Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Belgijski ovčar Groenendalec - črni dolgodlaki

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža: 20 kg - 30 kg
  Višina: 58 cm - 62 cm
  Barva: črna, dovoljene bele lise na prsih in tacah
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 6 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Belgijski ovčar je edinstven v svetu psov, saj je edina pasma, ki ima štiri različne sorte. Strukturno so vsi enaki in razlikujejo se le v kožuhu in barvi. Poimensko so: groenendael - z dolgo črno dlako, tervueren - z dolgo ravno dlako, malinois – v vseh barvah razen črne in laekenois – s kratko in grobo dlako. Prvič je bila pasma priznana leta 1891, ko je bil belgijski ovčar prvotno vzrejen za čredo ovac. S svojo elegantno hojo in delavnim temperamentom je postal zaščitni znak svoje pasme.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Belgijski ovčar je zelo pameten,zvest in poslušen. Je odličen pes za varovanje premoženja in hkrati ima odlično sposobnost za obvladovanje čred. Večina psov obožuje vodo in se bodo z veseljem kopali. Belgijski ovčarji se zelo navežejo na lastnika in mu želijo ugoditi v vseh pogledih, zato ni priporočljivo da ga dalj časa puščamo samega. To je zahtevna pasma, ki postaja bolj in bolj priljubljena. Ta pasma nikoli ne kaže znakov agresije ali strahu.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ponavadi lahko živijo z drugimi živalmi v popolni harmoniji, seveda je odvisno tudi kako se druge živali odzivajo na psa. Je pa zaradi lovskega nagona dobro, da jih naučimo, da mačka ni za lovljenje ampak je del družine, potem se bosta odlično razumela. Najbolje se razume z ne-dominatnimi pasmami in z nasprotnim spolom.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odlično se razumejo z otroki vseh starosti in zaradi navezanosti na člane družine so z njimi izjemno potrpežljivi in igrivi. Posebej dobro se razume, če pes in otrok skupaj odraščata in se navadi na jok in kričanje. Primernejši pa je za družine z večjimi otroki.  DLAKA

  Dvojen kožuh je odporen na vremenske razmere. Dlaka je razmeroma dolga z dodatnim krznom okoli vratu, repa in nog. Barva dlake je črna, lahko z manjšo količino beline na prsih, bradi ali na tacah.

  NEGA

  Čeprav ne potrebuje veliko vzdrževanja dlake, je redno dnevno krtačenje potrebno. Tako bo njegovo počutje boljše saj se mu ne bojo delali vozli. Posebej moramo paziti na krtačenje, med tem ko se mu dvakrat letno menja dlaka, da odstranimo ves njen višek. Spodnjo plast najlažje skrtačimo tako,da zgornjo dlako dvignemo in krtačimo v smeri rasti dlak. Ob ušesih moramo dlake pristriči, da se v njih ne nabira umazanija in ne pride do infekcije.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Belgijski ovčar je relativno zdrava pasma, brez posebnih dednih zdravstvenih težav. Zelo redko se lahko pojavijo težave z očmi, kožne alergije, displazija kolkov ali težave s hrbtenico, tudi posamezni primeri raka, vendar nič pogosteje, kot pri vseh ostalih pasmah.

  VZGOJA IN TRENING
  Zahteva lastnika, ki mu bo postavil pravila in ga primerno socializiral že kot mladička, pri tem pa je ključ zaupanje med psom in lastnikom. Pri neprimerni vzgoji lahko postane napadalen. Lastnik mora biti samozavesten in pokazati svojo nadrejenost, tako da bo pes sledil njemu in ga ubogal na vsak ukaz. Paziti moramo, ko ga predstavljamo novim ljudem saj je zelo zaščitniški.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Dnevno je potrebno psa peljati na dolge aktivne sprehode in ker si želi biti član družine naj z nami preživi čim več časa kolikor je le mogoče. Če je možno nas prosto teka v varnem okolju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Je srednje velik pes, ki je vajen življenja na prostem in zgrajen, da se lahko upre hladnemu vremenu. Vendar pa obožuje živeti z družino, tako da se bo odlično počutil tudi v hiši ali večjem stanovanju. V primeru da bo spal zunaj pa mu čez dan posvetite čim več časa.

  • dog
   ATO
   13
   Belgijski ovčar Groenendalec - črni dolgodlaki
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR