Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Irski rdeče beli seter

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina – ptičarji, velik
  Teža: 27 kg - 31 kg
  Višina: 56 cm – 66 cm
  Barva: bela z velikimi rdečimi lisami
  Dolžina dlake: srednje dolga dlaka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: v hiši, priporočljiv je vrt ali dvorišče
  Velikost legla: 8 – 10 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 1
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Prvotni irski setri so bili rdeči in beli. Povsem rdeči setri so bili redki, konec 19. stoletja pa so postali zelo priljubljeni. Priljubljenost rdeče-belih setrov je tako upadla, da so v tem obdobju skoraj izumrli, vendar je nekaj vzrediteljev ohranjalo pasmo pri življenju. Danes obstajata dve liniji znotraj pasme, in sicer delovna linija, ki je odlična v lovu in razstavna linija, namenjena za tekmovanja. Med rdečim in rdeče-belim Irskim setrom skorajda ni razlik, le da je zadnji pogosteje delovni in lovski pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Irski rdeče-beli seter je energičen in inteligenten pes, ki rad izkazuje ljubezen svojemu lastniku. Ker nima nikakršnih zaščitniških nagonov, se zelo dobro ujame z ostalimi živalmi in otroki. Občasno je lahko nervozen, vendar je pogosto tudi sproščen. Zaradi ljubeznive narave boste tega psa hitro vzljubili. Včasih je lahko samosvoj in impulziven, kar lahko predstavlja manjšo težavo pri vzgoji.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Irski rdeče-beli seter se zelo dobro ujame z živalmi, saj ni teritorialen. Do psov ne kaže agresije, tudi z mačkami se načeloma ujame, še posebej, če je z njimi že od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pes je povsem primeren za otroke, saj je ljubeč, igriv in potrpežljiv z njimi. Ob primerni vzgoji bo ta pes ubogal tudi najmlajše otroke.  DLAKA
  Irski rdeče-beli seter ima gosto, srednje dolgo dlako, ki je gladka in mehka na dotik. Od svojega bratranca Rdečega setra se loči po barvi dlake, ki je bela z velikimi rdečimi lisami. Po tacah, repu in trebuhu ima daljšo dlako kot drugod.

  NEGA
  Tega psa morate dnevno krtačiti, da preprečite zavozlano dlako. Še posebej natančno ga morate skrtačiti na predelih, kjer ima daljšo dlako. Kopajte ga le, ko je to nujno potrebno. Dlaka mu ne izpada preveč.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Irski rdeče-beli seter je nagnjen k naslednjim boleznim: von Willebrandtova bolezen (pasja hemofilija), očesna mrena (ki pa ponavadi ne vodi v slepoto) in avtoimuna bolezen oz. epilepsija.

  VZGOJA IN TRENING
  To je lovski pes z veliko energije. Zelo dobro zaznava ton glasu, zato morate biti odločni v svojih ukazih, drugače vas bo enostavno ignoriral. Hitro se bo naučil čistoče v hiši. Če je vaš pes nagnjen k uničevanju, ima verjetno premalo fizične in mentalne stimulacije. Ti psi se sicer naučijo nekaj trikov, vendar je to učenje zelo dolgotrajno. Za njih so primernejše razstave in lov.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Hitro se bo naučil čistoče v hiši. Če je vaš pes nagnjen k uničevanju, ima verjetno premalo fizične in mentalne stimulacije. Ti psi se sicer naučijo nekaj trikov, vendar je to učenje zelo dolgotrajno. Za njih so primernejše razstave in lov.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pasma ni primerna za bivanje v stanovanju ali v hiši, saj je za tak način življenja preveč energična in bi pes hitro lahko postal depresiven. Zanj je najprimernejši večji ograjen vrt.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR