Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Baset

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, majhen
  Teža: 18 kg - 25 kg
  Višina: 33 cm – 38 cm
  Barva: vse barve, tudi tribarvni
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: povprečno
  Življenjska doba: 8-12 let
  Bivalni prostor: zunanji pes ali notranji pes;
  Velikost legla: povprečno 8 mladičkov, tudi do 15

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: lovec, družine s starejšimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz psov svetega Huberta.
  Baset ima dolgo, težko telo z simpatičnimi gubami in kratke močne noge. To obliko so razvili skozi stoletja, saj jih lastniki zaradi izjemnega vonja uporabljajo za sledilce zajcev, jazbecev in kuncev. S pomočjo ušes, ki se vlečejo po tleh si ta pasma še dodatno pomaga pri vonjanju, saj ušesa ponesejo zrak bližje smrčku. Žalostne rjave oči so pečat te pasme, ki je osvojila srca ljudi po vsem svetu.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Baset je sladek in nežen hišni ljubljenec, z izjemno mirnim obnašanjem, brez znakov agresije. Pasma je nagnjena k lajanju in tuljenju, vendar zaradi svojega prijaznega značaja ne more biti pes čuvaj. Ne mara biti sam, zato se priporoča pasja družba v času, ko ni doma nikogar drugega.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Simpatičen karakter se odlično ujame z drugimi pasmami psov in domačimi ljubljenci. Problem se lahko pojavi le, če se mora boriti za naklonjenost svojega lastnika, tam bi Baset naredil vse.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zelo ljubeča pasma, ki se naveže na otroke in celotno družino. Zaradi izjemne strpnosti in mirnega značaja je primerna tudi za družine z majhnimi otroci in staršem ni potrebno skrbeti. Potrebno je le razložiti otrokom, da se psu ne sedi na hrbtu, saj bi drugače zaradi velikosti njegovega telesa lahko poškodovali njegovo hrbtenico. Ker pa ima pasma zelo rada hrano je potrebno paziti, da otrokom ne ukrade hrane kar iz rok.  DLAKA
  Kožuh je kratek, težek, gladek z nizkimi zahtevami za nego. Krtačenje enkrat do dvakrat tedensko odstrani odpadlo dlako. V času, ko se dlaka menja pa je potrebno dnevno krtačenje in tudi pogosto kopanje, da se odstrani odvečna dlaka in poveča cirkulacija zraka ob koži. Na splošno pa pušča zelo veliko dlake, tako da jo bo povsod dovolj. Čez celotno dlako ima poseben premaz, ki ga pri lovu ščiti pred poškodbami in bolečino, ko se zaplete v grmičevje ali poskuša prinesti ujeto žival skozi trnje.

  NEGA
  Poleg rednega krtačenja dlake je potrebno največjo skrb posvetiti ušesom. Dlaka okoli in v notranjosti ušesa mora biti očiščena in obrisana ko pes pije vodo, je hrano, lovi,.. ko je možnost, da se mu v dlako zaplete kakšen košček, ki lahko povzroča vnetje, bakterije ali glivice. Tudi kremplje na nogah je potrebno redno skrajševati.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Glavna skrb pri Basetu je nagnjenost k debelosti in velika ješčost. Debelost je problematična zlasti zato, ker previsoka telesna teža znatno obremenjuje hrbtenico in lahko povzroči težave z medvretenčnimi ploščicami. Pogoste so tudi težave z očmi in krvne bolezni, ter občasne bolezni sklepov. Pri Basetu lahko pride do pojava vrste bolezni in zdravstvenih težav, zato rejca izberite skrbno in z odgovorno vzrejo poskrbite, da se izločijo vsaj vse genetske bolezni, z rednimi obiski pri veterinarju in zavzeto skrbjo za Basetovo zdravje pa preprečite pojav drugih bolezenskih stanj.

  VZGOJA IN TRENING
  Ti psi niso za hitro treniranje in tudi najbolj inteligentni niso.
  Trenirati jih moramo ljubeče, z veliko pohvalami in priboljški. Ker pa znajo biti trmasti mora biti prvotna vzgoja v pasji šoli zelo dobra. Zaradi sledenja vonju mora imeti zelo dobro mero poslušnosti pri usposabljanju, drugače bo hitro stekel za mačko, ki mu bo prekrižala pot, nam pa s tem povzročil ne malo težav. Z uspešnim šolanjem in veliko ukvarjanja bo to eden izmed čudovitih tovarišev v vašem življenju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Baset obožuje igre z lastniki oz. družino, še posebej so mu všeč takšne kjer za nagrado dobi priboljšek. Zahteva redno aktivnost saj so nagnjeni k debelosti in lenobi. Na sprehode ga pod nobenim pogojem ne vozimo brez vrvice, saj bo sledil vonju in se na naše krike ne bo oziral. Sprehod okoli bloka za to žival ni dovolj, potrebuje redno gibanje. Premalo gibanja povzroča debelost, stres na sklepe in kosti, s številnimi zdravstvenimi težavami v razvoju. Potrebno je paziti, da ne skače preveč v zrak.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Basetu lahko zunaj uredimo uto, vendar bi ta ljubeč pes raje bil v bližini svojega lastnika, če bi bilo možno bi spal na koncu postelje z blazino pod glavo. Na svojega lastnika je zelo navezan, celo tako zelo da se z ostalimi živalmi doma bori za večjo naklonjenost in lastnik je njegov teritorij. Ravno tako ta pes ni najbolj primeren za majhno stanovanje, ampak ima raje večja zagrajena dvorišča. V primeru, da imamo psa kljub temu v stanovanju, pa zahteva veliko gibanja na prostem.

  • dog
   Luna
   39
   Baset
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR