Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Bolonjski bišon (Bolonjec)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 2,5 kg - 4 kg
  Višina: 25 cm - 30 cm
  Barva: čista bela
  Dolžina dlake: dolga kodrasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 3 - 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz Italije, konkretneje iz Bologne in je znana že vse od 11 .stoletja. Njegova prednika sta kodrasti bišon (Bichon Frise) in havanski bišon (Bichon Havanese). Prvotna naloga tega psa je bila biti človekov družabnik. To je prijazen, plašen in učljiv pes, ki se dobro počuti v vseh podnebjih.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Bolonjski bišon je resen, inteligenten, plah in učljiv pes, ki je rad v družbi svojega lastnika. Zunaj je aktiven, živahen in igriv, v stanovanju pa je relativno miren, zadovoljen in načeloma ne povzroča nobenih nevšečnosti. Zelo močno se naveže na vse družinske člane in želi vedno ugajati svojemu lastniku. Prijazen je tudi do tujcev, ljubezniv do otrok in drugih hišnih ljubljencev.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Načeloma se zelo dobro razume z drugimi psi, mačkami in tudi s prostoživečimi živalmi, morda pa boste zaznali znake ljubosumja, če bo vaša pozornost namenjena tudi drugemu hišnemu ljubljencu in se bo vaš mali bolonjec počutil zapostavljenega. Opozoril vas bo, da je tudi on upravičen do vaše pozornosti in prav tako hitro ga boste lahko tudi pomirili. Ti psi niso radi sami, zato ga ne puščajte samega doma za več ur.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zelo rad se igra z večjimi, lepo vzgojenimi otroki, ki psa spoštujejo in so z njim nežni. Majhnih otrok se bo morda raje izogibal, razlog pa tiči v njihovi plahi naravi. Zelo se naveže na vse člane družine, posebno zaščitniški in nežen pa bo tudi do otrok, s katerimi bo živel.  DLAKA

  Dlaka je bele barve, enojna, volnena, na otip svilnato-bombažasta, dolga, kodrasta po vsem telesu, le na obrazu krajša. Odpadanje dlake je minimalno, ob redni negi in česanju zato dlaka praktično ne odpada.

  NEGA

  Priporočljivo je dnevno česanje, da bi preprečili vozlanje dlake in odstranili nečistoče. Kopanje izvajajte le, če je to nujno potrebno, poskrbite pa tudi za redno čista ušesa, zobe in krajšanje krempljev.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Bolonjski bišon je zdrava pasma, brez znanih dednih zdravstvenih težav. Ob rednih obiskih izbranega veterinarja posebne zdravstvene težave niso pričakovane.

  VZGOJA IN TRENING
  Ob primerni, zgodnji socializaciji in vzgoji, ga ni težko vzgojiti v poslušnega družabnika. Bolje se odziva na mirno, vendar vztrajno vzgojo, ki naj temelji na pozitivnih spodbudah in pohvalah. Primeren je tudi za manj izkušene lastnike.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Bolonjec je manj aktivna pasma, ki ne potrebuje ogromno aktivnosti, zato ga zadovolji že igra z lastnikom in seveda obvezni dnevni sprehodi. Pasma je nadvse primerna tudi za starejše, manj aktivne lastnike.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Bolonjski bišon je primeren za bivanje v stanovanju ali hiši, povsem dobro se bo počutil tudi brez vrta, ni pa primeren pes za pesjak in prenočevanje na prostem. Zelo močno je odvisen od človeške bližine, zato tudi preko dneva na vrtu ne bo želel biti sam.

  • dog
   Nikky
   28
   Bolonjski bišon (Bolonjec)
  • dog
   Bianca
   6
   Bolonjski bišon (Bolonjec)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR