Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Beli švicarski ovčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža:25 kg– 40 kg
  Višina: 53 cm – 66 cm
  Barva: bela
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 let
  Bivalni prostor: zunanji pes, hiša z vrtom ali stanovanje, lahko biva v pesjaku, zagotavljanje ustrezne dnevne aktivnosti na prostem
  Velikost legla: 5 – 10, povprečno 6 mladičkov

   

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki;

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME

  Država porekla Belega švicarskega ovčarja je Nemčija. Dejansko gre za potomca Nemškega ovčarja. V zgodnjem 20. stoletju so nekateri rejci Nemških ovčarjev začeli vzrejati pse, ki so nosili recesivni gen za bel kožuh. Ko je leta 1933 prišel pod okrilje Nemške nacistične stranke, je Klub nemških ovčarjev Nemčije legla belih nemških ovčarjev diskvalificiral od standarda pasme. V ZDA so beli predstavniki nemških ovčarjev postali priljubljeni, v Švici pa se je ta pasma dokončno razvila v obliko, katero poznamo danes. Šele v letih '59 in '99 so jih nekatere kinološke organizacije priznale kot posebno pasmo, pod novim imenom Beli švicarski ovčar. V zadnjih letih so po vsem svetu postali zelo priljubljeni družinski psi.

   

   

  KARAKTER IN TEMPERAMENT

  Gre za izjemno inteligentno, dojemljivo pasmo, s trdnim karakterjem, znano po njenem pogumu in zvestobi. Z družino ima topel in prijazen odnos, do neznancev pa je nekoliko zadržan in nezaupljiv. Je izredno dober čuvaj, da pa ne bi postal preveč čuvajoč in glasen, je priporočljiva zgodnja socializacija in obsežno šolanje v poslušnosti. Potrebuje pa samozavestnega in odločnega lastnika. Ni primeren za neizkušene in neodločne ljudi. Psihično je močno odvisen od lastnika in ga ni priporočljivo puščati samega dlje časa. Odlično se bo počutil kot član aktivne družine, ki ga vključi v svoje dnevne aktivnosti.

   

   

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Načeloma pasma dobro sprejema druge ljubljenčke, če poskrbimo za zgodnjo in obsežno socializacijo.

   

   

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI

  Odlično se bo razumel z otroki, ki so del njegove družine, njegovega »krdela«, previdnost okrog tujih otrok pa ne bo odveč, saj jih lahko zazna kot grožnjo. Psa imejte v družbi otrok vselej pod budnim nadzorom.

   

   

  DLAKA

  Ponaša se z gosto, ravno, ob telesu rastočo dlako srednje dolžine. Barva kožuha lahko variira od popolnoma bele, do svetlo kremne.

   

   

  NEGA

  Tej pasmi dlaka vse leto zmerno izpada, zato je priporočljivo dnevno česanje in krtačenje. Dvakrat letno se izpadanje dlake močno poveča (sezonsko). Kopanje s pasjim šamponom je priporočljivo največ dvakrat letno.

   

   

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE

  Beli švicarski ovčar ima bolj ali manj enake zdravstvene težave kot Nemški ovčar. Dovzeten je za: keratitis (vnetje roženice), panosteitis (bolezen kosti), kronični ekcem, displazijo kolkov in komolcev, težave s prebavo, napihnjenost, motnje v krvnem obtoku, prirojene srčne bolezni ter alergije na ugrize bolh.

   

   

  VZGOJA IN TRENING

  Ta pasma je zelo dovzetna za šolanje, hitro se uči in blesti v poslušnosti. Potrebuje dosledno šolanje, ki temelji na pozitivni spodbudi. Lahko razvije nagnjenost k agresiji povezano s hrano, zato se problemu poskušajte izogniti že z vzgojo pri mladičku. Spričo izjemne inteligence se lahko zgodi tudi, da bo pri šolanju poskušal iznajti načine kako se izogniti danim nalogam in namesto tega izšolati vas. Zato potrebuje izkušenega in odločnega lastnika.

   

   

  ZAHTEVANA AKTIVNOST

  Potrebujejo kar nekaj dnevne aktivnosti in dolgi sprehodi verjetno ne bodo zadostovali. Uživajo v teku in različnih aktivnostih, zlasti tistih, ki zahtevajo uporabo njihove izjemne inteligence. Nekateri, toda ne vsi, radi tudi plavajo. Odlično se odrežejo v agilityju, tekmovalni poslušnosti, policijskem delu (ki vključuje tudi iskanje narkotikov in eksplozivov), iskanju pogrešanih ter kot vodiči za slepe.

   

   

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR

  Lahko biva v stanovanju, če dobi dovolj dnevne aktivnosti na prostem. Idealen pa bo zanj dom z večjo ograjeno površino.

  • dog
   Bella
   123
   Beli švicarski ovčar
  • dog
   Bella
   82
   Beli švicarski ovčar
  • dog
   Lupus
   70
   Beli švicarski ovčar
  • dog
   Daisy
   65
   Beli švicarski ovčar
  • dog
   vom Weissen Unterberg
   64
   Beli švicarski ovčar
  • dog
   Ayk
   47
   Beli švicarski ovčar
  • dog
   Jacki
   15
   Beli švicarski ovčar
  • dog
   Bači
   14
   Beli švicarski ovčar
  • dog
   Blondi
   1
   Beli švicarski ovčar
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR