Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Borzoj (Ruski hrt)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina - hrti, zelo velik
  Teža: 35 kg - 48 kg
  Višina: 68 cm - 85 cm
  Barva: bela, zlata, črna, zamolklo črna, siva, progasta, lise na beli podlagi
  Dolžina dlake: dolga, valovita
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 10 - 13 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši, ni za v pesjak
  Velikost legla: povprečno 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 1
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Borzoj ali ruski hrt, kot že ime samo pove, izvira iz Rusije. Njegova prvotna naloga je bila lov na zajce, lisice in na volkove. Danes je borzoj predvsem razstavni pes, na zahodu je cenjen kot pes za dirke, pri nas pa predvsem kot spremljevalni pes. V Rusiji ga še danes uporabljajo tudi za lov. Borzoj je znan po tem, da je na kratke razdalje sposoben razviti izjemno hitrost. Kljub svoji elegantni zunanjosti je to zelo močan pes. Kot lovskega psa ga odlikujejo izjemno oster vid, hitrost, vztrajnost in borbenost. V drugi polovici 19. stoletja so ga prvič pripeljali v zahodno Evropo, tudi na Britanski otok, kjer so iz ruskega hrta naredili predvsem prelepega salonskega psa, kar je bilo zelo daleč od njegove prvotne in naravne podobe, pa vendar zelo lepo in seveda zelo primerno za bivanje z ljudmi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Je umirjen, »plemiško« zadržan, vendar zanesljiv, na prostem hiter in vztrajen pes. Borzoj je tudi izvrsten čuvaj, zvest svojemu lastniku, rad se crklja. Njegov idealni lastnik je poseben človek; umirjen, vendar trdnega značaja. To so psi, ki radi tekajo in lovijo, zato ga na sprehodih imejte na vrvici, kajti če vam enkrat uide ga ne boste več uspeli uloviti. So zelo tihi psi in ne lajajo pogosto, zato niso ravno dobri psi čuvaji.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Borzoj zna biti namreč tudi izredno dominanten, lahko se pojavi tudi agresivnost do drugih psov, še posebej pri dveh samcih. Do mačk in malih živali pa bo prevladal lovski nagon, zato se skupno bivanje ne priporoča.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odlično se razumejo s starejšimi obzirnimi otroci, vendar ne prenesejo grobega ravnanja, zato ni priporočljiv pri družinah z majhnimi otroci.  DLAKA

  Ima čudovito dlako v vseh barvnih odtenkih. Podlanka je debela in plišasta, med tem ko je zgornja dlaka svilnata in dolga. Dlaka je odporna na umazanijo in je lahko ravna, valovita ali rahlo nakodrana.

  NEGA

  Vsakodnevno krtačenje dlake in redno kopanje bo dlako ohranjalo čisto in imeli bomo pregled pred zajedavci. Dlako med blazinicami na nogah je potrebno striči, da imajo dober oprijem tal.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno zdrava pasma, nagnjeni so le k progresivni atrofiji mrežnice. Imajo nizko toleranco za anestezijo. Lahko se pojavljajo tudi težave s prekomerno težo, zato se svetuje 2-3 manjše obroke dnevno.

  VZGOJA IN TRENING
  Inštruktorji ga opisujejo kot izjemno radovednega, ni pa ravno najbolj motiviran za učenje in zna biti svojeglav. Potrebuje nežno in vztrajno urjenje, že od mladosti. Te psi so odlični v agilityu in na pasjih dirkah. V primeru, da ga bomo osnov naučili doma je potrebno biti nežen, dosleden in trmast v svojem početju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Borzoj potrebuje dolge dnevne sprehode, po možnosti tekaške. Paziti moramo, da ga spustimo brez vrvice samo na območjih, kjer ni nevarnosti da bo lovil kakšno žival, saj se nam lahko zgodi da ga nikoli več ne bomo videli.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Zaradi velikosti je pes najprimernejši za hiše z velikimi, dobro ograjenimi dvorišči. Prenočuje naj v hiši

  • dog
   Maksim in Fjodor
   95
   Borzoj (Ruski hrt)
  • dog
   Fjodor
   34
   Borzoj (Ruski hrt)
  • dog
   Lily
   22
   Borzoj (Ruski hrt)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR