Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Češki terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, zelo majhen
  Teža: 6 kg – 10 kg
  Višina: 25 cm - 32 cm
  Barva: po telesu sivo-modra z odtenki rumene, bele ali kavne barve na hrbtu, glavi, ušesih 
  Dolžina dlake: dolga
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: hišni pes, tudi v manjšem stanovanju ali hiši brez vrta;
  Velikost legla: 2 - 6

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Češki terier je relativno nova pasma. Ustvaril jo je češki rejec, z namenom ustvariti majhnega, kratkonogega terierja, ki bi bil primeren za lov na škodljivce. Pasma naj bi nastala s parjenjem Škotskega terierja, Sealyhamskega terierja in morebiti celo Dandie Dinmont terierja. Čeprav so bili vzrejeni za lov, so danes predvsem družni psi in družinski ljubljenčki. V skandinavskih državah gre za zelo popularno pasmo, zunaj le-teh pa ostaja precej redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Češki terier je potrpežljiv, igriv, pogumen, prijazen, ljubezniv, poslušen, vdan in inteligenten pes. Živahen, ko je čas za igro, sicer pa miren ljubljenček. Rad ima človeško bližino in se močno naveže na svojo družino. Ne mara biti sam, zato ni primeren za družine, ki so ves dan zdoma. Čeprav je terier, so z načrtno vzrejo rejci dosegli, da je manj agresiven od večine terierjev. S tujci je nekoliko previden, a prijazen. Ni napadalen, je pa precej zaščitniški, zaradi česar je dober čuvaj, toda ščitil bo ljudi, ne lastnine. Dobro se razume tako z ljudmi kot z drugimi živalmi. V času odraščanja, ko so še mladički, so zelo živahni, kasneje pa se nekoliko umirijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi živalmi vseh vrst in velikosti se bo Češki terier brez težav razumel, če bodo skupaj od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Češki terierji so znani po svojem pozitivnem, prijaznem odnosu do otrok, zlasti če so njihove družbe vajeni od malega. Nekoliko manj primeren je za manjše otroke, saj bi ga ti lahko nenamerno poškodovali, s starejšimi otroki pa bo rade volje razigrano tekal in se igral.  DLAKA
  Pasma je primerna za alergike, saj naj bi bila hipoalergena, izpadanje pa je minimalno. Ima debel dvojni plašč iz trdih in mehkih dlak, dolžine okoli 1 centimetra. Barva je modra, jetrna ali peščena, kar daje temu psu še posebno kraljevski videz.

  NEGA
  Ta pes potrebuje redno striženje, ki se običajno izvaja vsaj štirikrat letno, pri razstavnih psih pa pogosteje. Česanja se poslužujte dvakrat tedensko, da se dlaka na trebuščku, tacah in obrazu ne bi zavozlala. Skrbite tudi za čistočo ušes in populite dlako v ušesih, ki bi psu lahko povzročala nelagodje. Redno strizite tudi dlako na blazinicah tačk, kjer se rada nabere umazanija in naredijo vozli. Kopanje izvajajte po potrebi, a čim redkeje in z nežnim ter kvalitetnim pasjim šamponom.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Bedlington terier je nagnjen k posebni, resni in nevarni zdravstveni težavi – zastrupitev z bakrom. Baker se iz neznanega razloga začne kopičiti v jetrih in sčasoma povzroči cirozo jeter, v končni fazi pa tudi smrt. Kljub temu, da se rejci trudijo, da bi z odgovorno vzrejo odstranili to dedno bolezen iz pasme, pa je priporočljivo, da s svojim psom opravite potrebne preiskave in v primeru bolezni poskrbite za ustrezno oskrbo. Druge težave, ki se pojavljajo pri Bedlingtonu pa so tudi bolezni ledvic, zlasti nezadostno razvita ledvična skorja, ki vodi v odpoved ledvic. Priporočamo, da se pred nakupom psa posvetujete z rejcem o morebitnih dednih boleznih obeh staršev mladička, po prihodu mladička v nov dom pa dosledno obiskujete izbranega veterinarja.

  VZGOJA IN TRENING
  Češki terier je precej odziven, inteligenten, pa tudi občutljiv pes. Šolanje te pasme načeloma ne bi smelo povzročati težav, če z njim začnete kar se da zgodaj. Tudi navajanje na čistočo naj se začne takoj po prihodu mladička v vaš dom. Psa v obdobju mladička socializirajte kar se da obširno, tako z drugimi psi, živalmi, kot tudi z ljudmi, zlasti otroki, če so ti v vašem gospodinjstvu, ali če se bo z njimi redno srečeval. Načeloma so Češki terierji precej ubogljivi sami po sebi in želijo na vsak način ugajati lastniku, lahko pa so tudi trmasti. Ker so občutljivi, ne prenašajo grobega ravnanja in nasilne vzgoje. Zato jih šolajte s pozitivnimi metodami in raje nagrajujte kot pa kaznujte. Ker so navdušeni jedci, bodo za priboljšek pripravljeni storiti marsikaj. To zna biti pa tudi najtežje popravljivo vedenje te pasme – zato poskrbite da bodo smeti in hrana v hiši vselej izven njegovega dosega. Šolajte jih odločno in dosledno, predvsem pa z veliko ljubezni in potrpljenja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Češki terier potrebuje zmerno količino dnevne aktivnosti. Dva pol urna sprehoda dnevno bosta zadostovala, užival pa bo tudi v teku, pohodništvu ali igri z družino na vrtu oziroma v parku. Aktivnost je pri tej pasmi pomemben faktor, ki skrbi za zdravje in srečo tega psa. Ker so zelo ješči in imajo počasen metabolizem, so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato je pomembno, da uskladite primerno prehrano z zadostno količino dnevne aktivnosti. Debelost lahko vodi v hujše zdravstvene zaplete in lahko skrajša življenjsko dobo psa, zato raje poskrbite za redno aktivnost.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ti psi bodo povsem zadovoljni v stanovanju ali hiši brez vrta. So zmerno aktivni znotraj bivališča, zato le-to prilagodite njihovim potrebam in navadam. Tudi hiša s srednje velikim vrtom bo osrečila tega terierja, poskrbite le, da je vrt dobro ograjen. Niso primerni za življenje v pesjaku, saj življenjsko potrebujejo človeško bližino. Spustite jih v svoje naročje in naklonjenost vam bodo zagotovo vračali.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR