Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Cairnski terier (Gomilar)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: FCI skupina - terierji, majhen
  Teža: 6 kg - 7,5 kg
  Višina: 28 cm - 31 cm
  Barva: rdeča, kremna, pšenični odtenki, siva ali skoraj črna, progasta
  Dolžina dlake: srednje dolga, groba, gosta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Cairn terier izvira iz Škotske, kjer so ga v 16. stoletju začeli vzrejati predvsem za lov na voluharje in druge nadležne glodavce. Smatra se ga za prednika mnogih drugih terierjev iz tega območja, med drugim zahodnovišavskega belega terierja, škotskega terierja in celo skye terierja. Medtem ko so se druge pasme razvile iz cairn terierja in se danes od njega lahko precej razlikujejo, je ta skozi stoletja ostal karakterno in vizualno približno enak. Priljubljenost mu je močno narasla v začetku 20. stoletja, ko so v mestu živeče družine iskale majhne, aktivne in energične pse. Danes je predvsem priljubljen družni pes, ki pa se odlično odreže tudi v različnih tekmovalnih disciplinah.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je živahen, robusten, vdan, radoveden, prijazen in ljubezniv kuža. Je zelo inteligenten, včasih trmast. Je zelo samostojen, nemiren in nagajiv ter vselej želi biti v središču dogajanja. Potrebuje nenehno stimulacijo, tako fizično kot mentalno. Hitro se privadi na novo okolje, saj se naveže na ljudi, ne pa na kraje in predmete. Je odličen čuvaj, ki bo z lajanjem opozoril na prihod neznanca in vsako spremembo v njegovem okolju. Pogosto se ne zaveda svoje velikosti, zato se bo brez pomisleka zapodil v dvakrat večjega psa. Radi so vključeni v družinske aktivnosti, niso pa primerni za družine, kjer bodo večino dneva sami doma ali zaprti v pesjaku.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi se bo, s primerno socializacijo, dobro razumel. Kot z vsakim psom, je priporočljiv obisk pasje šole. Z mačkami in drugimi manjšimi domačimi ljubljenčki se bo dobro razumel.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ti majhni, igrivi psi obožujejo otroke, predvsem so primerni za tiste starejše od šestega leta. Manjši otroci lahko nenamerno poškodujejo psa, obenem pa še ne razumejo, da nekatera vedenja psa motijo.  DLAKA

  Gomilarjev kožuh ima dve plasti. Zgornja dlaka je resasta in trda, podlanka pa je puhasta in tanka. Vrhnja dlaka je lahko katere koli barve, razen bele, podlanka pa bo običajno enake barve ali za odtenek svetlejša. Kožuh je raven in srednje dolžine, njegova tekstura pa cairn terierja ščiti pred vremenskimi vplivi. Dlaka mu ne izpada, zato jo je potrebno redno izčesavati.

  NEGA

  Nega gomilarja je relativno preprosta, a mora biti dosledna in redna. Česanje je priporočljivo na 10 dni. Pri tem temeljito razčešite obe plasti dlake. Cairn terier ne pušča dlake. Kopanje izvajajte le kadar je to nujno potrebno in uporabite nežen pasji šampon. Redno je potrebno striči dlako okrog ušes in oči, da bi preprečili draženje. Dolgo dlako v ušesih je občasno potrebno populiti, kar lahko storite kar s prsti. Redno čistite in pregledujte tudi zobe, saj je cairn terier, kot vse manjše pasme, nagnjen k paradontozi. Vsaj dvakrat na leto gomilarjev kožuh zahteva posebno nego – ker ga ni potrebno striči, se daljšo odmrlo dlako odstranjuje ročno, s puljenjem. Odmrlo dlako populite v smeri rasti. Ta proces je za psa neboleč in ga lahko opravite sami ali poiščete pomoč profesionalnega pasjega frizerja .

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno gre za zelo zdravo pasmo. Nekatere pogoste zdravstvene težave pa so nagnjenje k prekomerni telesni teži, alergije na ugrize bolh ter siva mrena. Pojavljajo se tudi nekatere dedne bolezni kot sta Von Willebrandova bolezen – motnja strjevanja krvi in degenerativna bolezen kolčnih sklepov. Občasno pa se pri cairn terierjih pojavlja tudi izpah stegnenice. Mnogim genetskim boleznim se lahko izognete že z izbiro odgovornega rejca.

  VZGOJA IN TRENING
  Cairn terier je vedoželjen in se hitro uči. Kot vse terierske pasme, potrebuje tako doslednost kot izvirnost, saj se hitro naveliča rutinskega izvrševanja ukazov. Ker so nekoliko samosvoji in trmasti, potrebujejo izzive, kot tudi veliko nagrajevanja in pohval. Zaradi nagnjenosti k debelosti, jih nagrajujte z igro, raje kot s priboljški. So zelo občutljivi na ton glasu, zato skrbite, da bo ta pri vzgoji vedno enak. Grobost, jezo in frustracije bo gomilar zaznal v vašem glasu in bodo dosegli nasproten učinek. Šolanje naj temelji na pozitivni spodbudi, najprimernejša kazen za neprimerno vedenje pa bo, če mu zgolj odtegnete pozornost za nekaj minut. Ker hrepeni po človeški interakciji, bo hitro spoznal katera vedenja mu prinesejo pozornost in katera mu le-to odvzamejo. Pomembno ga je naučiti tudi, da ni posesiven s hrano in igračami. S tem začnite pri mladičku. Tudi lajanje zna biti problem, zato je smiselno, da ga šolate, da laja (in preneha lajati) na ukaz.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Gre za zmerno aktivno pasmo, ki potrebuje predvsem redne dnevne sprehode, saj so nagnjeni k debelosti. Ker se radi igrajo, tekajo in kopljejo, bo igra na družinskem vrtu pravšnja dodatna aktivnost zanje. Uživajo tudi v teku, a vsakršna aktivnost naj se pri tej pasmi stopnjuje počasi. Pretirano skakanje, zaradi nagnjenosti k boleznim kolkov in stegnenice, ni priporočljivo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  So primerni za stanovanje, če dobijo dovolj dnevnega gibanja na prostem. Najbolj zadovoljni pa bodo seveda z ograjenim vrtom, kjer bodo lahko varno tekali.

  • dog
   Freya
   27
   Cairnski terier
  • dog
   Boni
   22
   Cairnski terier
  • dog
   Neli
   10
   Cairnski terier
  • dog
   Bonny
   8
   Cairnski terier
  • dog
   Roni
   6
   Cairnski terier
  • dog
   Alf
   5
   Cairnski terier
  • dog
   Thor
   2
   Cairnski terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR