Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Hovawart

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, velik
  Teža: 25 kg - 40 kg
  Višina: 58 cm - 70 cm
  Barva: blond, črna, črno-rjava
  Dolžina dlake: dolga, rahlo valovita
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 5 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Hovawart izvira iz Nemčije. To je zelo stara delovna pasma, katere predniki so novofundlandec, leonberžan in madžarski kuvasz. Pasma je bila vzrejena z namenom ustvariti velikega psa čuvaja v srednjem veku. Hovawart je v Ameriki zelo redek, v Nemčiji pa kar priljubljen. Od 13. stoletja naprej je bila pasma zelo redka in je skoraj izumrla, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pa jo je rejec po imenu Kurt Konig spet oživil. Nekateri izmed hovawartovih talentov so čuvanje, sledenje, iskanje in reševanje.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Hovawart je znan po svojem globokem laježu. To je odločen, poslušen in ljubeč pes, še posebej ljubeč je do svojega lastnika. Je zelo teritorialen in zlepa ne bo odšel iz posesti. Še na svoja stara leta je igriv in se obnaša kot mladiček. Do tujcev je zadržan, na splošno pa je prijeten družinski pes. Je dobrovoljen in temperamenten, pa tudi pogumen in zaščitniški, zaradi česar je odličen pes čuvaj. Neznancev ne bo za nobeno ceno spustil k hiši, ko pa jih lastnik pozdravi, pa bo tudi on povsem prijazen do njih. Za te pse je značilen dober voh.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Hovawart se na splošno dobro ujame z ostalimi živalmi. Najbolje je, da je z njimi že od malega. Socializiran pes ni agresiven do drugih psov, vendar obstajajo izjeme, v nekaterih primerih se lahko pojavi agresija do psov istega spola.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Hovawart je primeren za otroke, saj je ljubeč in jih ščiti. V vsakem primeru mora biti primerno socializiran in gledati na ljudi kot na svoje lastnike in ne obratno. Primernejši je za večje otroke, ki znajo ravnati s psom.  DLAKA

  Hovawart je pasma z dvojno dlako. Zunanja dlaka je dolga, rahlo valovita, gosta in se tesno prilega telesu. Na tacah, prsih, trebuhu in repu je nekoliko daljša. Podlanka je tanka in fina. Barva dlake je lahko črno-zlata, črna ali rumena.

  NEGA

  Hovawart potrebuje redno nego zaradi dolge dlake. Redno ga morate krtačiti, saj se mu dlaka lahko zavozla. Kopajte ga le, ko je to res potrebno. Dlaka mu izpada kar pogosto.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  To je zelo zdrava pasma, ki razen težav z žlezami in možne displazije kolkov nima drugih zdravstvenih težav.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker je hovawart zelo inteligenten, je nadvse primeren za šport imenovan Schutzhund. To je vrsta športa, ki so ga razvili v Nemčiji, pomeni pa »pes za zaščito«. Ta šport je tudi del treninga pri delovnih psih (npr. policijskih psih), zato je še posebej zahteven in ni primeren za vsako pasmo. Hovawarta morate že zelo hitro naučiti ubogljivosti in socializacije. Na grobe metode se ne odziva. Vzgajate ga z vztrajnostjo, poštenostjo in potrpežljivostjo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Hovawart je primeren za podeželje oz. okolje, kjer lahko sam veliko teka in raziskuje. Še posebej uživa, če ima zaposlitev, če se dolgočasi pa bo postal destruktiven. Z lahkoto premaguje tudi neraven in težaven teren, zato je ta pes povsem primeren spremljevalec na pohodih v hribe in na izletih. Vsakodnevno potrebuje zelo dolg sprehod. Je dober deloven pes, ki še posebej uživa kot sledilec ali iskalec.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Hovawart je velik pes, ki je aktiven tudi znotraj stanovanja, zato potrebuje zelo veliko gibanja in aktivnih sprehodov. Zadovoljen bo tudi z ograjenim vrtom. Raje ima hladnejše temperature in ne prenaša dobro vročine. To je izjemen pes čuvaj, še posebej na kmetijah.

  • dog
   Athos
   17
   Hovawart
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR