Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Bobtail (Staroangleški ovčar)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža: 30 kg - 45 kg
  Višina: od 56 cm
  Barva: vsi odtenki sive, modra z belimi lisami ali brez
  Dolžina dlake: dolga
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 4 - 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 5
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  V Angliji so ga v glavnem uporabljali kot priganjalca ovac in goveda na tržnico. V starih časih se je pasma imenovala samo bobtail, katero ime je dobil zaradi kupiranega repa. Kmetje so jih vsako pomlad skupaj z ovcami ostrigli in uporabljali dlako za izdelavo toplih odej in oblačil. Bobtail je odličen ovčar, zaradi izredno dobrega prenašanja mraza so ga uporabljali tudi kot čuvaja severnih jelenov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Je izredno dober družinski pes, ki obožuje človeško družbo. Te psi so prilagodljivi, zabavni, ležerni in robustni, vendar nikoli agresivni. Lastniki teh psov pravijo, da imajo smisel za humor in jih vedno znova nasmejijo. Želijo biti v središču pozornosti in če je ne dobijo dovolj, to negativno vpliva na njihov mentalni razvoj. To so veliki, bučni in trmasti psi, ki zahtevajo vzgojo že zelo zgodaj. Staroangleški ovčarji so zaščitniški in pozorni, vendar ne bodo zalajali če se bo kaj nenavadnega dogajalo okoli njih, zato niso dobri psi čuvaji.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razume z drugimi psi, vendar pa zna biti tudi ljubosumen in mu ni všeč, če se lastnik bolj posveča drugi živali, zato se ne priporoča za gospodinjstva z drugimi ljubljenčki.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ima močan instinkt za čuvanje in bo čuval družino svojega lastnika, posebno otroke. Pazljivi moramo biti le pri majhnih otrocih, da se ne bo zaletaval v njih od veselja.  DLAKA

  Je dvojna, srednje dolga, bujna, trda na otip, rahlo valovita, a ne skodrana. Podlanka je vodoodporna. Dlaka zelo odpada, kar lahko zmanjšamo z vsakodnevnim krtačenjem.

  NEGA

  Zaradi obilne dlake potrebuje precej nege. Priporočljivo je vsakodnevno česanje in krtačenje, sicer se mu dlaka zavozla. Enkrat mesečno mu privoščimo kopanje. Potrebno pa je redno čiščenje ušes, oči in pregledovanje blazinic tačk. Poleti moramo iz dlake spraviti vsa semena trav, drugače lahko pride do kožnih alergij. Dlako tudi postrižemo pri pasjih frizerjih vsaka 2 meseca, da mu je manj vroče. Redno striženje predolge dlake in kopanje je priporočljivo, tudi pes se temu ne bo upiral, če ga bomo navadili že v mladih letih. Potrebno ga je pregledovati za klope in bolhe, ki se hitro skrijejo v tako dolgo dlako.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno gre za zdravo in odporno pasmo, ki pa je nagnjena k displaziji kolkov in sivi mreni.

  VZGOJA IN TRENING
  So zelo inteligentni in so dobri v agilityu, ovčarskih tekmovanjih in poslušnosti. Vendar pa je za trening potrebno veliko časa in potrpežljivosti. Motivacijski treningi so dobri za te pse, saj bodo le tako ostali pozorni in jih bo stvar zanimala. Svojo osebnost bojo razvijali skozi novo naučene spretnosti in se še bolj zbliževali z lastnikom.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebujejo vsakodnevno vadbo - ki je lahko sprehod, joging ali tek ob kolesu - po kateri bo verjetno zaspal na kavču.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Najbolj primerna je hiša, prilagodil se bo tudi stanovanju, najbolj pomembno mu je, da je v stalnem stiku s človekom. Lahko spi tudi na prostem, če mu zagotovite primerno zatočišče.

  • dog
   Otto
   6
   Bobtail (Staroangleški ovčar)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR