Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Gladkodlaki prinašalec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 25 kg - 36 kg
  Višina: 56,5 cm - 61,5 cm
  Barva: črna, jetrna
  Dolžina dlake: dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, športnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Gladkodlaki prinašalec je pasma, ki je nastala v 19.stoletju v Angliji in sicer z mešanjem irskega setra, labradorca in novofundlandca. Uporabljali so ga predvsem kot ptičarja, za prinašanje ustreljene perjadi, kasneje pa so postali zelo priljubljeni spremljevalni in družinski psi. Danes to pasmo uporabljajo kot reševalne pse, pomočnike slepim, policijske pse za pomoč pri odkrivanju drog, ter za različne pasje športe. Posebna zanimivost te pasme je, da imajo, za razliko od drugih pasem, na tačkah plavalno kožico, zaradi česar so izjemno dobri plavalci.. Gladkodlakega prinašalca imenujejo tudi »Peter Pan pasjega sveta«, saj potrebuje izjemno veliko časa, preden dokončno odraste. To je izjemno prijazen pes, prepoznaven tudi po tem, da nenehno maha z repom.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Gladkodlaki prinašalec potrebuje veliko pozornosti in ni primeren za ljudi, ki so veliko zdoma. Zelo radi imajo plavanje, na žalost ne samo v vodi, temveč tudi v blatu. Izkoristili bodo vsako priložnost, da to svojo aktivnost tudi udejanjijo. Prav tako so to tipični prinašalci, zato vam bodo redno in vztrajno prinašali vaše kose oblek, copat, palic in drugih stvari, ki se jim bodo zdele zanimive za prenašanje. Zelo je navezan na svojo družino in obožuje človeško družbo. Na tujce bo lajal, vendar ko jih bomo spustili v hišo bo do njih izjemno prijazen.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Gladkodlaki prinašalci se zaradi svoje prijazne narave dobro razumejo z vsemi hišnimi živalmi, celo z mačkami. Tudi prostoživeče živali in ptice bo preganjal le za zabavo in ga je tega početja mogoče uspešno odvaditi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  So odlični psi v družbi in igri z otroki, žal pa se svoje velikosti in teže ne zavedajo, zato je vselej potreben nadzor odrasle osebe pri druženju z manjšimi otroki, da jih psi ne bi nenamerno poškodovali.  DLAKA

  Gladkodlaki prinašalci imajo, kot že ime samo pove, gladko, dolgo dlako, ki je sijoča, gosta in ravna, lahko tudi rahlo valovita. Najdaljša dlaka je na repu. Največkrat je v črni ali temno rjavi (jetrni) barvi.

  NEGA

  Nega ni posebno zahtevna, saj se dlaka ne zapleta. Občasno krtačenje zadošča, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka, kopanje pa izvajajte le, če je nujno potrebno, če je le mogoče, ne več kot dvakrat letno. To je pasma brez tipičnega pasjega vonja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma je podvržena rakavim obolenjem in displaziji kolkov, komolcev in ramen ki so po večini dedne. Zato moramo paziti, da kupimo psa pri vzreditelju, ki poskuša možnosti, da do bolezni pride, zmanjšati. Prihaja tudi do raznih kožnih bolezni in alergij, ki se jih da s pravilno prehrano zatreti, bolezni oči (siva mrena, nočna slepota in displazija mrežnice). Pri posameznih primerkih je bilo zaslediti epilepsijo in sladkorno bolezen.

  VZGOJA IN TRENING
  Za te pse je trening nujen, saj potrebujejo nekaj, kar zamoti njihove pametne možgane. So hitro dojemljivi in hitro ugotovijo koga je treba ubogati in koga lahko ovijajo okrog prsta (ali bolje rečeno - šape). Ukazov se naučijo hitro in jih tudi zelo dosledno upoštevajo. Radi imajo agility, sledenje in so zelo dobri na tekmovanjih v različnih pasjih športih. Naučiti jih je treba predvsem umirjenega vedenja v družbi otrok, saj se sicer od silnega veselja in želje po igri lahko nekoliko preveč razživijo in nenamerno zaletavajo vanje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker so gladkodlaki prinašalci živahni psi, polni energije, potrebujejo dolge dnevne sprehode, kjer lahko prosto tečejo, plavajo in se sprostijo. Primeren je za aktivne lastnike, ki ga bodo vključevali v svoje dnevne aktivnosti in ga bodo z veseljem vzeli s seboj na aktivne izlete v naravo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Gladkodlaki prinašalec je izredno družabna pasma in lahko biva v pesjaku le, če mu kljub temu posvečamo dovolj vsakodnevna pozornosti. Veliko bolje pa je, da živi z družino, v stanovanju ali v hiši. Nikakor ni priporočljivo, da je veliko sam, saj se bo zamotil z grizenjem predmetov okoli sebe.

  • dog
   Thor
   43
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Tigra
   31
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Abby
   30
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Gala
   28
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Ruby
   28
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Abby
   25
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Tigra
   25
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Kessla
   21
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Ajka
   16
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Moj Timi
   11
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Ash
   7
   Gladkodlaki prinašalec
  • dog
   Ajka
   6
   Gladkodlaki prinašalec
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR