Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Cane corso

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, velik
  Teža: 40 kg – 50 kg
  Višina: 60 cm – 68 cm
  Barva: črna, dimno siva, kovinsko siva, svetlo siva, srnino rjava in rdeče-rjava različica s črno ali sivo masko, manjše bele oznake na prsih in šapah so dopustne
  Dolžina dlake: kratka, gladka
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 – 11 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim vrtom ali dvoriščem, ruralno okolje, veliko gibanja v naravi
  Velikost legla: 4 – 6 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 1
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 4

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki;  SPLOŠEN OPIS PASME

  Cane Corso je Italijanska pasma, ki naj bi bila neposredna potomka rimskih psov čuvajev »Canis Pugnax«. Ta mastifski pes je bil in ostaja še danes visoko cenjen lovec in čuvaj. Ime »Corso« izvira iz latinske besede »Cohors«, ki pomeni »zaščitnik«. Predvsem v Italiji, pa tudi drugod po svetu velja za cenjenega družnega in delovnega psa.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je vdan in pogumen pes. Močno se naveže na lastnika in je zelo zaščitniški do svojih najbližjih, sicer pa nežen in miren pes. Do tujcev je nezaupljiv in previden. Lahko je zelo teritorialen. Ker je to inteligenten pes, ga je razmeroma lahko šolati, a je s šolanjem priporočljivo začeti kar se da zgodaj, dokler je še bolj obvladljive velikosti. Ni primeren za neizkušene lastnike, s pravo vzgojo in veliko ljubezni pa je to odličen družinski pes.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  S psi in mačkami lahko živi v mirnem sožitju, še posebej, če so skupaj že od malega. Z manjšimi živalmi pa mu, že zaradi nerodne velikosti, ne gre zaupati.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki je nežen in zaščitniški in nikoli agresiven. Zaradi njegove velikosti in moči pa ni priporočljiv za družine z manjšimi otroki, saj jih lahko nehote poškoduje. Tudi z večjimi otroki ga je potrebno primerno in zgodaj socializirati, otroke pa naučiti razumnega in spoštljivega ravnanja s psom. Otroke vseh starosti pa naj med igro s Cane Corsom vedno nadzira odrasla oseba.  DLAKA
  Cane Corso ima zelo kratko, gladko in gosto dlako, ki je na otip trda in groba. Zdrav in negovan kožuh ima naraven sijaj. Dlaka tej pasmi malo izpada.

  NEGA
  Ta pasma resnično zahteva minimalno nego, zato je primerna za lastnike, ki temu ne želijo posvečati prevelike pozornosti. Občasno krtačenje bo poskrbelo za odmrlo dlako, namesto kopanja, ki bi vzdražilo njegovo kožo in spralo z nje naravna zaščitna olja, pa lahko psa enostavno zbrišete z vlažno krpo ali brisačo, da odstranite morebitno umazanijo. Redno pregledujte tudi oči in ušesa. Gobček je potrebno redno brisati in čistiti, saj se ta pasma precej slini.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ta robustna pasma načeloma nima veliko dednih težav, kot vsi večji psi, pa je tudi Cane Corso izpostavljen predvsem boleznim sklepov in kosti, kot so displazija kolkov in komolcev ter izpah stegnenice. Da bi se izognili tem težavam, mladička do dvanajstega meseca ne izpostavljajte daljšim aktivnostim, izogibajte se hoji po stopnicah in skakanja.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pes že zaradi svoje moči in velikosti ni primeren za vsakogar. Potrebuje tako fizično kot mentalno močnega, izkušenega lastnika, ki zna ravnati z dominantnimi psi. Šolanje naj bo odločno in dosledno, temelji pa naj na razgibanih metodah dela, saj se Cane Corso naveliča rutine. Sicer je to inteligentna pasma, ki je zelo dojemljiva in poslušna, a je s šolanjem priporočljivo začeti kar se da zgodaj, najbolje takoj po prihodu mladička v dom.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma potrebuje veliko gibanja za vzdrževanje svoje močne, mišičaste zgradbe. Priporočljivo je vsaj 90 minut dnevne aktivnosti, idealno pa bi bilo še več. Poleg sprehodov vas bo Cane Corso rade volje spremljal pri teku ali pohodništvu.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Cane Corso je primeren za stanovanje, če mu zagotovite ogromno količino dnevne aktivnosti zunaj njega. Idealna izbira bi bil večji ograjen vrt, lahko pa biva tudi zunaj, če mu zagotovite primerno pribežališče pred slabimi vremenskimi razmerami. Zaradi kratke dlake ni primeren za zunanje bivanje pri nižjih temperaturah.

  • dog
   Kaos
   128
   Cane Corso
  • dog
   Hera
   71
   Cane Corso
  • dog
   Abel
   65
   Cane Corso
  • dog
   Tay
   65
   Cane Corso
  • dog
   Astor
   61
   Cane Corso
  • dog
   Aja
   57
   Cane Corso
  • dog
   Aron
   50
   Cane Corso
  • dog
   Don
   50
   Cane Corso
  • dog
   Daisy
   33
   Cane Corso
  • dog
   Pablo
   23
   Cane Corso
  • dog
   Major
   23
   Cane Corso
  • dog
   Major
   21
   Cane Corso
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR