Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Japonski chin (Japonski španjel/Čin)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: okrog 3 kg
  Višina: okrog 25 cm
  Barva: bela z rdečimi ali črnimi lisami; barvna simetrija obraza
  Dolžina dlake: dolga, bujna, svilnata
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 1 - 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki, starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Domneva se, da so bili predniki china darilo Koreje Japonskemu dvoru, že v letu 732. V 16.stoletju je bila pasma prinešena tudi v Anglijo, v 18. stoletju pa še v Ameriko. Danes menimo, da je pasma kitajskega porekla. Beseda ˝ Chin ˝ izhaja iz kitajske besede ˝pes˝, pomenila pa naj bi križanca med psom in mačko. Kot kaže, so Kitajci oziroma Japonci pravzaprav hoteli ustvariti pse, ki naj bi po videzu in vedenju spominjali na mačko. Ti psi so znani na japonskih slikarijah do 7. stoletja našega štetja, imeli so jih predvsem pomembneži, posebej pa so bili pri srcu damam. Pasma ima celo kraljevo zgodovino – kraljica Alexandra jih je imela v lasti 261. Danes so na Japonskem med najbolj priljubljenimi psi, pri nas pa je japonski chin (japonski španjel) še vedno razmeroma zelo redek in neznan.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Japonski chin je živahen, ljubeč, odziven, zvedav, nežen, igriv pes za v naročje, ki je zelo zvest svoji družini. V gibanju se izraža kot ponosen in samozavesten pes. Japonski chin je inteligenten, po karakterju je precej podoben mačkam, saj nadvse rad pleza po kavču in se skriva v najbolj oddaljene kote, rad pa se tudi uči izvajanja trikov. Ob tujcih in v novem okolju je običajno zadržan. Japonski chin skorajda ne laja, vendar se zelo ljubko oglaša - značilno za to pasmo. Je hitro učljiv in daje občutek, da vse razume, Na hišno čistočo se navadi z malo truda in je izjemno srečna v krogu svojih družinskih članov. V tujini to pasmo uporabljajo tudi za agillity.Vendar pozor, ti ljubki psički imajo kljub vsemu naštetemu, seveda tudi svoje slabe plati: smrčijo, spuščajo pline in so znani po »obratnem kihanju«.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Brez težav se bo razumel tudi z ostalimi živalmi v hiši. Priporočljivo je, da skupaj živita vsaj dva japonska china, lahko pa jih živi tudi več skupaj.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Izredno dober je v druženju z otroki, nikoli grob ali nestrpen. Z njimi se lahko igra neverjetno dolgo. V otrocih vidi partnerja za igro. Zaradi majhnosti, se ti psi priporočajo družinam s starejšimi, lepo vzgojenimi otroki, ki že razumejo, kakšno mora biti pravilno ravnanje z živaljo.  DLAKA

  Dlaka japonskega china je debela, ravna, dolga in svilnata. Krzno je bolj obilno okoli vratu in po prsih, ušesa in rep so bolj odlakani. Barva je črno bela ali rdeče bela kombinacija.

  NEGA

  Priporočljivo je vsakodnevno česanje, pri čemer naj bo pozornost namenjena dlaki za ušesi, ker se tam najraje delajo vozli. Dobro bi bilo, da se pri pasjem frizerju naučite tehnike pravilnega česanja. Kopanje je tudi dobro za vzdrževanje kožuščka, vendar se ne priporoča prepogosto in obvezna je uporaba blagega pasjega šampona. Dnevni pregled oči in ušes je potreben, da preprečimo vnetja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno je to zelo zdrava pasma, brez posebnih genetsko pogojenih zdravstvenih težav. Japonski chin je izredno občutljiv na visoke temperature, zato moramo paziti, da se ne pregreje. Kot večina brahicefaličnih pasem ima tudi ta vrsta težave z dihanjem, pogosteje pa tudi z infekcijami oči. V starosti lahko nastopijo težave z vidom.

  VZGOJA IN TRENING
  So dosti bolj poslušni od večine majhnih psov, vendar še vedno znajo biti trmasti. Hitro se učijo ukazov in novih trikov. Potrebujejo nežno in redno vzgojo. Osnovna socializacija je nujna.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebujejo relativno malo aktivnosti, dnevni sprehod ali še bolje, malce tekanja. Kot vsi psi, pa tudi oni obožujejo družabne igre in krajše izlete v naravo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Odlični psi za stanovanje, saj ne potrebujejo veliko gibanja. To niso zunanji psi, zato naj kljub temu, da so čez dan z nami na vrtu, noči preživljajo znotraj hiše. Ne marajo biti sami, zato bodite pozorni, da jih za dlje časa ne puščate samih. Ta pasma je zelo primerna tudi za starejše ljudi, ki si želijo hkrati umirjenega in obenem živahnega klovna v hiši.

  • dog
   Sovica
   3
   Japonski Chin (Japonski španjel/čin)
  • dog
   Sovica
   2
   Japonski Chin (Japonski španjel/čin)
  • dog
   Sovica
   0
   Japonski Chin (Japonski španjel/čin)
  • dog
   Franci
   0
   Japonski Chin (Japonski španjel/čin)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR