Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Clumberski španjel

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 25 kg - 34 kg
  Višina: 53 cm - 65 cm
  Barva: bela z limonino rumenimi lisami
  Dolžina dlake: srednje dolga, bujna, ravna in svilnata
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 11 - 13 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 2 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki, lovec

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Clumberski španjel je tihi lovski pes, ki se ponaša z odlično vzdržljivostjo ter vohom in je največji med španjeli. Glede njegove države porekla je malo dokazov, a pravijo, da izvira iz Francije, kjer so ga za lov vzrejali francoski monarhi. V času francoske revolucije so pse poslali v Anglijo, kjer se je pasma dokončno izpopolnila in kjer naj bi dobila tudi svoje ime – poimenovali so jo po posesti Clumber Park v Nottinghamshiru. Predniki Clumberskega španjela so najverjetneje baset, bernardinec in že izumrli alpski španjel. V času med prvo svetovno vojno je število teh psov močno upadlo in pasma si nikoli ni povsem opomogla. Danes veljajo za precej redke, a zelo cenjene pse.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta aristokratska pasma se ponaša z nežnim in ljubeznivim karakterjem, visoko inteligenco ter prijetnim in poslušnim značajem. So odlični družni psi, ki se običajno močno navežejo na enega človeka v gospodinjstvu, ki ga smatrajo za svojega lastnika. S tujci so zelo previdni. Ker se ne zavedajo svoje velikosti, in tega, da niso naročni psi, radi pa imajo človeško bližino, se zna zgoditi, da vam bodo želeli splezati v naročje. Ker so to masivni psi, ki so podvrženi previsoki telesni teži, je potrebno poskrbeti za redno in zadostno aktivnost. Ne lajajo, se pa veliko slinijo in smrčijo. Ko prerastejo fazo mladička, so precej umirjeni. V osnovi gre za nežne velikane z velikim srcem.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi, mačkami in celo manjšimi živalmi se bo zlahka razumel, če bodo skupaj odraščali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Na splošno so z otroki nežni, igrivi in vredni zaupanja, če poskrbimo za primerno socializacijo. Nekoliko manj je primeren za družine z manjšimi otroki, za tiste z večjimi pa je odličen družinski ljubljenček. Otroci se morajo zavedati, da to ni pes, ki bi sunkovito tekal za njimi, njegova igra je bolj nežna in ljubezniva. Ko se otrok igra s psom, pa naj bo vselej prisotna tudi odrasla oseba.  DLAKA

  Clumberski španjel ima dvojno dlako, ki je zelo odporna na vse vremenske razmere. Zgornjo, zaščitno plast dlake sestavlja dolga, mehka in ravna dlaka, podlanka pa je gosta in zelo mehka. Tej pasmi dlaka zelo močno izpada in se bo zagotovo znašla na vašem pohištvu in oblekah.

  NEGA

  Ta pes zahteva nekoliko več nege kot večina pasem. Njegova dolga in močno izpadajoča dlaka zahteva dnevno česanje in krtačenje, da se ne zavozla, s tem pa boste omejili tudi količino izpadle dlake v stanovanju. Med česanjem bodite posebej pozorni pri področju za ušesi, po tacah in trebuščku, kjer se vozli še posebej »radi« naredijo. Občasno je potrebno profesionalno striženje. Kopanje naj se izvaja po potrebi, ne prepogosto in z nežnim pasjim šamponom. Redno čistite tudi ušesa in oči, saj so nagnjeni k infekcijam.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Clumberski španjel ima nekaj pogostejših zdravstvenih težav, kot so: displazija kolkov, ki se pojavlja pri vseh večjih pasmah, panosteitis oziroma bolezen okostja, ki prizadene mladičke med 6. in 18. mesecem, ter entropija – vihanje vek navznoter, ki lahko povzroči draženje in vnetja oči. Manj pogoste zdravstvene težave so: bolezen medvretenčnih ploščic, sive mrene, ter suhe oči. Zelo pomembno je upoštevati, da so ti psi močno nagnjeni k pridobivanju prekomerne telesne teže, zato je priporočljiva dieta z jagnjetino in rižem. Nagnjeni so tudi h kožnim alergijam.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker gre za pasmo, ki še posebej rada ugaja lastniku ter se ponaša z odličnim spominom in inteligenco, tega psa ni težko šolati. S šolanjem začnite zgodaj in uporabljajte pozitivne metode, veliko spodbude, pohval in nagrajevanja. Nagrajujte raje s pozornostjo, ki tej pasmi zelo godi, kot s priboljški, saj so nagnjeni k debelosti. Bodite pošteni, odločni in predvsem dosledni. Na negativne metode se bo clumberski španjel odzval s popolnoma nasprotno reakcijo od želene. Če boste z njim ravnali nežno in potrpežljivo, vas bo nagradil s hvaležno vdanostjo in poslušnostjo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Mladi clumber španjeli zelo hitro rastejo in so močno aktivni, zato je potrebno poskrbeti za redno gibanje. Aktivnost mladička, ki mu kosti še rastejo, je pametno porazdeliti v več krajših dnevnih aktivnosti, mladiček pa naj ne bo aktiven dlje kot pol ure hkrati. Izogibajte se pretiranega skakanja in hoje po stopnicah, saj to lahko trajno poškoduje njegove kolke. Ko clumberski španjeli odrastejo, se precej umirijo. Tedaj zadostuje daljši dnevni sprehod, uživajo pa tudi v teku, spremljanju lastnika pri kolesarjenju, plavanju, predvsem pa lovljenju frizbija in prinašanju žoge. Ker so nagnjeni k debelosti, poskrbite, da bodo dobili dovolj dnevne aktivnosti, h kateri jih boste morali včasih tudi malo priganjati.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Bivanje v stanovanju je za to pasmo precej sprejemljivo, saj preko dneva ni močno aktivna. Poskrbite za zadostno količino gibanja na prostem, da bi se izognili prekomerni telesni teži, ki lahko oslabi zdravje vašega psa. Zadovoljen bo tudi v hiši z manjšim vrtom. Ker ne prenaša dobro visokih temperatur, naj ima poleti vedno na voljo svežo vodo in ohlajen prostor, kamor se lahko umakne. Ne puščajte ga na soncu ali v avtomobilu in drugih neklimatiziranih prostorih. Lahko biva v pesjaku, a bo veliko srečnejši v neposredni bližini svojega lastnika.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR