Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Barbet

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 14 kg - 24 kg
  Višina: 53 cm - 65 cm
  Barva: črna, siva, rjava, bela
  Dolžina dlake: dolga, volnena, kodrasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 13 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki, fizično aktiven človek, lovec

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Barbet, znan tudi pod imenom francoski vodni pes, je prototip vodnega psa – ima dolgo, volneno in močno skodrano dlako, ki ga odlično ščiti pred vodo. Pasma je v 8. ali 9. stoletju nastala s križanjem različnih vodnih pasem, vključno s pudljem, portugalskim vodnim psom in ameriškim vodnim španjelom. Skozi leta je služil kot pastirski, lovski, celo mornarski pes, danes pa je predvsem ljubeč družabnik.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Barbet je prikupen, nežen, vdan, igriv in prijazen pes, ki ima čudovit značaj. Nikoli ni napadalen ali agresiven. Je zelo inteligenten, vsestranski pes srednje velikosti, idealen za družine. Pasma je hitro učljiva in sposobna osvojiti veščine na najvišjem nivoju. Močno se naveže na družino in gospodarja, najbolj pa ga osreči, če sme spati v človekovi bližini. Ni primeren za čuvaja, saj ni teritorialen, ne pozna agresije in ima zelo rad ljudi in živali.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Zahvaljujoč svoji ljubeznivi naravi se bo zelo lepo ujel s psi, mačkami in ostalimi hišnimi ljubljenčki v gospodinjstvu. Ker ni agresiven in nima močnega lovskega nagona tudi prostoživečih živali ne bo preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odličen družabnik je tako mlajšim kot starejšim otrokom. Ne pozna agresije, zato se odlično ujame z otroki, odraslimi in tudi starejšimi. Je prijazen, igriv, zabaven in pripravljen ugajati, vesel pa bo vsake pozornosti, nežnosti in pobude za igro.  DLAKA

  Mehka, volnena, gosta in kodrasta dlaka je lahko različnih barv, najpogosteje pa je črna, kostanjeva, siva, rjava, rdeče-rjava ali v kombinaciji več barv. Je vodoodporna, zelo primerna za vse vodne aktivnosti, ki jih ta pasma posebej obožuje. Izpadanje dlake je minimalno.

  NEGA

  Za nego je dlaka precej zahtevna, redno krajšanje in krtačenje je obvezno, da preprečimo tvorbo vozlov. Če dlako zanemarimo lahko povzročimo izpadanje ali celo vnetje kože. Posebno pozornost namenite tudi negi ušes, saj so nagnjena k vnetjem. Kopanje izvajajte priložnostno in nikakor ne prepogosto.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma lahko, ob primerni oskrbi, doživi do 15 let. Na splošno je relativno zdrava, nagnjena pa je k displaziji kolkov, kili, vnetju ušes in epilepsiji. Mnogi barbeti imajo tudi neporavnan ugriz, kar za psa ni nevarno, velja pa, da taki psi ne morejo sodelovati v razstavah in vzreji.

  VZGOJA IN TRENING
  Barbet vam bo vsekakor poskušal ugoditi. Je pameten, izredno učljiv in poslušen, zato ob primerni vztrajni in nežni ter predvsem dosledni vzgoji lahko pričakujete izjemne rezultate. Primeren je tudi za manj izkušene lastnike.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma potrebuje veliko vsakodnevne aktivnosti na prostem. Obožuje vodo, zato je nujno, da mu omogočite plavanje in druge vodne aktivnosti kar se da pogosto. Poleg dolgih dnevnih sprehodov, naj barbet dobi tudi možnost prostega tekanja in igre.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Najbolj zadovoljen bo v hiši z velikim, varno ograjenim vrtom, kjer se bo lahko svobodno gibal. Idealno je, če lahko prosto prehaja med notranjostjo hiše in vrtom, saj potrebuje tudi zadostno količino človeške bližine. Ob ustrezni in redni aktivnosti na prostem, pa se bo barbet prilagodil tudi bivanju v stanovanju.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR