Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Bernski planšarski pes

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pratipski psi, velik
  Teža: 34 kg - 48 kg
  Višina: 58 cm - 70 cm
  Barva: bleščeče črna z rjavordečimi oznakami in belimi lisami
  Dolžina dlake: daljša
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 6 - 8 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: povprečno 6 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine z mlajšimi otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Bernski planšarski pes je doma v švicarskih Alpah. Gre za zelo staro pasmo, po nekaterih virih izvira že iz sredine 17. stoletja. To so bili vselej idealni delovni in družni psi – uporabljali so jih za vleko tovora, zganjanje živine, čuvanje farm in družbo kmetovalcem. V začetku dvajsetega stoletja je pasma postala svetovno znana, njena priljubljenost pa je strmo narasla. Začetna navdušenost nad pasmo in veliko povpraševanje, pa sta vodila v neodgovorno vzrejo, ki je občutno skrajšala povprečno življenjsko dobo te nekdaj zelo odporne pasme in jo izpostavila povečani genetski verjetnosti za razvoj raka. Posledično ima ta pes drugo najkrajšo povprečno življenjsko dobo izmed vseh pasem, to je 7 let. Danes je bernski planšarski pes predvsem priljubljen družinski pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Bernski planšarski pes je izredno zvest, vdan, ljubezniv in prijazen. Odlično se prilagodi kakršnemu koli družinskemu življenju. Ima uravnovešen temperament in nikoli ne kaže znakov agresije. Je zelo socialen in potrebuje veliko človeške pozornosti. Do ljudi je zelo zaščitniški in ljubezniv, dobro se ujame tako z otroki, kot z drugimi živalmi. Presenetljivo, glede na njegovo velikost in zgodovino, pa je ta pes precej lenobne narave. Ker je izredno inteligenten in pripravljen ugajati, ga je relativno preprosto tudi šolati.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi, mačkami in celo manjšimi živalmi v gospodinjstvu se bo odlično ujel in bo do njih nežen, zaščitniški ter ljubezniv.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  To je odličen družinski pes, saj obožuje ljudi, zlasti otroke. Z otroki vseh starosti bo nežen, toleranten in ljubezniv. Manjše otroke, zgolj zaradi njegove velikosti in teže, ne puščajte z njim brez nadzora, da ne bi prišlo do nenamernih poškodb.  DLAKA

  Njegova dlaka je debela, lahko nekoliko valovita ali ravna, srednje dolžine in ima naravni sijaj. Kožuh je vodoodporen in tribarven. Značilna je črna osnova, s prepoznavnim simetričnim belo-rjavim vzorcem. Izpadanje dlake je močno, sezonsko pa zelo močno.

  NEGA

  Bernski planšarski pes vse leto potrebuje tedensko krtačenje in česanje, med povečanim sezonskim izpadanjem pa naj bo krtačenje vsakodnevno. Tako boste pospešili in olajšali proces menjave dlake in hkrati preprečili, da bi se večje količine dlake znašle na vašem pohištvu in oblačilih. Občasno je priporočljivo suho šamponiranje ali kopanje po potrebi. Striženje dlake se za to pasmo ne priporoča, poskrbite pa za redno krajšanje krempljev, ter skrb za higieno ušes in ustne votline.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Bernski planšarski pes je nagnjen k nekaterim resnim obolenjem: displazija kolkov in komolcev, napihnjenost in zasuk želodca, težave z vekami (entropija, ektropija), nagnjenost k prekomerni telesni teži ter rak. Življenjska doba tega psa je zelo kratka, v povprečju sedem let, kar je tudi pomemben faktor, ki ga je pri izbiri psa potrebno nujno upoštevati. Zato moramo psa kupiti pri preverjenem in odgovornem vzreditelju, ki lahko z opravljenimi zdravstvenimi testi zagotovi zdravje prednikov mladiča.

  VZGOJA IN TRENING
  Bernski planšarski pes pozno dozori, tako fizično kot psihično. Zato pred drugim letom starosti ni priporočljivo izvajati zahtevnih fizičnih vaj in trikov. Ključ za uspeh pri šolanju bernskega planšarskega psa je, da se z intenzivnim šolanjem začne nekoliko kasneje kot pri večini psov – okoli drugega leta starosti. Šolanje naj poteka v kratkih intervalih, vaje pa naj bodo kar se da raznolike, da ohranite njegov interes in zbranost. Uporabljajte pozitivno spodbudo in nagrade, predvsem se bodo veselili vaše pozornosti v obliki igre, nežnosti, itd. Ker je pasma nagnjena k debelosti, se torej raje poslužujte nagrajevanja s pohvalami in ljubeznijo, kot pa s priboljški. Psi so zelo občutljivi na grobo vzgojo, zato ostanite mirni, sproščeni in potrpežljivi. Bodite dosledni in odločni. V nasprotju s šolanjem, pa s socializacijo začnite kar se da zgodaj in kužka predstavite različnim ljudem, živalim, predmetom, zvokom, krajem in vsemu, s čimer se bo redno ali občasno srečeval skozi svoje življenje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Za tako veliko in nekdaj delovno pasmo, je bernski planšarski pes presenetljivo len. Uživa samo v krajših intervalih aktivnosti preko dneva, kar je lahko prednost za manj aktivne lastnike, ki si želijo velikega psa, ali razočaranje za aktivne ljubitelje bernskih planšarjev. Temu psu torej zadostuje že nekaj daljših, umirjenih dnevnih sprehodov. Pes bo užival zlasti v vaši družbi, obenem pa bo dobil priložnost, da se nekoliko razgiba na svežem zraku. Doma se lahko poslužujete aktivnosti kot je prinašanje ali vlečenje vrvi, v čemer pa bo bernski planšarski pes užival predvsem zato, ker to pomeni druženje in pozornost, po kateri tako hrepeni.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Slabo prenaša visoke temperature, dobro pa se prilagodi nižjim. Ker je zelo odvisen od človeške družbe in pozornosti, ni primeren za pesjak, zato mu omogočite bivanje v hiši.

  • dog
   Tori
   133
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Ben
   100
   Bernski planšarski pes
  • dog
   LIYA
   98
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Lumpy
   87
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Max
   85
   Bernski planšarski pes
  • dog
   LIYA
   82
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Bučko
   77
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Runi
   67
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Berni
   54
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Keks
   51
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Marley
   51
   Bernski planšarski pes
  • dog
   Gaja
   36
   Bernski planšarski pes
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR