Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Foksterier - kratkodlaki

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, majhen
  Teža: 7 kg - 8 kg
  Višina: do 39 cm
  Barva: prevladujoča je bela, z rjavimi, rdečimi ali črno-rjavimi oznakami na obrazu, ušesih in hrbtu
  Dolžina dlake: kratka, gladka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: 3 - 6 mladičkov, povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Obstajata dve različici foksterierjev: kratkodlaki in resasti. Kratkodlaki foksterier je zelo eleganten, bister, mali, kompakten kuža "z veliko stila" in energije ter velik talent za športne aktivnosti kot so agility, flyball. V 18. stoletju so jih uporabljali za odganjanje lisic, danes pa je tudi odličen družinski pes. Mati narava ga je obdarila z odlično razvitimi zobmi, psihično močjo, impulzivnostjo in pogumom, pa vendar danes velja za izredno ljubkega, prijetnega, zvestega in predanega kužka, ki se ga da naučiti ogromno trikov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  So izjemno ljubeči, družinski psi, ki imajo radi tako poležavanje na kavču, kot tudi lovljenje žoge ter druge zabavne igre. Zelo veliko lajajo. So dobri psi čuvaji, čeprav so precej trmasti in divji na trenutke. To je pasma, ki združuje lepoto, inteligenco, prikupnost in zabavnost

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Lahko so agresivni do drugih živali, tudi do drugih psov. Zgodnja in obsežna socializacija je nujna. Posebej do majhnih glodavcev imajo močan lovski nagon, zato jih bodo zagotovo z veseljem preganjali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zelo radi se igrajo z otroki vseh starosti in so do njih tudi zelo tolerantni. Vsekakor pa pes ne sme biti v družini nadomestek igrače, temveč mora biti član družine, za varnost otroka pri igri s psom morajo poskrbeti starši.  DLAKA

  Imajo mehak, gost kožušček s kratko, ravno dlako. Dlaka je običajno bele barve s črnimi in rjavimi lisami.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma velja za zdravo pasmo. Gluhost je problem, s katerim se lahko srečamo pri popolnoma belih psih, manjše težave, ki so bile opažene pri tej pasmi pa so še izcedki iz nosu in izpahi tačk.

  VZGOJA IN TRENING
  Foksterierji niso priporočljivi za starejše ljudi, saj jih bodo težko obvladovali. Potrebno je zgodnje usposabljanje in zahtevajo veliko časa, energije in pozornosti. Najhujša kazen za foksterierja je, da mu obrnete hrbet in mu ne posvečate pozornosti. Nič ne bo bolj prizadelo tega psa, zato naj omenjeno služi le za skrajni vzgojni ukrep, ki naj bo kratkotrajen in uporabljen zgolj v izjemnih primerih. Zgodnje šolanje in socializacija z drugimi psi je nujna in bo tudi zahtevna, priporoča se za izkušene lastnike.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Je zelo živahen pes in potrebuje veliko gibanja, po možnosti vsak dan ob isti uri, saj imajo radi organiziranost. Agility in flybal, sta zelo primerna športa za sproščanje Foksterierjeve odvečne energije. Lahko pa se razgiba tudi znotraj hiše z igrami.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Zelo majhna stanovanja niso priporočljiva, lahko pa biva v hiši. Idealno je primerno ograjeno dvorišče kjer se lahko varno znorijo. Njihova predanost človeku jih naredi posebno dobre hišne ljubljence v urbanih okoljih, paziti pa je treba, če živijo na kmetiji in jih bomo imeli na dvorišču, saj so posebno nagnjeni k potepanju po vasi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR