Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Irski terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, srednje veli
  Teža: 11,5 kg - 12,5 kg
  Višina: okrog 45,5 cm
  Barva: rdeča, pšenično rdeča
  Dolžina dlake: kratka, trda, resasta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 -14 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim vrtom, kjer bo lahko dnevno aktiven, prenočuje naj v hiši
  Velikost legla: do 3 mladički

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Obstaja prepričanje, da je irski terier eden najstarejših terierjev. Pasma bi naj bila stara dva tisoč let, vendar je ta pes bil prvič upodobljen v 18. stoletju. Natančni predniki te pasme niso znani, vendar bi naj izvirali iz okolice Corka na Irskem. Nekoč je irski terier lovil glodavce ter služil kot sel med vojno. Njegovi talenti so lov, sledenje, prinašanje, straženje ter delo v policiji in vojski.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Irski terier ima povsem samosvojo osebnost. Lastniki teh psov se morajo zavedati, da je ta majhen pes lahko zelo vročekrven. Lahko je tudi nepremišljen v svojih dejanjih, kot so npr. tek za avtomobili ali večjimi živalmi. Ena izmed njegovih lastnosti je neomajen pogum. Čeprav so energični, so tudi zvesti. Znani so po tem, da ščitijo svoje lastnike, tudi če je njihovo življenje v nevarnosti. Ne ustavijo se pred ničemer. Ta neustrašnost je razlog, da so tako dobri psi čuvaji. Kljub temu pa so tudi prijazni družabniki, ki so ljubeči do svojih lastnikov.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Irski terier se z ostalimi živalmi ne ujame najbolje, saj je agresiven do psov (tudi do veliko večjih od njega), njegov lovski nagon pa mu narekuje preganjanje majhnih pa tudi večjih živali. Z domačimi živalmi se ujame, če je z njimi odraščal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Irski terier je zelo ljubeč do svojih lastnikov, še posebej do otrok. Je potrpežljiv in uživa v igri z njimi ter jih ščiti. Vendar pa je terier in noben terier ne prenese draženja in izzivanja, česar se morajo zavedati tudi otroci, zato je primernejši za starejše, odgovorne in razumevajoče otroke.  DLAKA
  Irski terier ima dvojno dlako. Zunanja dlaka je resasta in gosta ter se tesno prilega k telesu. Podlanka je nežna in mehka. Barva dlake je pšenična, rdeče pšenična, svetlo rdeča ali zlato rdeča. Dlaka mu redko izpada.

  NEGA
  Nega irskega terierja ni pretirano zahtevna. Nekajkrat na teden ga pokrtačite, da odstranite odmrlo dlako in preprečite njeno izpadanje. Šamponirajte ga le, ko je to res potrebno, da ne odstranite zaščitnega oljnatega sloja na njegovi dlaki. Občasno ga je potrebno potrimati, vendar za to potrebujete posebno znanje in prave pripomočke, saj morate ohraniti njegov resast videz. Najbolje, da glede nege povprašate v pasjem salonu, kjer vam bodo pokazali, na kakšen način se irski terier pravilno striže.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Irski terier je zelo zdrava pasma, ki nima zdravstvenih težav. Redno le preverjajte, da ne dobi bolh ali klopov.

  VZGOJA IN TRENING
  Irski terier je inteligenten in učljiv pes, vendar tudi samosvoj. Učiti ga morate z vztrajnostjo in začeti zelo hitro. Čeprav je ljubeč do ljudi, se morate zavedati, da mu ne gre zaupati okoli živali. Ker ima močan zaščitniški nagon, ga morate hitro socializirati, drugače lahko grize in ščipa neznance. Morda boste vašega irskega terierja vzgojili, da ne bo kopal lukenj na vašem vrtu, vendar ne pričakujte preveč. Najboljši način za vzgojo tega psa je, da začnete pri profesionalnem trenerju. On bo postavil osnove, vi pa boste nadaljevali od tam naprej.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Najboljša aktivnost za irskega terierja je aktiven sprehod. Vedno ga imejte na povodcu zaradi njegovega lovskega nagona. Irski terier se zelo rad lovi, rad teka in koplje luknje na vašem vrtu. Rad tudi skače in bo z lahkoto preskočil srednje visoko ograjo. Če želite vsaj delno omiliti takšno obnašanje, se morate veliko ukvarjati z vašim irskim terierjem in mu nuditi aktivnosti, zaradi katerih bo pozabil na kopanje lukenj in preskakovanje ograj.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Irski terier je primeren za bivanje v stanovanju ali v hiši pod pogojem, da mu zagotovite dovolj gibanja in aktivnosti na prostem. Zanj je tudi primeren ograjen vrt, vendar ga morate res dobro ograditi. Irski terier lahko preskoči tudi 180 centimetrsko ograjo in zelo rad koplje, zato poskrbite za zelo visoko ograjo in globoke temelje pod njo.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR