Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Bulmastif

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pratipski psi, velik
  Teža: 41 kg - 59 kg
  Višina: 61 cm - 69 cm
  Barva: rdeče, srnje rjava, progasta; temna maska
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 8 - 10 let
  Bivalni prostor: hiša, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 13 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Bulmastif, izvorno iz Anglije, je verjetno nastal s parjenjem buldoga in mastifa. Sprva so te pse uporabljali kot varuhe čred pred divjimi lovci, kasneje kot lovske pse in nazadnje kot čuvaje. Danes so predvsem zvesti in zanesljivi družinski ljubljenčki in varuhi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Čeprav gre za velikega psa, je to ena nežnejših in mirnejših pasem nasploh. Zvestoba je njegova odlika. Na družino in lastnika se hitro ter močno naveže in ga je pripravljen varovati z življenjem. Na splošno ni agresiven pes in bo v primeru nevarnosti lastnikovega napadalca le podrl na tla in zadržal, ugriznil pa ne bo, če to ne bo nujno potrebno. Prav zato je potrebno vedeti, da bo, kot katerikoli pes, v situaciji, ko se bo tudi sam čutil ogroženega, odreagiral nekoliko agresivnejše in morda tudi ugriznil. Bulmastif je na splošno zaščitniški do ljudi, ne pa do predmetov ali teritorija, zato ni najboljši čuvaj kadar vas ni doma, verjetno pa je, da bo že samo njegova velikost odgnala vsakršnega vsiljivca. Ti psi so zelo občutljivi in ne prenesejo grobega ravnanja. Potrebujejo mirnega in odločnega lastnika. Zaradi svoje velikosti niso primerni za vsako gospodinjstvo, predvsem ne tako z zelo majhnimi otroki, saj bi jih lahko nenamerno poškodoval. Če vas ne moti smrčanje in slinjenje, je ta zvesti in ljubeznivi velikan morda ravno pravšnji za vas.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z ustrezno socializacijo se bo bulmastif dobro razumel z drugimi ljubljenčki v gospodinjstvu. Samci lahko razvijejo agresijo do drugih psov istega spola, kar lahko preprečimo tudi s kastracijo, predvsem pa omejimo z obsežno socializacijo in zgodnjim šolanjem v poslušnosti.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  To je družinski pes v pravem pomenu besede. Zaradi svoje velikosti pa je sicer primeren bolj za družine z večjimi otroki, da ne bi malčkov nenamerno poškodoval. Tudi otroke je treba podučiti, da je, kljub njegovi velikosti, to občutljivo bitje in da naj ga ne poskušajo zajahati, kar radi počno. Zgodnja socializacija z otroki je seveda obvezna, a načeloma bo do otrok v gospodinjstvu toleranten in vsaj tako zaščitniški, kot do ostalih članov družine.  DLAKA

  Bulmastifova dlaka je kratka in tanka, na otip pa groba. Ne nudi mu primerne zaščite pred ekstremnimi temperaturami, zato ga ne izpostavljajte mrazu in ne puščajte na soncu. V kombinaciji z značilnim črno obarvanim gobčkom, je lahko bulmastifov kožuh različnih barv in vzorcev.

  NEGA

  Glede nege je bulmastif kar se da nezahtevna pasma. Redno krtačenje bo pomagalo odstraniti umazanijo in odmrlo dlako, ter poskrbelo za zdrav videz kožuha. Kljub rednemu krtačenju pa se zna zgoditi, da boste dlako pobirali s pohištva in oblačil, saj se ta kratka, trda dlaka rada oprime vseh površin. Kopanje izvajajte po potrebi, vendar raje ne prepogosto. Po sprehodu očistite tace, da se med blazinicami ne bi nabrala umazanija. Poskrbite tudi za higieno ušes, oči in ust ter za zaščito pred zajedavci.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma gre za dokaj zdravo pasmo, ki pa je kljub temu nagnjena k nekaterim boleznim. To so: displazija kolkov in komolcev, očesna bolezen (Progressive Retinal Atrophy), ki povzroči pešanje vida, zmanjšano delovanje ščitnice, Limfom – rakavo obolenje bezgavk, obolenja na vekah in dlesnih, ter napihnjenost. Obenem pa so močno nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato poskrbite za ustrezno prehrano in zadostno količino gibanja.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker gre za veliko pasmo, je pomembno da s šolanjem začnete že pri mladičku in se z njim intenzivno ukvarjate dokler je še obvladljive velikosti. Nihče namreč noče ogromnega psa, ki skače po ljudeh in vleče na povodcu. Potrebna bo tudi zgodnja socializacija z drugimi psi in z otroki. Poskušajte najti načine kako obvladovati njegov zaščitniški nagon že zgodaj v mladičkovem življenju. Pri šolanju bodite predvsem vztrajni, potrpežljivi in dosledni. Bulmastif je zelo pozoren na ton vašega glasu, zato poskrbite, da bo ta vselej enak. Vzpostavite avtoriteto in uporabljajte predvsem pozitivne metode. Bulmastifa ni nikoli priporočeno zapirati v pesjak, saj se ne odziva dobro, če mu odvzamemo človeško interakcijo, po kateri tako zelo hrepeni.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pričakovali bi, da tako velik pes potrebuje veliko količino dnevne aktivnosti, a ni tako. Bulmastif je dejansko precej lenobna pasma, ki veliko raje poležava na kavču. Vendar takšno obnašanje ni zdravo za psa in pogosto boste morali prav vi dati pobudo za sprehod in gibanje. Daljši dnevni sprehodi, lahko pa tudi tek, bodo, v kombinaciji z ustrezno prehrano, poskrbeli, da se vašemu bulmastifu ne bo nakopičila prekomerna telesna teža, h kateri je pasma sicer nagnjena. Debelost lahko povzroči mnoge zdravstvene zaplete in ustrezno skrajša življenjsko dobo psa, zato raje poskrbite za redno in zadostno gibanje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ker ne gre za močno aktivno pasmo, je zelo primerna za stanovanje, zadovoljen pa bo tudi že z manjšim vrtom. Ker doma ni aktiven in večinoma poležava, poskrbite, da bo zunaj doma vsak dan dobil dovolj gibanja, da bo ostal krepak, zdrav in srečen pes. Ni primeren za pesjak, saj ne trpi izključenosti od družine, obenem pa ne prenaša temperaturnih ekstremov.

  • dog
   Isko
   31
   Bulmastif
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR