Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Havanski bišon (Havanec)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: okrog 6 kg
  Višina: 23 cm - 27 cm
  Barva: bela, kremna, siva, zlata, rjavkasta; z belimi lisami ali brez njih
  Dolžina dlake: dolga valovita, svilnata
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: povprečno 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki, starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Havanec je majhen in trpežen pes, ki sodi v družino bišonov. Izvira iz Kube in je tam najznačilnejši družinski pes. Mnoga leta je bil tudi značilen pes kubanske aristokracije. Skozi leta so rejci vzredili pse, ki so lahko pasli perutnino. Ti psi so znani po svoji živahni poskakujoči hoji, saj imajo sprednje tačke nekoliko krajše od zadnjih.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Havanski bišon je zelo igriv pes, ki pogosto išče vašo pozornost. Pogosto ga boste videli, kako izvaja trike, samo da bi dobil pozornost ljudi. Zaradi tega je bil tudi pogost pes v cirkusih. To je odličen družinski pes, saj je dovolj majhen, da ga lahko imate v majhnem stanovanju, vendar ni tako razdražljiv in glasen kot ostali majhni psi. Ta pes je znan po tem, da sledi svojemu lastniku v vsak kotiček hiše. Vendar pa ni posesiven ali agresiven, ko se lastnik posveča komu drugemu kot pa njemu. Čeprav ti psi niso nagnjeni k pretiranemu lajanju, bodo naznanili prišleke in bodo do njih nezaupljivi, dokler jih vi ne pozdravite. Ti psi niso sramežljivi in zlepa ne pokažejo strahu. Njihova kombinacija prijaznosti, ustrežljivosti in sproščenega obnašanja ob vseh ljudeh in živalih je razlog, da je ta pasma med najbolj priljubljenimi majhnimi pasmami na svetu.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Havanski bišon se zelo dobro ujame z vsemi živalmi in je do njih vselej prijateljski. Ta pes uživa v vsakršni družbi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Havanec je povsem primeren za otroke, saj jih ima rad in se z veseljem igra z njimi. Ker ni razdražljiv kot drugi majhni psi, bo prenašal tudi nekoliko bolj grobo igro in otroško nerodnost. Zaradi tega je tudi primeren za vse starosti otrok.  DLAKA

  Havanski bišon ima dvojno dlako, ki ne izpada veliko. Dlaka ima mehko teksturo, je zelo dolga in gosta. Lahko je ravna ali kodrasta. Možne so različne barve, od bele do kremno bele, črne, srebrne, čokoladno rjave, do raznobarvne. Dlaka odraslega psa doseže 15 do 20 centimetrov.

  NEGA

  Havanski bišon ima razmeroma dolgo dlako, ki ne izpada. Zaradi dolžine se dlaka zlahka zavozla, zato je potrebno vsakodnevno krtačenje. Če vašega psa ne boste vozili na razstave, ga lahko tudi postrižete, vendar ne prekratko, saj ga dolga dlaka ščiti pred vročino. Na mraz ni navajen, zato mora biti v hladnih dneh v hiši. Zaradi pogostih vnetjih oči in ušes pri tej pasmi bodite še posebej pozorni na to in vašemu psu redno pregledujte in čistite oči in ušesa.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Havanski bišon ima nekaj zdravstvenih težav, med katere sodijo očesna mrena ali katarakta, občutljiva koža, izpah kolenske pogačice in progresivna retinalna atropija (napredujoča slepota), za katero ni zdravila in se lahko pojavi v starejši dobi.

  VZGOJA IN TRENING
  Havanski bišon je inteligenten in ustrežljiv, zato ga ne bo težko vzgajati. Ko boste končali z osnovno vzgojo, ga lahko naučite še nekaj zabavnih trikov, ki jih bo z veseljem izvajal. Še posebej rad se igra iskanje predmeta, ki ste ga skrili, sam pa ga mora poiskati. Hitro ga boste naučili, da bo čist v hiši.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Havanec je precej energičen pes, vendar bo nekaj energije sprostil že v stanovanju ali hiši, saj je dovolj majhen, da lahko teka iz prostora v prostor. Zanj je dovolj že tekanje po ograjenem vrtu, vendar seveda, kot vsak pes, potrebuje tudi redne sprehode.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Čeprav je zelo aktiven, je havanski bišon povsem primeren za bivanje znotraj hiše ali stanovanja. Najbolj zadovoljen je, ko je lahko del družine in živi notri, tako kot oni. Tudi v ograjenem vrtu bo srečen, saj lahko sprosti svojo energijo. Ker mu dlaka ne izpada, je to odličen pes za alergike. Vsekakor pa se prej prepričajte, da res niste občutljivi na njegovo dlako, saj pri močnih alergijah še vedno lahko pride do kakšne reakcije.

  • dog
   Luna
   206
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Leni
   126
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Kally
   119
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Lori
   107
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Lord
   90
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Boni
   90
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Tin-Tin
   86
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Moni
   83
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Lord, ima 1 leto!
   76
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Boni 5 mesecev
   73
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Obelix
   68
   Havanski bišon (Havanec)
  • dog
   Moni
   65
   Havanski bišon (Havanec)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR