Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Finski špic

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: 20 kg
  Višina: 44 cm – 50 cm
  Barva: rdeče-rjava, rumeno –rjava, dovoljene bele oznake na prsih in šapah
  Dolžina dlake: Dolga, dvojna, košata
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor:  lahko biva v pesjaku, poleti mu nujno zagotovite senco ali umik v ohlajene prostore;
  Velikost legla: 5 – 8, povprečno 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družinez z majhnimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Finski špic je pes, na pogled podoben lisici, še posebno v dobi odraščanja, ko se mladiček še formira. Prepoznaven je po svoji dlaki medene barve in izraziti obliki snrčka. Izvira iz centralne Rusije, na Finskem se je pasma ustalila v 19. Stoletju, kasneje pa je postal celo nacionalni pes Finske. Nekoč so ga uporabljali za lov na polarne medvede in severne jelene, danes pa je cenjen pri lovu na pernato divjad. To je predan, pogumen in izjemen čuvaj, ki lastnika opozori na vsak šum. Zunaj domovine pa je ta mali, simpatični kosmatinec postal priljubljen družinski pes. Je zelo družaben in zaščitniški do družine in lastnika. Posebnost Finskega špica je, da je to predvsem zelo čist pes, ki ne prenese biti umazan in se sam neprestano umiva, kot je to v navadi pri mačkah.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Finski špic je ljubeč družinski in usposobljen lovski pes. Je inteligenten, neodvisen, radoveden, živahen, dobrosrčen, zvest in pogumen. Ker zelo veliko laja, pravijo da ima rad zvok lastnega glasu. Previden je z neznanci, vendar ni nikoli agresiven ali napadalen. Zaradi odličnega sluha je izjemno dober čuvaj in svojo družino bo odlično varoval pred nevarnostjo. Naveže se predvsem na enega lastnika, rad pa ima vse člane družine. Kljub vsem naštetim odlikam, pa to ni pasma za vsako družino. Gospodinjstva, kjer je napetost, grobost in glasno pričkanje, ne bi smela imeti finskega špica, saj je ta pes še posebno občutljive in sočutne narave, zato bi v takšni družini zelo trpel.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Odlično se razume z vsemi živalmi v gospodinjstvu. Zaradi močnega lovskega nagona je potrebna previdnost pri pticah in majhnih glodavcih, saj jih bo najverjetneje smatral kot plen in posledično tudi preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odličen družabnik, uživa v druženju z otroki vseh starosti in se bo z njimi z veseljem in neutrudno igral, če pa mu bodo le preveč nagajali, se jim bo sam umaknil. Pri igri z zelo majhnimi otroki se, kot pri vseh ostalih pasmah, priporoča nadzor odrasle osebe.  DLAKA
  Sestavljena je iz kratke, mehke in goste podlanke, krovna dlaka je dolga, ravna in ostra dlaka. Dlaka se čisti sama, pa tudi Finski špic se zelo rad čisti sam, podobno, kot to počno mačke. Zaradi goste, tople, nepremočljive dlake pa slabo prenaša visoke temperature in mu veliko bolj odgovarja hladnejše podnebje.

  NEGA
  Ti psi imajo močno željo po čistoči in velikokrat boste opazili, kako se pes liže in odstranjuje umazanijo s svojega kožuščka. Priporoča se 2-3 krat tedensko krtačenje, ob menjavi dlake pa pogosteje. Kopanje izvajajte le, če je to nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Zelo radi jedo, zato moramo paziti, da se ne zredijo. Priporoča se nadzor pri prehrani in veliko dnevne aktivnosti. Drugih, dedno pogojenih zdravstvenih težav pri tej pasmi ni.

  VZGOJA IN TRENING
  Zaradi njegove neodvisnosti je vzgoja še kako pomembna. Pri treningu je potreba vztrajnost in kreativnost, saj mu hitro postane dolgčas. Morda boste mislili, da nikoli ni napredka, ko vas bo kar naenkrat vaš kuža prijetno presenetil. Igranje z drugimi psi in lovljenje žoge so njegova najljubša aktivnost, spremljal pa vas bo tudi na sprehodih, pri teku ali kolesarjenju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Uživa v naravi in ima velike potrebe po aktivnosti. Priporočajo se vsaj trije dolgi dnevni sprehodi in še igranje na dvorišču. Finski špici obožujejo tudi vodo, zelo vam bodo hvaležni, če jim boste omogočili plavanje v bližnjem potoku, reki ali jezeru.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Bolje se počuti v hladnejšem okolju, v hiši in na vrtu. Živi pa lahko tako v hiši kot na dvorišču, vendar moramo paziti da mu znotraj hiše ni preveč vroče.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR