Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Cavalier King Charles španjel

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 5,4 kg - 8 kg
  Višina: 30 cm - 34 cm
  Barva: kostanjevo rjava, črna z rjavimi lisami, bela z rdečerjavimi zaplatami
  Dolžina dlake: dolga, rahlo valovita, mehka, svilnata
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 2 - 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Skrajšano pasmi rečejo kar cavalier. Izvira iz Velike Britanije, kjer so ga najprej imeli za lovskega psa, kasneje pa je bil spremljevalec kraljeve družine in plemstva. Tudi danes je priljubljen družni pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Je dobra in ljubeča pasma. Cavalier je izredno prisrčen kuža. Je vdan, nežen, vendar kljub svoji majhnosti in nežnemu videzu izredno pogumen. S svojimi prosečimi žametnimi očmi, vas bo vedno znova razveseljeval, pomirjal in prepričeval, kako rad vas ima. To družabno, veseljaško bitje, je, ne samo izredno prijazno in zaupljivo, ampak tudi igrivo in radoživo. Je prilagodljiv, potrpežljiv, zelo inteligenten in tudi vodljiv. Paziti moramo na njegovo rahločutnost in senzibilnost. Kot zanimivost lahko povemo, da so cavalierji včasih kot mačke. Radi posedajo po »razglednih mestih«, se sami očistijo, nekateri celo ulovijo ptiče v nizkem letu in lovijo metulje. Vse to izpričuje njegovo daljno preteklost, ko so ga uporabljali še kot lovskega psa. S tem, ko boste v svoj dom povabili cavalierja, boste dobili pravega in vdanega prijatelja, ki mu boste lahko zaupali. Do vseh ljudi so zelo prijateljski, čeprav vas bodo opozorili da je nekdo pred vrati.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Pasma se dobro razume tudi z drugimi živalmi, le paziti je treba, da ga njegova zaupljiva narava ne pripelje do kakšnega nesporazuma z drugim agresivnim psom, saj potem utegne postati boječ. Pri manjših hišnih ljubljenčkih pa njegov lovski temperament lahko prevlada, zato jih nikoli ne puščajte brez nadzora.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Imajo zelo radi otroke, vendar moramo zaradi majhnosti pasme paziti, da se otrok zaveda krhkosti psa.  DLAKA

  Njegovo telo krasi srednje do dolga svilena dlaka, ki ni nakodrana ampak je ponekod lahko rahlo valovita. Pojavlja se v 4 barvnih odtenkih in sicer kot rdečkasta, rjavo bela, črno rjava ali tricolor – belo črna z rjavo na določenih mestih. Potrebno je omeniti, da mu dlaka zelo odpada, kar pomeni da jo boste našli po vsem stanovanju.

  NEGA

  Prelepa svetleča se dlaka potrebuje tudi veliko nege. Z rednim dnevnim krtačenjem in občasnim kopanjem boste dosegli, da bo vaš kuža videti zdravo in negovano. Posebno pozornost pa seveda namenite njegovim nagajivim dolgim ušesom. Po kopanju pa ga popolnoma posušite.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Redna cepljenja in pregledi so bistvenega pomena,saj imajo lahko težave s srčno anomalijo. Paziti je treba, da se pes ne pregreje, vaš veterinar pa vam bo povedal tudi katere vrste trave in plevela negativno vplivajo na pasmo. Nagnjeni so k diabetesu, prekomerni teži, sivi mreni, gluhosti in alergijam. Prav zaradi omenjenih zdravstvenih težav je izjemno pomembno, da psa kupimo pri priznanem in odgovornem vzreditelju, ki nam lahko zagotovi zdravje prednikov mladička. Neodgovorna vzreja brez opravljenih zdravstvenih testov in vzrejnega dovoljenja namreč vodi v nezdrave pse, ki bodo velik del življenja preživeli pri veterinarju.

  VZGOJA IN TRENING
  Rad bo sodeloval z vami in se pridno učil. Seveda pa si pri tem ne dovolite spodrsljajev, kot so razne prisile in vpitje, kajti zavedajte se, da ste v svoj dom sprejeli zelo nežno bitje. Ukazov ga lahko naučimo v kratkem času. Čeprav je nežna duša pa je tudi športnik in lahko ga naučimo marsičesa, primeren je tudi za agility ali za lovljenje predmetov. Pasma ima rada vodo in je naravni prinašalec predmetov.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Cavalier ljubi sprehode, vendar pozor, pazite nanj, ker to radovedno bitjece lahko kaj hitro steče za kakšno manjšo živalco. Začne loviti metuljčke in pozabi na svet okoli sebe, s tem pa lahko sebe privede v nevarnost. Dnevno rabijo sprehode, vendar ne bodite presenečeni če bodo potem zadremali na kavču v vašem naročju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Cavalier potrebuje tesen stik s svojo družino, zato je njegovo najprimernejše domovanje prav vaš dom, prostor, kjer bo z vami delil vse in postal enakovreden član. Paziti moramo, da ne ostane predolgo sam v stanovanju. Če pa ga imamo na vrtu mora biti ograjen, da ne pobegne na cesto in pazimo, da spi v stanovanju. Ne počuti se najbolje v vročih podnebjih.

  • dog
   Ruby in Lina
   308
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Ajsi
   150
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   čarly
   141
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Nelli
   131
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Cory
   120
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Čarli
   96
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Oli
   96
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Rafko
   79
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Rafko
   77
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Rafko
   73
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Aly
   71
   Cavalier King Charles španjel
  • dog
   Rafko
   70
   Cavalier King Charles španjel
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR