Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: chow chow

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: 25 kg – 28 kg
  Višina: 46 cm – 56 cm
  Barva: rdeča, črna, srnje rjava, modra in kremna
  Dolžina dlake: kratkodlaka vrsta je redka, vendar v porastu; običajno dolga, gosta, mehka
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši z vrtom, prenočevanje z lastnikom, ob redni dnevni aktivnosti, ne prenaša dobro vročine in direktnega sonca
  Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 5
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik:fizično manj aktiven človek, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Chow Chow izvira iz severne Kitajske, kjer je poznan tudi pod imenom "Puhasti levji pes" ("Fluffy Lion-Dog). Je starodavna pasma, katere zgodovina sega več kot 3000 let v preteklost. Zgodovinski podatki kažejo, da se je pasma najprej pojavila v višje ležečih stepskih predelih Sibirije in Mongolije, nekoliko kasnejši zapisi pa dodajajo, da so pse te pasme uporabljali kot čuvaje templjev na Kitajskem, v Mongoliji in Tibetu. Kasneje so Chow Chowe vzrejali kot delovne pse, odlično pa so se obnesli tudi pri lovu in kot čuvaji. Zanimivi zgodovinski podatki med drugim pravijo tudi, da so prav psi te pasme v 13. stoletju našega štetja spremljali mongolske vojske pri prodiranju na jug Kitajske, pa tudi v smeri Evrope in na Bližnji Vzhod. Najbolj značilni karakteristiki Chow Chowa sta njegov modro-črn jezik in skoraj ravni zadnji nogi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Chow Chow je neodvisen in zelo inteligenten pes. Do lastnika je zelo zaščitniški, do tujcev nezaupljiv, do svojega ozemlja pa zna biti tudi precej teritorialen, zato se dobro znajde tudi v vlogi čuvaja. Z otroki se načeloma dobro razume, še posebej, če z njimi raste ter z ozirom na to, da tudi otroci vedo, kako se obnašati v njegovi bližini. Ena izmed značilnosti Chow Chowa je tudi ta, da ima nekoliko slabši periferni vid, zato je potrebna določena mera pazljivosti, če se jim približujemo s strani ali od zadaj.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob primerni vzgoji se z drugimi psi dobro razumejo, določene težave lahko nastanejo le pri psih istega spola. Določeni pripadniki te pasme imajo močan lovski nagon in so nagnjeni k lovljenju mačk, kokoši, ovac ali podobnih živali. Kljub vsemu pa velja, da če se z mačkami in drugimi živalmi dobro spoznajo že v otroštvu, se bodo z njimi razumeli tudi kasneje.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Chow Chow se z otroki načeloma dobro razume, sploh, če je z njimi odraščal že od malega. Pri manjših otrocih se priporoča prisotnost odrasle osebe.  DLAKA
  Obstajata dve različici pasme, kratkodlaka in dolgodlaka. Kratkodlakim pripadnikom pasme se dlaka prilega telesu, dolgodlaki pa imajo srednje dolgo dlako z gosto poddlako in poudarjenim odlakanim delom okrog vratu.

  NEGA
  Imajo daljšo dlako, ki jim spomladi in jeseni pogosto izpada, zato jo je potrebno redno krtačiti. Priporočljivo je, da jih češemo ali krtačimo vsakodnevno, saj tako odstranimo odmrle dlake in hkrati preprečimo nastajanje vozlov. Kopanje izvajajte po potrebi, pri tem pa uporabite blag pasji šampon. Priporoča se tudi vsakodnevno čiščenje zob, krajšanje krempljev pa se izvaja po potrebi.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Chow Chowi so nagnjeni k boleznim oči, natančneje težavam z vekami (entropija). Imajo tudi višje tveganje za avtoimune bolezni, pogosto pa se pri njih pojavijo tudi kolčna displazija, hot spoti in vnetja ušes. Ob primerni prehrani, zadostnem gibanju in veliko ljubezni pa so to načeloma zdravi psi.

  VZGOJA IN TRENING
  To gotovo ni pes za neizkušene lastnike. Chow Chow je dominanten in prav takšen mora biti tudi njegov lastnik. Vzgoja zahteva odločnost in potrpežljivost.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Kljub svoji velikosti potrebujejo zmerno aktivnost. Na sprehode radi hodijo, ob dovolj gibanja pa so znotraj doma načeloma umirjeni.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Chow Chowi lahko prebivajo v stanovanju, vendar ob tem potrebujejo nekoliko več gibanja. V nasprotnem primeru bodo namreč hitro postali nemirni in zdolgočaseni. Zelo dobro se počutijo tudi v hiši velikim vrtom, ki pa mora biti ograjen, saj so nagnjeni k loveljnju drugih živali. Bivalnemu prostoru Chow Chowa je potrebno posebno pozornost nameniti poleti, ko so zunanje temperature višje. Te namreč ne prenaša najbolje, zato mu je takrat potrebno zagotoviti hladen in senčen prostor.

  • dog
   Chowi
   96
   Chow chow
  • dog
   Macho
   78
   Chow chow
  • dog
   Imamo mladičke
   77
   Chow chow
  • dog
   Bobi
   63
   Chow chow
  • dog
   Ai-Shang Reesi
   16
   Chow chow
  • dog
   Chiara
   11
   Chow chow
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR