Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Bradati škotski ovčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: 20 kg - 30 kg
  Višina: 51 cm - 56 cm
  Barva: skrilasto siva, svetlo rjava, črna, modra; z belimi lisami po glavi, šapah in prsih
  Dolžina dlake: dolga
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 4 - 12 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 5
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Bradati škotski ovčar je znan po svojem kosmatem plašču in vedno mahajočem repu. Pasma se je razvila v več sto letih za pomoč človeku pri delu kot je npr. vzreja ovac na ogromnih kmetijah. Če pes ne bo del družine, verjetno to ni pes za vas.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Bradati škotski ovčarji so srečni, živahni, energični in ljubeči družinski psi. Zelo radi imajo pozornost in se prilagodijo vsem okoliščinam. Najdemo ga ob gospodarjih na kavču ali pa kot dodatno pomoč v kuhinji. Ker obožujejo družbo, ne marajo biti sami ali zaklenjeni izven hiše. Pasma je zelo ljubeča in pričakuje veliko pozornosti. So zelo prijazni psi in se ne obnašajo dobro ob neprimernem obravnavanju. Pasma ni primerna za psa čuvaja, saj bo morda lajal na zvonec, roparja pa bo pozdravil, kot da je vaš najboljši prijatelj. Pasma prav tako ni plaha ali agresivna.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Zaradi svojega neagresivnega in veselega značaja se z vsemi živalmi odlično razume, še posebno če so ob njem odraščale. Zelo je primeren kot pes za kmetije pa tudi z drugimi domačimi ljubljenčki nima težav.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ljubeč, igriv in živahen je odličen spremljevalec otrok vseh starosti. Obožuje biti v stiku z ljudmi.  DLAKA

  Imajo košat, nepremočljiv, dvojen kožuh, ki sega po celem telesu vključno z brado (od tod tudi ime bradati). Mladički se rodijo v črni, rjavi, temnejši barvi, lahko tudi z rahlimi belimi lisami. Kožuh se večkrat spremeni preden pri približno enem letu doseže končno odraslo barvo.

  NEGA

  Dlaka zahteva kar nekaj dela, če želimo da je videti negovano. Kljub dolgi ravni dlaki, rabi redno dnevno temeljito krtačenje in česanje dlake. Posebej pazljivi moramo biti, ko se zgodi menjava dlake (pri 9-18 mesecih) in traja približno 3 mesece. Ko želimo odstraniti površinsko umazanijo kožuh obrišemo z vlažno krpo, s šamponom ga kopamo po potrebi. Paziti je potrebno tudi, da je pes zaščiten pred bolhami in klopi, ki se rade zadržujejo v dolgi dlaki, kjer jih težko opazimo. Če želite, ga lahko tudi postrižete. Kremplji se bodo pri teku po asfaltu sami obrusili, v primeru, da pes večino časa preživi v naravi, pa je potrebno krajšanje s kleščami.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma gre za dokaj zdravo in odporno pasmo, vendar pa je potrebno biti pozoren na nekaj zdravstvenih težav, ki se lahko pojavijo pri bradatem škotskem ovčarju: sive mrene, distrofija roženice, PRA oziroma progresivna bolezen vida, bolezen strjevanja krvi (Von Willenbrandova bolezen oz. pasja hemofilija), alergije (zlasti na hrano) in kožna vnetja, ki so posledica avtoimune bolezni. Lahko se pojavi tudi zmanjšano delovanje ščitnice. Znani so tudi po tem, da so izjemno plahi in se bojijo glasnih zvokov kot je grmenje ali ropot tovornjakov.

  VZGOJA IN TRENING
  Mnogi psi so dokazali kombinacijo lepote in možganov, zaradi katere je ta pasma tako znana po uspešni konkurenci na tekmovanjih poslušnosti in agility-u. To je prijetna možnost za lastnike, ki ne želijo nujno, da pokažejo svoje pse, vendar bi radi bili aktivno vključeni na drug način. Je zelo učljiv pes, vendar mora biti lastnik dosleden, miren in samozavesten pri šolanju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker imajo zelo radi pozornost, so neradi sami doma. Če jih morate pustiti same, jih prej obvezno peljite na daljši sprehod ali tek. Imajo ogromno energije, tako da so večkratne fizične aktivnosti (po možnosti trajajoče vsaj 1 uro) vsakodnevno nujne.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  So precej aktivni v zaprtih prostorih in potrebujejo vsaj srednje veliko dvorišče. Lahko spijo zunaj in so odlični psi za na kmetije. Prav tako so lahko v mrzlih, vlažnih področjih in prenašajo dobro vse vremenske pogoje. Ob zadostni količini dnevnega gibanja so primerni tudi za v stanovanje.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR