Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Dandie dinmont terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, zelo majhen
  Teža: 8 kg
  Višina: 20 cm -25 cm
  Barva: gorčična, poprova
  Dolžina dlake: srednje dolga, mešanica trde in mehke dlake
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 15 let, povprečno 13 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali manjši hiši, prenočevanje z družino, ob zagotovljeni ustrezni dnevni aktivnosti na prostem
  Velikost legla: 2 – 4, povprečno 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine z majhnimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma je prvotno vzgojena na meji med Škotsko in Anglijo, kjer so jo uporabljali za zatiranje škodljivcev, hkrati pa je bil ta mali kuža odlična družba ljudem. Prednika te pasme bi lahko bila Borderski terier in Sky terier, čeprav natančen izvor ni potrjen in v nekaterih drugih teorijah zasledimo kot prednika te pasme tudi Škotskega terierja in Sky terierja, ter Bedlingtonskega terierja. Pasma je bila prvič uradno priznana pod današnjim imenom v 19 stoletju. V času druge svetovne vojne je pasma skoraj izumrla, pasmi je upadla priljubljenost in zato danes komaj še kje zasledimo kakšen primerek.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta pes je vesel, živahen, inteligenten, pogumen, neodvisen in je odličen spremljevalec. Prav tako je zelo dober čuvaj, vendar ga moramo naučiti, da preneha lajati, ko pridemo in prevzamemo situacijo. Ta pasma laja kar precej in glede na njegovo majhnost boste močno presenečeni nad globino laježa. Zaradi velikosti pasme se lahko srečamo tudi s sindromom majhnega psa, ker se pogosto počutijo, kot da so oni glava družine in se začnejo neprimerno vesti. Takšno neželeno vedenje moramo preprečiti že takoj, ko kužka dobimo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zaradi lovskega nagona ni priporočljivo, da psa pustimo samega s hišnimi glodavci (hrčki, morski prašički,..). Z mačko se bo razumel le, če sta skupaj od malega. V eni družini se ne priporoča imeti dveh samcev Dandie dinmont terierjev, če pa imamo druge pse, jih moramo obvezno takoj socializirati in navajati na skupno življenje, drugače se lahko pojavljajo težave.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odlično se razumejo z otroki vseh starosti, pri druženju z zelo majhnimi otroki pa se priporoča nadzor odrasle osebe, da ne bi prišlo do nenamernega poškodovanja tako otroka, kot tudi psa.  DLAKA
  Kožuh je dolg približno 5 cm z mešanico trdih in mehkih dlak. Na spodnji strani telesa so dlake mehkejše, najmehkejše pa so po glavi. Večina mladičev je belo ali svetlo obarvanih (pogosto se imenuje kat barve gorčice) ali temno in srebrno (ponavadi jih imenujemo poper).

  NEGA
  Dlako moramo dnevno krtačiti, da se izognemo vozlanju dlake. Dlaka sicer ne odpada veliko, razen dvakrat letno, ko se menja, je potrebno nekoliko več česanja. Veliko lastnikov svojim psom redno krajša dlake, da jim ne silijo v oči, enkrat letno pa je priporočljiv obisk pasjega frizerja. Redna nega ušes in krajšanje krempljev je potrebno, kopanje pa izvajajte le po potrebi in vselej z uporabo ustreznega, zelo blagega pasjega šampona.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno je to zdrava pasma, brez posebnih dedno pogojenih težav. Posamezni primerki so nagnjeni k epilepsiji. Pri starejših psih lahko pride do zmanjšanega delovanja ščitnice. Pri psih s prekomerno telesno težo pa se posledično lahko pojavijo težave s hrbtenico, zato je skrb za ustrezno telesno težo psa in dovolj dnevne telesne aktivnosti seveda nujna.

  VZGOJA IN TRENING
  Ni jih težko vzgojiti, če jih vzgajamo trdno in dosledno, vendar s pomočjo pozitivne spodbude, pohvale in nagrajevanjem. Kljub svoji inteligenci ne zaupajo slepo, ne izvajajo vsega, kar jim nekdo ukaže, zato moramo biti kar pretkani da jih naučimo takšnega reda, kot smo si ga zamisli.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Nujno potrebujejo daljši dnevni sprehod, radi pa bodo imeli tudi igre in aktivnosti v parku, kjer bodo lahko prosto tekali tudi brez povodca.
  Priporočljivo je, da se psa zgodaj navadi na povodec, sicer lahko kasneje postane agresiven, če mu ga boste želeli nadeti. Tudi znotraj doma se lahko razgiba, s pomočjo igre, kljub temu pa potrebuje svoj dnevni sprehod na prostem.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  So psi, primerni za življenje v stanovanju, zelo dobro pa se bodo počutili tudi v hiši z dvoriščem, kjer bodo lahko sprostili svojo energijo. Prenočujejo naj raje z družino, ne na prostem.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR