Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Francoski ptičar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, velik
  Teža: 25 kg - 32 kg
  Višina: 47 cm - 58 cm
  Barva: sivo pikasta s kostanjevimi lisami
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, ruralno okolje
  Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine z otroki, športnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Francoski ptičar je ena izmed najstarejših pasem v družini ptičarjev. Izvira iz 14. stoletja in je potomec malega munsterlandca in drentskega prepeličarja. Pasma je celo znotraj svoje domovine, Francije, danes zelo redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Francoski ptičar je miren, inteligenten in družaben pes, ki je najraje v lastnikovi bližini. Na pogled je to robusten, visok in močno grajen pes. Je zelo aktiven ter odličen lovec, ki se dobro znajde tako v vodi kot na težkih terenih. Zelo dobro mu služi tudi voh. Ta pasma je nadvse primerna za družnega psa, saj je odličen spremljevalec, ki je nadvse zvest in vdan, ter se dobro počuti tudi v stanovanju. Pri tej pasmi ne boste nikdar imeli težav z agresivnim vedenjem, saj so že po naravi to izredno socialna bitja. So lahko in hitro učljivi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ta nadvse prijateljska in družabna pasma se zelo dobro razume z drugimi psi, mačkami in drugimi manjšimi živalmi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Njegovo vedenje do otrok je zelo prijateljsko, nežno in previdno, kar to pasmo označuje kot odlične družinske pse. Instinktivno želijo prijateljevati z vsemi živimi bitji. Radi imajo človeka in so izjemno neagresivna pasma, zato pri druženju z otroki ni nobenega strahu, da bi ti bili v nevarnosti. Otroke pa naj med igro s psom vseeno vedno nadzoruje odrasla oseba.

  DLAKA

  Gosta dlaka je zelo lepa na pogled, saj je mehka in svetleča, obenem pa tudi vodoodporna. Barva kožuha je bela, z rjavimi madeži na hrbtu, trebuhu, ušesih, tacah in repu. Izpadanje dlake je pri tej pasmi povprečno.

  NEGA

  Nega francoskega ptičarja ni posebej zahtevna, zadostuje že redno krtačenje, ki pa naj se izvaja vsaj dvakrat tedensko. Kopanju se v večji meri izogibajte, priporočljiv nadomestek za mokro kopanje je uporaba suhega šampona. Posebno pozornost pa namenite tudi negi ušes, zlasti kadar se kuža zadržuje v vodi ali gozdnem podrastju.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  To je relativno odporna in zdrava pasma, ki ni izpostavljena velikemu številu dednih bolezni. Pri tej pasmi in nekaterih drugih ptičarjih pa se pojavlja novo dedno bolezensko stanje imenovano »Acral mutilation«. Gre za dermatološko težavo, ki povzroči samopoškodovanje psa z grizenjem in praskanjem. Bolezen je neozdravljiva in za psa izjemno nevarna, saj lahko vodi razvoj vnetih turov ali celo v samoamputacijo udov. Večino psov s to diagnozo so v nekaj dneh ali mesecih po odkritju bolezni evtanazirali.

  VZGOJA IN TRENING
  Francoski ptičar obožuje treninge in druženje z lastnikom. Potrebuje tako psihično kot fizično stimulacijo. Zgodnja socializacija, primeren odnos in nežen pristop k šolanju bodo neverjetno hitro prinesli želene rezultate. Pasma je izredno učljiva in inteligentna, po naravi pa zelo poslušna lastniku.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Poleg daljših sprehodov, so tudi druge dnevne aktivnosti na prostem nujne za dobro psihofizično kondicijo francoskega ptičarja. Z aktivnim lastnikom, ki ga bo vključil v svoje dnevne aktivnosti, bo ta pes živel polno in zadovoljno življenje. Pasma ima rada naravo in zlasti vodo, predvsem pa potrebuje igro in druženje z ljudmi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pasma je zelo aktivna na prostem, ni občutljiva na mraz in vlago, zato lahko živi tudi v pesjaku. Uspešno se prilagodi tudi življenju v stanovanju, toda le ob primerni vsakodnevni fizični aktivnosti na prostem.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR