Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Istrski resasti gonič

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 16 kg– 24 kg
  Višina: 46 – 58 cm
  Barva: snežno bela osnovna barva z rumeno-oranžnimi znamenji
  Dolžina dlake: srednje dolga, groba - resasta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši, lahko biva v pesjaku, redna dnevna aktivnost
  Velikost legla: povprečno 3 – 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 5
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine z majhnimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  To je istrska avtohtona pasma, ki so jo v srednjem veku vzredili na območju bivše Jugoslavije. Izmed vseh balkanskih goničev velja za najstarejšo pasmo in je potomka azijskih hrtov, evropskih mastifov in goničev. Ti srednje veliki, delovni psi, se uporabljajo še danes, predvsem za lov na zajce in lisice, tudi kot krvosledci, pogojno pa so lahko tudi družabniki zelo aktivnim lastnikom.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Istrski kratkodalaki gonič ima ognjevit, zagnan temperament, do tujcev je nezaupljiv in nanje vselej opozori z laježem. To je izjemen lovec, z močno razvitim vonjem in močnim glasom, s katerim opozarja lovca na najdeni plen.
  Na družino se močno naveže, je ljubezniv, prijazen in vdan vsem družinskim članom. Čeprav je to vihrav kuža, ga je mogoče s primernim treningom uspešno naučiti osnov poslušnosti. Dobro se odziva na potrpežljivo vzgojo, ki naj temelji na pohvalah in pozitivnih spodbudah, na agresivne metode pa se ne bo odzival.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob primerni, zgodnji vzgoji in socializaciji se bo dobro razumel z drugimi živalmi v gospodinjstvu, prostoživeče manjše živali pa bo prav po lovsko preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  V družbi otrok je igriv, prijazen, previden in nežen. Načeloma je strah odveč, le ob zelo majhnih otrokih je potrebna prisotnost odrasle osebe, kot pri drugih pasmah. 

  DLAKA
  Dlaka je srednje dolga, groba in resasta z gosto, debelo podlanko. V primerjavi s svojim bližnjim sorodnikom, Istrskim kratkodlakim goničem, je dlaka bolj varovalna in odporna na vremenske razmere. Barva je bela, možne pa so tudi rumeno oranžne lise po telesu, zlasti na predelu ušes in glave. Posamezni psi so lahko povsem beli, brez oznak.

  NEGA
  To je pasma, ki ne zahteva posebne nege, zadostuje že osnovna nega, občasno krtačenje, skrb za krajšanje krempljev ter čiščenje ušes in ustne votline. Kopanje izvajajte le, če je to res nujno potrebno. Če se pes uporablja za lov redno pregledujte tudi blazinice tačk, da se mednje ne bi ujele nečistoče.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Velja za zdravo pasmo, brez znanih dednih zdravstvenih težav, povprečna življenjska doba pa je med 12 in 15 let, zato bo ob rednih obiskih pri izbranem veterinarju Istrski kratkodlaki gonič živel dolgo in polno življenje.

  VZGOJA IN TRENING
  Čeprav zaradi svoje vihravosti deluje težko dojemljiv, pa ga ni težko naučiti osnov poslušnosti in hišnega reda. Najbolj primeren je za lovce, pa tudi za druge športno aktivne lastnike s katerimi se bo lahko veliko gibal v naravi.
  Ob neustrezni socializaciji lahko postane prepirljiv, prav tako ne mara biti privezan na verigi ali zaprt v pesjaku, kar bo hitro tudi jasno pokazal z glasnim bevskanjem, tudi ponoči. Ob zadostni aktivnosti pa je lahko zelo prijeten, umirjen in zvest družabnik svojemu lastniku.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker je to v osnovi lovski pes, bo najsrečnejši pri svojem delu – lovu. Prav tako se bo odlično počutil ob športno aktivnem lastniku, spremljal ga bo ob kolesu, na dolgih sprehodih v naravi, pri igri na prostem, skratka povsod, kjer bo lahko tudi pes aktiven.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko biva v stanovanju ali v hiši z vrtom, prenočuje lahko tudi v pesjaku, če le v njem ni zaprt predolgo in ima vsakodnevno veliko možnosti za dnevne aktivnosti v naravi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR