhne otroke, saj z njimi ni pretirano potrpežljiv, z večjimi otroci pa se bo dobro razumel. Vsekakor morate otroke naučiti primernega ravnanja s psom in jih nikoli pustiti samih s terierjem. Pazite, da otroci med igro ne poškodujejo tega majhnega psa in da do njega niso grobi, saj lahko v tem primeru pes vzkipi.  DLAKA
  Avstralski terier ima dvojno dlako. Zgornja dlaka je ravna in grobe teksture, podlanka pa je mehka, gosta in kratka. Dlaka, ki je odporna na vreme, je daljša ob trupu in krajša po repu in tacah. Po vratu in prsih ima zaščitno puhasto in daljšo dlako. Dlaka je temno modra ali srebrno modra z rjavimi lisami po tacah in glavi. Tej pasmi odpada malo dlake.

  NEGA
  Nega avstralskega terierja je zelo enostavna, saj zaradi grobe dlake ne potrebuje veliko krtačenja. Dovolj bo že vsak drugi teden. Tudi striženje ponavadi ni potrebno, razen okoli oči, saj mu groba dlaka lahko draži oči. Kopajte ga samo nekajkrat na leto, redno mu strižite kremplje in poskrbite za ustno higieno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Avstralski terierji ponavadi nimajo težkih prirojenih bolezni in živijo dolgo življenje. Med nekatere bolezni pa sodijo občutljiva koža, alergija na uši (gre za zelo močno reakcijo ob ugrizu uši), izpah pogačice in težave s kolki.

  VZGOJA IN TRENING
  Čeprav avstralski terier želi ugoditi svojemu lastniku, boste potrebovali dobro mero potrpežljivosti in vztrajnosti. Ta pasma je tudi zelo trmasta. Pri svojih zahtevah morate biti vztrajni in uporabljati pozitivno vzpodbudo. Avstralski terier bo rabil nekaj časa, da se nauči čistoče v hiši, po drugi strani je pa naravni talent za agility. Najhitreje se bo ta pes naučil novih stvari, če ga prej dobro utrudite s sprehodom ali tekom skozi goščo, kjer se bo podil za mišmi. Ti psi potrebujejo tudi mentalne izzive, kar boste dosegli z novimi situacijami. Vedno mu predstavljajte nove ljudi in živali, saj bo tako pogosto doživel nekaj novega in se naučil kako se v situaciji odzvati.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Čeprav avstralski terier ne potrebuje toliko aktivnosti kot kakšna večja pasma, pa kljub temu potrebuje nekaj aktivnosti. Če je nima dovolj, bo začel kopati luknje in lajati, lahko pa postane zagrenjen in zlovoljen. Vsak dan potrebuje srednje dolg sprehod in nekaj igre. Ni ga dobro spuščati s povodca, saj se rad stepe z večjimi psi (ki mu morda ne želijo nič slabega) ali se zapodi za veverico.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Avstralski terier je primeren za bivanje v stanovanju in lahko živi brez ograjenega vrta, če ga dovolj pogosto peljete na sprehod. Nikoli ga ne puščajte, da hodi prosto naokoli, saj se rad zapodi za majhnimi živalmi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR