Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Japonski špic

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: do 5 kg
  Višina: 33 cm – 35 cm
  Barva: bela
  Dolžina dlake: dolga, gosta, mehka, dvojna
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 12 let, tudi do 16 let
  Bivalni prostor: stanovanju ali hiši skupaj z družino, bolje prenašajo hladnejše podnebje, zaščititi jih je potrebno pred soncem in visokimi temperaturami
  Velikost legla: 2 - 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine z majhnimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz Japonske, kjer so v 19. stoletju njihove antične prednike uporabljali za hišne pse. Predvidevajo, da je Japonski špic nastal s križanjem različnih vrst špicov in je potomec belega Nemškega špica, Samojeda, Ruskega špica in Ameriškega eskimskega psa, vendar slednje ni dokazano. Pasma je pri nas še vedno bolj redka, pogosto jo na prvi pogled zamenjajo za italijanskega ali malega nemškega špica, katerima je nekoliko podoben.
  Posebnost Japonskega špica je, da je izredno miren in tih kuža, za razliko od ostalih špicov, ki na splošno zelo radi lajajo. Druga značilnost se navezuje na neformalno poimenovanje Japonskega špica, »smejoči pes«, saj se na obrazu tega psa nariše »dobesedno pravi nasmešek« in to v ravno pravem trenutku, kot bi se resnično nasmehnil. Izraz Japonskega špica je ves čas takšen, kot bi se smejal in zato je kuža vedno videti dobre volje.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Japonski špic obožuje človeško družbo in je odličen družinski pes. Je zelo inteligenten, pogumen, živahen in ljubeč. Do popolnih tujcev niti malo ni zadržan, vendar pa bo svojo družino zagotovo varoval, kadar se mu bo to zdelo potrebno. Z izbiro te pasme in nežnim pristopom do Japonskega špica, si zanesljivo lahko zagotovite najboljšega pasjega prijatelja.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi hišnimi ljubljenčki morajo skupaj odraščati, kajti če nova žival v hišo pride kasneje, bodo verjetno nastale pričakovane težave, saj si Japonski špic želi biti »šef« svojega, že osvojenega teritorija.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Japonski špic se odlično razume z otroki vseh starosti, pri zelo majhnih otrocih je potrebna prisotnost odrasle osebe, da otroci psa ne bi nenamerno poškodovali ali da jim kuža ne pade iz rok.  DLAKA
  Japonski špici imajo značilno, dolgo, belo, gosto vrhnjo dlako. Podlanka je snežno bela, gosta in mehka. Rep nosi zavit čez hrbet. Ta kuža praktično nima pasjega vonja.

  NEGA
  Dnevno česanje je priporočljivo, da se odstrani odmrlo in odvečno dlako, še bolj intenzivno česanje se priporoča dvakrat letno, ob menjavi dlake. Kljub dolgi dlaki, le ta ni zahtevna za vzdrževanje, saj zaradi teksture dlake umazanija in blato odpadata kar sama oziroma ob krtačenju kožuščka. Japonski špic ima rad čistočo in se bo sam umil, kot mačka. Kopanje izvajajte le, če je to res nujno potrebno, vendar ne več kot dvakrat letno, ker kopanje lahko uniči naravni zaščitni sloj na dlaki.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pri tej pasmi ni posebnih dedno pogojenih zdravstvenih težav in velja za relativno zdravo pasmo. Pri posameznih primerkih so opazili dovzetnost za stres, alergijo na visoke trave in izcedek iz oči, kot posledica ozkih očesnih kanalov. Izpah pogačice je redkejša, vendar možna zdravstvena težava tudi pri Japonskem špicu.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker so ti psi zelo inteligentni jih lahko hitro naučimo ukazov, vendar pa moramo biti pri vzgoji nežni in vztrajni. Ker se prav tako hitro začnejo tudi dolgočasiti, si moramo izmisliti vselej kakšne nove in drugačne načine učenja. Obožujejo agility in lovljenje frizbija.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Kljub temu, da ne potrebujejo veliko aktivnosti, potrebujejo vsaj enkrat dnevno tudi sprehod. Igranje jim lahko zagotavljamo tudi znotraj doma, če pa jim postane dolgčas, nam bodo to pokazali tako, da bodo postali nagajivi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  To so psi, idealni za v stanovanje, ne pozabite pa, da bodo želeli biti v vaši bližini na vsakem koraku in vam bodo ves čas pod nogami. Če so spuščeni na dvorišču, mora biti ograja višja od 1,5 m, ker kljub svoji majhnosti Japonski špici lahko skočijo zelo visoko. Dobro prenašajo nizke temperature, poleti pa jim je potrebno zagotoviti možnost, da se umaknejo v senco in dovolj vode.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR