Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Belgijski grifon

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 3,5 kg - 6 kg
  Višina: okrog 25 cm
  Barva: črna, črno-rdeča, rjavo-rdeča
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: povprečno 4 mladički

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostniki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Belgijski Grifon je ljubek miniaturni pes, katerega bližnji sorodnik je tudi opičji pinč. Izvira iz Belgije, natančneje Bruslja, kjer so se prvič pojavili konec prejšnjega stoletja. Zlasti priljubljeni so bili na podeželju, kot lovci na glodavce. Danes so predvsem v funkciji družnih psov. Obstajajo tri različice tega psa, vsi ustrezajo enakim standardom (višina, teža, splošni izgled), razlikujejo pa se predvsem po tipu in barvi dlake. Ponekod veljajo za različice iste pasme, drugod pa so priznani za posamezne pasme, z imeni: Bruseljski grifon: ima srednje dolgo, ščetinasto, resasto dlako rdeče barve, lahko a črnimi brki in šobami. Belgijski grifon: ima prav tako srednje dolgo, ostro ščetinasto, resasto dlako, ki je lahko črne, čreslovinasto-črne ali črno-rjave barve. Mali brabancon (brabandec): ta je kratkodlak, dlaka pa je gladka, rdečkaste barve, pogosto s črnimi uhlji in črno masko, ki ima včasih lahko tudi rjasto-rjava ali rdeča znamenja. Med vsemi različicami je bruseljski grifon najbolj znan in priljubljen.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Je inteligentna in vesela pasma. Ljubeč, šarmanten, radoveden in živahen pes, ki ima rad vse. Če jih boste hranili z ostanki iz mize bodo postali izbirčni in nenasitljivi. Ti psi nočejo biti tretirani kot psi, ampak kot mali ljudje, to pa povzroča nekaj kar imenujemo sindrom malega psa. Psi verjamejo, da so oni gospodarji in povejo svojim lastnikom kaj lahko in česa ne smejo narediti. Če jim to lastniki dovolijo, lahko pride do grizenja, obsesivnega lajanja in drugih nevšečnosti. V takih primerih niso dobri ne z otroki ne z odraslimi. Brez zadostne fizične in psihične vadbe bodo postali muhasti in občutljivi. To pa niso njegove tipične lastnosti, ampak jih pes izoblikuje zaradi pomanjkanja lastne samozavesti, zadostne količine vadbe in ker jim lastniki ne začrtajo jasnih meja. Ne lajajo pogosto, vendar so zaradi laježa odlični stražarji našega premoženja.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  S simpatično osebnostjo se odlično razumejo z drugimi psi in so dobra družba tudi mačkam.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odličen za vse starosti otrok, paziti moramo le, ker je pes majhen, da ga mlajši, nerodni otroci ponesreči ne pomendrajo.

  DLAKA

  Glede na različico grifona, obstajata dve vrsti dlake: groba in nežna. Groba je gosta, trda in ščetinasta, mehka pa je kratka, svetleča in gladka. Kratko dlako je lažje negovati. Dlaka je po trupu in glavi priležna, na gobčku in ob straneh obraza ter po spodnji čeljusti in nekoliko tudi po vratu pa je dlaka precej dolga, doseže celo do 8 cm in oblikuje za pasmo specifično "brado" oz. okras glave. Na splošno pa je dlaka pri teh psih zelo gosta.

  NEGA

  Dlaka zahteva kar nekaj nege, predvsem redno česanje da se ne pojavijo vozli. Hišnim psom pa nemalokrat tudi spnejo dlako. Dlake skoraj ne pušča, tako da stanovanje ne bo polno dlak.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Medtem ko grifoni, podobno kot vse druge pasme, lahko zbolijo za nekaterimi pogostejšimi pasjimi (nalezljivimi) boleznimi, pa jih, zaradi posebne anatomije obraza (oči daleč narazen in kratek gobček – spadajo v skupino brahicefaličnih psov) pestijo tudi nekatere druge težave povezane prav s tem dejstvom. Zlasti jih pestijo težave z dihanjem in očmi, kot so: stenoza (zožitev) nosnic, ki lahko, zlasti ob večjih naporih in višjih temperaturah močno oteži dihanje psa, proptoza ali izbočenje oči, raztrganine oči, sive mrene, vnetje trepalnic ter dedna, progresivna bolezen oči, ki lahko povzroči delno ali popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy). Lahko se pojavijo tudi težave pri kotenju, pogosto je potreben carski rez. Pri vzrejnem pomanjševanju pasme v miniaturno različico pogosto pride do deformacije, ki povzroči zatekanje tekočine v možgane (hidrocefalija), zato je vzreja miniaturnih grifonov močno odsvetovana.

  VZGOJA IN TRENING
  So dobri čuvaji in ni jih težko naučiti trikov. S šolanjem začnite pri mladičku in bodite dosledni, potrpežljivi in vztrajni. S pozitivnimi metodami je uspeh praktično zagotovljen.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pes je znotraj doma zelo aktiven, vendar vseeno potrebuje srednje dolg dnevni sprehod, da zadovolji potrebo po aktivnosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Belgijski grifon je odličen pes za stanovanje. Ne more živeti zunaj v pesjaku, ima pa rad ograjena dvorišča, seveda mora spati v hiši. Kot mnogi brahicefalični psi, ne prenaša dobro vročine, zato mu v poletnih mesecih omogočite senco ali ohlajen prostor, kamor se lahko zateče.

  • dog
   Beni
   10
   Belgijski grifon
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR