Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Grenlandski pes

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, velik
  Teža: 18 kg – 40 kg
  Višina: 55 cm - 68 cm
  Barva: vse barve, razen popolnima bele, smrček je črn, poleti pa dobi barvo mesa
  Dolžina dlake: srednje dolga, volnena, podobna krznu, vodoodporna
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 12 let
  Bivalni prostor: zunanji pes, lahko biva v pesjaku, neobčutljiv na ekstremno nizke temperature (do – 40 stopinj)
  Velikost legla: 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 5
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 1
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Grenlandski pes sodi med špice in izvira iz severa. Predniki tega psa bi lahko bili sibirski psi izpred 12.000 let. Prvotni lastniki teh psov so današnji Inuiti in možno je, da so to pasmo dobili s križanjem z volkovi. To so tradicionalno vlečni psi, ki so jih uporabljali tudi za lov na tjulnje. Danes je pasma zelo redka, saj ob modernih strojih vlečni psi niso več tako potrebni, ob priljubljenih Haskiju, Samojedu in Aljaškem malamutu pa tudi popularnost in prepoznavnost Grenlandskega psa upada.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Grenlandski pes je vzvišen in samostojen, vendar tudi ljubeč do svojega lastnika. Ta pasma je prvotno delovna pasma. Psi imajo značilen severnjaški temperament, so dobrovoljni in vdani, vendar se zaradi svojega dela nikoli niso mogli navezati na enega samega človeka, kar je pri pasmi razvidno še danes. Pri igri so samosvoji, razgrajaški in glasni. Tega psa zlepa ne boste videli poležavati po hiši, grenlandski pes mora imeti zaposlitev ali aktivnost. Do drugih ljudi so prijazni in ne kažejo nikakršnega zaščitniškega ali čuvajskega nagona. Imajo pa močan lovski nagon. Ljudem, ki tega psa ne poznajo, se lahko zdi velik in strašen, čeprav je v resnici ljubezniv in dobrodušen.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ker je Grenlandski pes od nekdaj delal in živel v krdelu, se dobro ujame z ostalimi psi. Do psov istega spola in pasme je lahko agresiven, dokler eden izmed psov ne prevzame vloge vodilnega. Z ostalimi živalmi se ujame, če je primerno socializiran.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Grenlandski pes je ob pravilni socializaciji primeren za otroke, saj jim je vdan in jim pogosto izkazuje naklonjenost. Zaradi svoje velikosti in divje igre je primernejši za večje otroke, ki mu bodo med igro kos.  DLAKA
  Grenlandski pes ima dvojno dlako, zunanja dlaka je zelo gosta, podlanka pa volnena, kar mu omogoča preživetje v najhujših vremenskih razmerah. Barva dlake ni predpisana.

  NEGA
  Grenlandski pes ima dvojno dlako z oljnatim slojem, zaradi česar je odporna na vreme. Dlaka mu kar pogosto izpada, zato je potrebno pogosto krtačenje. V nobenem primeru mu dlake ne smete striči, saj boste s tem uničili njene vodoodporne lastnosti in psu onemogočili, da skozi dlako sam regulira telesno temperaturo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Grenlandski pes nima znanih zdravstvenih težav.

  VZGOJA IN TRENING
  Izmed vseh severnih psov ima grenlandski pes največ divjih genov, zato je vzgoja tega psa izredno težavna. Že za najosnovnejše ukaze boste potrebovali veliko potrpežljivosti in trdnosti. Problem v vzgajanju tega psa ni v inteligenci, saj ima te dovolj, temveč v njegovi trmi. Grenlandski pes ima veliko volčjega nagona in nagona po bivanju v krdelu, kjer je vedno en vodilni samec. To vlogo boste morali prevzeti vi, zato morate biti dominantni in odločni.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Grenlandski pes zahteva veliko aktivnosti in nenehno zaposlitev, saj je že od nekdaj veljal za vlečnega psa in dnevno premagoval ogromne razdalje. Če se z njim ne boste ukvarjali dovolj, bo postal uničevalen in nemiren, kar se bo še posebej pokazalo v luknjah na vašem vrtu. Ta pes potrebuje vsakodneven daljši sprehod in nekaj igre. Mladiček ne sme biti preveč aktiven, saj bi to lahko imelo slabe posledice na razvoj njegovih kosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Grenlandski pes ni primeren za stanovanje ali bivanje znotraj hiše. Za zadovoljno življenje potrebuje velik ograjen vrt, vendar poskrbite, da je ograja dovolj visoka, da je ne more preskočiti in ima dovolj globoke temelje, da ne more izkopati luknje pod njo. Grenlandski pes je lahko zunaj skozi vse leto, seveda pod pogojem, da ima primerno zatočišče pred vremenskimi spremembami.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR