Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Brandlbrak

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 20 kg – 22 kg
  Višina: 48 cm – 54 cm
  Barva: črna s temno rjavimi ožigi, rdečkasto-rjava
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 let in več
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša z vrtom, lahko biva v pesjaku, lovski pes, veliko dnevnih aktivnosti na prostem
  Velikost legla: 7 – 9 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Brandlbrak izvira iz Avstrije. Prvotna naloga tega psa je bil lov na zajce in lisice, pa tudi sledenje po težkih gorskih področjih Avstrije. Med Avstrijskimi lovci velja za odličnega delovnega psa. Zunaj svoje dežele izvora pa je pasma precej nepoznana in redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Poleg odlične sposobnosti za lov, je Brandlbrak tudi zelo dober družni pes, saj ga odlikuje dobra obvladljivost in lepo vedenje. Ima uravnovešen temperament, je inteligenten in zelo zvest svojemu lastniku. Učenje ni problematično, s primerno vzgojo pa je Brandlkbrak ljubezniv, družaben in poslušen pes. Je zelo prilagodljiv različnim življenjskim razmeram, a vselej potrebuje veliko dnevne aktivnosti, zato je najbolj primeren za aktivne posameznike ali družine.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Brandlbrak po naravi ni dominantna pasma, zato se lepo ujame z drugimi psi, pa tudi drugimi ljubljenčki, če je ustrezno socializiran. Manjše, prostoživeče živali bo zaradi izrazitega lovskega nagona rad preganjal, vendar bo ob primerni vzgoji in socializaciji tudi tovrstno vedenje obvladljivo.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Pasma je prijazna in se lahko odlično razume tudi z otroki. S primerno vzgojo in nadzorom odrasle osebe med igro, bo do otrok nežen in toleranten. Napadalnost mu ni v naravi, zato je lahko odličen družinski ljubljenček.  DLAKA
  Dlaka je dolga do 2 cm, gladka in gosta, svetleča ter položna ob telesu. Barva je črna, v kombinaciji z rjavo. Izpadanje dlake je povprečno.

  NEGA
  Nega Brandlbraka je nezahtevna. Krtačenje izvajajte enkrat tedensko in s tem odstranite vso odmrlo dlako in nečistoče. Če boste dlako frotirali s suho brisačo, bo ta še bolj sijoča in zdravega videza. Kopanje izvajajte le ob priložnostih, ko je to nujno potrebno. Poskrbite tudi za higieno ustne votline, ušes in oči, ter redno krajšanje krempljev.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma velja za relativno zdravo, kljub temu pa lahko trpi za določenimi boleznimi, kot so: displazija kolkov, artritis, dedna bolezen oči, ki lahko povzroči delno ali celo popolno slepoto (PRA), entropija oziroma uvihanje vek, občutljivost na anestetike in zasuk želodca. Na splošno imajo močne kosti, vendar bo uravnotežena prehrana z zadostno količino kalcija poskrbela, da v starejših letih ne bodo imeli težav z zlomi. Živijo tudi do 14 let.

  VZGOJA IN TRENING
  Brandlbrak potrebuje veliko človekove pozornosti, a čuti tudi potrebo po ugajanju gospodarju. Zgodnje šolanje in socializacija ter trening s pozitivno spodbudo, pohvalo in nagrajevanjem, bodo zagotovo prinesli želene rezultate. Ti inteligentni in učljivi psi bodo hvaležni za ves posvečeni čas, ki ga boste kot lastnik namenili skupnemu druženju, tudi v obliki učenja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Lovska narava te pasme narekuje potrebo po veliki meri aktivnosti na prostem. Užival bo v dolgih sprehodih, kakor tudi v prostem raziskovanju v varnem, ograjenem področju ali v ruralnem okolju. Vključite ga v svoje dnevne aktivnosti, rad vam bo sledil in se pridružil tudi pri igri z družino.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pasma ni navdušena nad mestnim življenjem, bolje se počuti v podeželskem okolju, kjer ima dovolj prostora za prosto gibanje in izživljanje svojih prvinskih nagonov. Brandlbraki po naravi zelo radi kopljejo, v čemer so tudi zelo dobri, zato se ne čudite, če bodo v nekaj trenutkih uspeli izkopati ogromno luknjo na vašem vrtu. Smiselno jih je imeti pod nadzorom tudi na domačem dvorišču. Za bivanje v stanovanju niso primerni.

  • dog
   Rika
   10
   Brandlbrak
  • dog
   Ajka (rod. ASKA)
   9
   Brandlbrak
  • dog
   Neros janški
   8
   Brandlbrak
  • dog
   Rika
   8
   Brandlbrak
  • dog
   Ajka (rod. ASKA)
   7
   Brandlbrak
  • dog
   Ajka in Frida
   3
   Brandlbrak
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR