Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Entlebuški planšarski pes (Entlebuški planšar)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - švicarski planšarski psi, srednje velik
  Teža: 25 kg - 30 kg
  Višina: 42 cm - 52 cm
  Barva: črna z rumenimi ali rjastimi in belimi lisami
  Dolžina dlake: kratka, priležana, gosta in sijoča
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 6 - 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, športnik

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Entleburški planšarski pes je najmanjši med štirimi švicarskimi planšarskimi pasmami, pa tudi kinološko odkrit je bil zadnji, šele po prvi svetovni vojni. Izvira iz švicarske doline Entlebuch, svoje ime je dobil po reki Entlen, ki teče po švicarskem kantonu Luzem, kjer so to pasmo tudi vzredili. Na videz je entleburški planšarski pes zelo podoben appenzelskemu planšarskemu psu, le da je manjše rasti, na razmeroma kratkih nogah in ima kratek, prisekan rep. Tako kot drugi švicarski planšarski psi, je tudi entlebuški pes gotovo potomec antičnih rimskih molosov. Sprva so ga uporabljali kot pastirskega psa in tudi za vleko vozičkov z mlekom in sirom, danes pa je to predvsem zelo priljubljen, krotek družinski pes, ter velik prijatelj otrok. V preteklosti mu je že grozilo, da bo povsem izumrl, vendar pa so ga leta 1924 ponovno odkrili in začeli vzrejati, še vedno pa je dokaj redka pasma. Za entleburške planšarske pse je značilno, da potrebujejo kar dve do tri leta, da mentalno in fizično popolnoma odrastejo.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Entlebuški planšar je prijazen, zvest pes, blage in ljubeznive narave, vedno pripravljen ustreči. Je poslušen in izvrsten čuvaj, ni napadalen in ne grize. Zelo rad ima ljudi, zato poskrbite, da bo, če se le da, vedno obkrožen z njimi. Odlikujejo ga inteligenca, zvestoba in agilnost. To so tudi zelo dobri psi čuvaji, ki nas bodo na sumljive okoliščine opozorili z glasnim laježem. Ob prisotnosti lastnika so sproščeni in samozavestni. Ni primeren za neizkušene lastnike ali za prvega psa v družini.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razume z drugimi psi in ostalimi hišnimi živalmi, čeprav ga je treba naučiti, da niso njegov plen za lovljenje, ampak del družine.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bo razumel s starejšimi, lepo vzgojenimi otroki. Tudi za manjše otroke bi lahko bil primerna družba, vendar ga bo potrebno najprej vzgojiti, da bo nežen z njimi, saj zaradi svoje bučne narave lahko po nesreči prevrne majhnega otroka in ga nenamerno poškoduje.  DLAKA

  Kožuh je izredno gost, z gosto podlanko, ki psa ščiti pred vremenskimi vplivi. Gladka, kratka, ostra dlaka, s simetričnimi črnimi, belimi in rjavimi lisami je nezahtevna za nego. Barva kožuha je tribarvna - črna z rjavo rdečimi ožigi.

  NEGA

  Tedensko krtačenje bo zadostovalo. Kopanje izvajajte le, če je to nujno potrebno, da ne bi uničili naravne zaščite dlake. Paziti moramo, da ga ne hranimo preveč, mu redno strižemo kremplje in skrbimo za zobno higieno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Najpogostejše zdravstvene težave: odkruški v ramenskem sklepu (OCD), epilepsija, displazija kolkov in komolcev, bolezni oči (sive mrene, PRA, glavkom) in zasuk želodca. Nagnjeni so tudi k debelosti, zato je potrebna doslednost pri prehrani in skrb za ustrezno telesno aktivnost.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pes sicer dobesedno uživa v delu, je bister, prekipeva od energije. Potrebuje mirnega in doslednega učitelja. Ker so nekoliko trmasti in vztrajni, potrebujejo lastnika, ki ima izkušnje in mu je pripravljen namenjati veliko svoje pozornosti.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebuje zelo veliko gibanja zaradi njegove potrebe po porabi svoje energije. Užival bo v športnih aktivnostih kot je pohodništvo, agility, reševanje, tek in pri družinskih igrah na prostem Neizogibni so tudi redni dnevni sprehodi in druženje z lastnikom.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Prilagodi se vsakemu okolju, vendar je zelo priporočljivo, da ima na voljo dovolj velik vrt, za svoje dnevne aktivnosti. Ni priporoča se življenja v stanovanju, pasma tudi ne prenaša najbolje toplega podnebja, zato mu je poleti potrebno zagotoviti dovolj sence in možnost, da se lahko umakne pred vročino.

  • dog
   Amedea
   50
   Entlebuški planšarski pes (Entlebuški planšar)
  • dog
   Car
   0
   Entlebuški planšarski pes (Entlebuški planšar)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR