Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Beauceron

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža: 30 kg - 38 kg
  Višina: 61 cm - 70 cm
  Barva: črno-rdeča, harlekin (črno-rdeča s sivimi lisami)
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 13 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 6 - 12 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Beauceron je ena najstarejših in najbolj priljubljenih psov v Franciji z zgodovino, ki sega vse do šestnajstega stoletja. Ti psi so ponosni nase, prav tako kot njihovi lastniki na njih. Lastnik jim more pokazati, da je višje na družbeni lestvici od njih. Zaradi svoje velikosti in grozečega videza so odlični čuvaji, vendar vsiljivcev ne preženejo z laježem ampak ga sprejmejo odprtih rok, dokler ne pokaže napadalec sovražnosti do psa ali njegove družine; potem tudi pes postane napadalen.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Beauceron je pogumen, zelo inteligenten, poslušen, delovni pes. Zelo rad se uči in je tudi zelo čuječ. Je primeren za policijskega psa, saj je zvest, potrpežljiv, neustrašen in sposoben odkriti nevarnost. So odlični čuvaji. Obožujejo zunanje okolje, kjer se lahko razgibajo. Lahko je tudi ovčarski pes. Potrebuje ogromno gibanja in aktivnosti, da zaposli tako glavo kot telo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razumejo z drugimi pasjimi člani, lahko pa ga navadimo tudi na sobivanja z mačko. Seveda potrebuje dobro socializacijo, drugače znajo nastajati težave. Ta pasma ne mara biti nizko na družbeni lestvici, zato mu moramo posvečati dovolj pozornosti, kljub drugim ljubljenčkom.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ob uspešni socializaciji je pes odličen družinski član. Vendar je potrebno paziti pri majhnih otrocih saj je beauceron za njih pretežak že kot mladiček. Paziti je treba tudi, da otrok s psom primerno ravna,mu ne dela škode in ga ne draži, drugače ga pes ne bo ubogal niti, ko bo otrok že odrasel. Če so otroci spoštljivi težav ne bo, zato se priporočajo starejši otroci, ki že vedo kako ravnati s psom.  DLAKA

  Ima kratko dvojno dlako,ki je daljša na repu. Podlanka je mehka in puhasta, medtem ko je zgornja dlaka bolj trda in srednje dolžine.

  NEGA

  Dlaka ne zahteva velike pozornosti, občasno česanje je (razen, ko menjajo dlako) dovolj. Pri rednem krtačenju tudi izpadanja dlake ne bo,kar pomeni čistejše stanovanje. Ker so zelo aktivni psi so zelo hitro umazani in imajo vonj, zato bo stanovanje verjetno po sprehodu zelo umazano, če ga ne boste skopali (lahko samo z vodo, vendar vonj odstranimo šele s šamponom), kar pa psa ne moti in dokler tudi vas ne, ga lahko pustite v umazanem stanju.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  To so dokaj odporni psi, ki imajo malo resnih zdravstvenih težav. Nekatere izmed bolezni, na katere moramo biti pozorni pa so: displazija kolkov, PRA oziroma očesna bolezen, ki vodi v delno do popolno slepoto ter zasuk želodca.

  VZGOJA IN TRENING
  Pri tej pasmi je potrebno temeljito usposabljanje z nekom izkušenim, skupaj z zadostno količino aktivnosti, da vzgojimo mirnega in ubogljivega psa. Socializirati jih moramo v mladih letih in se prepričati, da nimajo agresivnih teženj, v okolici drugih psov pa jih imeti pod nadzorom. Lastnik mu mora pokazati,da je on šef in pes mora ubogati njegove ukaze. Drugače se smatra on za šefa in nam povzroči ne malo težav. Ob uspešno opravljeni socializaciji je odličen družinski pes.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Beauceron je delovna pasma, ki potrebuje veliko duševne in telesne vadbe. Mirni in obvladljivi so lahko samo po zadostni količini aktivnosti ali sprehodov v naravi,kjer lahko tekajo spuščeno. Odlično se bodo počutili tudi kot družba pri teku, kolesarjenju in drugih zunanjih športih, kjer je potrebno veliko energije. Sprehod okoli bloka nikakor ni dovolj! Lahko ga vpišete tudi v tečaj za lovljenje ali agility, čeprav bo v konkurenci verjetno manj uspešen od drugih pasem.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko živijo tudi v stanovanju, če so dovolj aktivni. V zaprtih prostorih so zmerno aktivni, vendar jim bo najbolje v velikem ograjenem dvorišču.

  • dog
   Odjack
   76
   Beauceron
  • dog
   Odjack
   71
   Beauceron
  • dog
   Lomi
   43
   Beauceron
  • dog
   Blue Belokranjski potepuh
   42
   Beauceron
  • dog
   Freja
   27
   Beauceron
  • dog
   Gary
   27
   Beauceron
  • dog
   bor
   21
   Beauceron
  • dog
   Blue Belokranjski potepuh
   13
   Beauceron
  • dog
   Čoko
   10
   Beauceron
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR