Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

  1. Pasma: Dolgodlaka čivava

    SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

    Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
    Teža: 0,5 kg – 2,5 kg
    Višina: 13 cm
    Barva: vse barve
    Dolžina dlake: srednje dolga, mehka, resasta
    Odpadanje dlake: zmerno
    Življenjska doba: do 20 let
    Bivalni prostor: hišni pes, v stanovanju ali hiši, najraje je v naročju lastnika, občutljivi za temperaturne spremembe
    Velikost legla: 1 – 4 , povprečno 2 mladička

     

    LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

    Velikost 1
    Zahtevnost nege 2
    Odpadanje dlake 3
    Zahtevnost vzgoje 2
    Potrebna aktivnost 2
    Primeren za otroke 3
    Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
    Čuvaj, ki opozori 3
    Čuvaj, ki brani 0

     

    Primeren za: začetnike
    Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine s starejšimi otroki, starostnik;

     

    SPLOŠEN OPIS PASME
    Za razliko od ostalih malih pasem, katere so vzreditelji namerno ustvarjali s križanjem, je čivava edina toy pasma, ki je naravno majhna. Arheologi menijo, da sega njena zgodovina v 5 stoletje, za kar so našli dokaze v Mehiki in zahodni Ameriki. Pasma je tako tudi dobila svoje ime, po državi Chihuahua v Mehiki. V Evropo je bila čivava prinešena v 19. stoletju, zato seveda obstaja tudi druga teorija, ki pravi, da naj bi ta pasma izvirala iz Evrope, ter bila prinešena v Ameriko že v času Columba. Čivava danes spada med 20 najbolj priljubljenih pasem v ZDA, saj je izredno kompakten, majhen družni pes, vse bolj priljubljena pa postaja tudi pri nas.

    KARAKTER IN TEMPERAMENT
    Čivava ima samosvoj karakter, kar pomeni, da je vsak kuža precej individualen, kljub specifičnim lastnostim pasme. Čivavo opisujejo kot zelo predrzno, pogumno, domišljavo, ponosno žival, ki zna biti tudi ljubosumna, nezaupljiva in samosvoja. Običajno so na svojega lastnika zelo navezane, vendar pa to velja predvsem za enega človeka - lastnika, čeprav imajo rade celotno družino. Čivave obožujejo crkljanje in v vašem naročju bodo mirno spale ure in ure. Značilno za čivavo je, da se trese, kadar jo zebe, je prestrašena ali razburjena.
    Zaradi majhnosti jih lahko hitro spregledamo, zato moramo biti doma izredno pozorni, preden se usedemo ali naslonimo na kakšno blazino, da je ne bi po nesreči poškodovali.
    Najbolj zanimivo pri tej pasmi je dejstvo, da čivave njena majhnost sploh ne moti in se je ne zaveda, niti pri srečanju z zelo velikimi psi, kar je zanjo vsekakor lahko nevarno. Čivava zna ohraniti dostojanstvo in samozavest, za njeno varnost pa mora poskrbeti njen lastnik. Zelo previdna je s tujci, nadvse rada in precej glasno tudi laja, kar jo naredi za odličnega psa čuvaja.

    UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
    Čivava se dobro razume z ostalimi živalmi, previdnost je potrebna pri igri z večjimi psi, da se ne poškoduje, saj sama nima občutka, da je zelo majhna in krhka.

    KOMPATIBILNOST Z OTROKI
    Čivava kljub svoji velikosti ni primerna za družine z zelo majhnimi otroki. Prvi razlog je prirojena ljubosumnost, drugi razlog pa njena nežna telesna zgradba. Otroka, ki jo bo dražil lahko celo ugrizne, čeprav se načeloma dobro razume z večjimi, lepo vzgojenimi otroki, ki bodo z njo spoštljivo ravnali. Priporoča se za posameznike ali tiste družine, ki imajo že starejše, odgovorne otroke.    DLAKA
    Čivava se pojavlja v dveh različicah in sicer kot kratkodlaka ali dolgodlaka. Pri dolgodlaki različici je dlaka daljša, ravna, včasih kodrasta, s polnim repom. Ima tudi podlanko. Pri kratkodlaki različici je dlaka kratka, ravna, priležena in sijoča.

    NEGA
    Z mehko krtačo jo krtačimo vsakodnevno. Kopamo jo enkrat mesečno z blagim šamponom, pri tem pa moramo biti pozorni, da šampon ne zaide v oči ali ušesa. Priporočljivo je tudi redno ščetkanje zob.

    ZDRAVSTVENE TEŽAVE
    Lahko imajo težave s prekomerno telesno težo, zato se priporočajo 2-3 manjši obroki dnevno. Večkrat se pri čivavah lahko pojavljajo tudi bolezni srca, težave z očmi in zadušitve. Čivava je zelo občutljiva tudi za nizke temperature in maraz, zato je potrebno to pasmo pozimi oblačiti.

    VZGOJA IN TRENING
    Potrebuje veliko vzgoje, saj zaradi svoje trme nekoliko počasneje osvaja ukaze. Začeti moramo v mladosti in sicer s potrpežljivo, konstantno, vztrajno in ljubečo vzgojo, ki naj vselej temelji na pohvalah, nagradah in pozitivnih spodbudah.

    ZAHTEVANA AKTIVNOST
    Čivava potrebuje dnevne sprehode, primerna telesna aktivnost je nujna, da preprečimo prekomerno težo. Tudi znotraj bivališča so priporočljive aktivne igre. Namesto povodca, ki ji lahko zdrobi vrat, naj se za sprehod te pasme uporablja oprsnica.

    PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
    Čivava se prilagodi različnim življenjskim okoljem, dobro se počuti tudi v zelo majhnem stanovanju, vendar pa to nikakor ni zunanji pes, zato ne sme bivati na prostem. Rada ima toplo podnebje, mraz pa ji ne ugaja, za njeno zdravje je lahko celo nevaren. Vselej poskrbite za ustrezno zaščito čivave pred mrazom.

    • dog
      Pavle
      97
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Neli
      46
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Dizl
      43
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Oski
      33
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Archie
      32
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Tequila
      32
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Nike in Dizl
      31
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Arron
      29
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Ava
      28
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Archie
      26
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Phedro
      20
      Čivava - dolgodlaka
    • dog
      Tyson
      15
      Čivava - dolgodlaka
  2. TAGI NA TEJ VSEBINI

    Prava pasma zame?

    Popust na prvi spletni nakup

    MR. PETOV IZBOR